vineri 19 aprilie 2024

.

Câteva sfaturi înțelepte pentru...

Deși este foarte obișnuit ca fetele - și băieții - să-și găurească urechile,...

Reacția unei fetițe ieșite...

Cele două săptămâni petrecute de Alessia, alături de părinți, într-un centru de carantină...

Viața în stil minimalist....

Multă lume are impresia că a locui într-o garsonieră este o plăcere rezervată...

Sacrificii pentru frumusețe. Avantajele...

Faci ce vrei, dar știi ce faci? Vorba asta e importantă mai mult...
AcasăDe stiutCum ne pregatim...

Cum ne pregatim masina pentru iarna

Cu toții știm că în sezonul rece trebuie să ne adăpostim de frigul de afară sau să îl evităm pe cât posibil. Normal, exceptând zilele de relaxare la munte , la un pahar de vin fiert sau distrându-ne la cote maxime pe pârtie cu prietenii.

Pentru a evita situațiile neplăcure trebuie să ne luăm o marja de siguranță în legatură cu cele mai indispensabile mașinării care ne ușurează viața de zi cu zi. Cred că ați ghicit deja … Da, sunt chiar ele! Mașinile noastre care fac tot posibilul să ajungem la destinație în cel mai scurt timp si ergonom mod.

Chiar dacă în ultimul timp am avut parte de o vreme usor neobișnuită sezonului în care ne aflăm, de acum putem simți că lucrurile s-au cam schimbat. Iarna este aici, iar chiar in acest moment zăpada se așterne în strat gros pe drumurile noastre de zi cu zi

Iata cum ne putem pregati de iarna in 10 pasi, conform specialistilor de la VadAuto – service auto Cluj

1.Schimbarea anvelopelor

După cum bine știm, în funcție de anotimpul în care ne aflăm, anvelopele se pot clasifica în :

Anvelope de vară;
Anvelope de iarnă;
Anvelope pentru cele 4 anotimpuri (sau All Seasons);

Conducătorii auto trebuie să înțeleagă că în anotimpul rece nu doar zăpada este o amenințare,

În momentul în care temperatura medie exterioară scade la 7 grade, anvelopele necesită înlocuire. Perioadele aproximative în care se realizează această tranziție sunt : Noiembrie- Martie sau Noiembrie-Aprilie (în funcție de temperatura existentă)

2.Antigelul

Această substanță protejează motorul împotriva coroziunilor, supraîncălzirii și a înghețului.

La achiziționarea unui antigel, conducătorul auto trebuie să țină cont de materialul din care este fabricat motorul autovehiculului . În cazul în care antigelul nu este compatibil cu materialul de fabricație acesta poate suferi daune majore, iremediabile.

În societatea industială antigelul se gaseste sub formă concentrată. La introducerea lui în recipientul de răcire acesta trebuie diluat cu apă distilată, în diferite cantități, în funcție de cerințele producătorului

Atentie!!

Antigelul din comerț se găsește în mai multe culori, este important de știut că nuanțele de antigel nu trebuie amestecate.

3.Lichidul de parbriz

A venit momentul să schimbăm lichidul de parbriz cu cel specific iernii. Lichidul pentru vară ne-ar putea crea probleme mari în acest sezon, deoarece acesta îngheață în momentul în care temperatura de afara ajunge la 0 grade Celsius.

După utilizarea lichidului se recomandă pornirea instalației de încălzire, pentru obținerea celor mai bune rezultate. Acest lichid nu necesită diluarea cu apă sau cu alte substanțe adiacente.

4.Bateria

După cum bine știm, la temperaturi scăzute, bateria mașinii se descarcă mult mai repede. Dacă timp de mai multe zile consecutive mașina nu a mai fost pornită, există riscul ca bateria să se descarce, iar motorul să nu mai pornească.

Cum putem evita acest lucru?

Curățați regulat bornele.

Chiar dacă este indicat pentru sănătatea acumulatorului să ai minim două drumuri pe săptămână a câte 20 de minute cu autovehiculul, exista o alternativă de protecție, în cazul în care nu vei circula pentru o perioadă de timp cu mașina, aceea de a deconecta borna negativă a acumulatorului .

!!! Atenție !!! Ai grija să deconectezi borna , iar aceasta să nu atingă nimic în jur.

Un acumulator de bună calitate are o durată de viață de 4-5 ani, în cazul în care aceasta dă semne că ceva este neînregulă ( mașina pornește greu) este recomandată schimbarea acestuia în cel mai scurt timp posibil, pentru a evita situațiile neplacute la care poți fi supus.

5. Presuri speciale pentru interior

La fel ca anvelopele, preșurile din interior trebuie să fie schimbate iarna. Preșurile din material textil sunt destinate pentru sezonul estival, acestea se usucă greu în sezonul rece si sunt mult mai ușor de murdărit, de aceea există preșurile speciale pentru iarnă. Acestea sunt confecționate din materiale mult mai dure (cauciuc) si nu permit apei să ajungă la mocheta mașinii, păstrând totul intact și fiind mult mai ușor de curățat.

Prețul unui set de preșuri pentru iarnă începe de la 40 de lei.

6.Perie speciala pentru zăpadă

Peria are perii foarte moi și se folosește pentru îndepărtarea zăpezii de pe geamuri sau de pe suprafața mașinii, fără a povoca zgârieturi pe suprafața mașinii.

Costul acestei perii se estimează între 10-50 de lei.

7. Răzuitor de gheață pentru parbriz

Prețul estimativ pentru o răzuitoare clasică este de 5-10 lei .

Ușor de folosit si de depozitat, răzuitoarea de gheața se numără printre cele mai uzuale accesorii folosite în sezonul rece. Acest dispozitiv îndepărtează rapid gheața de pe geamuri, parbriz, lunetă, faruri etc.

!!! Atenție !!!

Pentru o utilizare mult mai eficientă se recomandă achiziționarea unui spray special pentru dezghețarea parbrizului.

8. Lanțuri antiderapante pentru roți

Aceste lanțuri nu trebuie să lipsească din kit-ul de siguranță al automobilului, ele vă ajută să evitați situațiile neplăcute, când partea carosabilă este înzăpezită.

Montarea acestora se poate realiza în poziție staționară.

În momentul în care achiziționăm lanțurile antiderapante trebuie să ținem cont de următoarele lucruri:

-dimensiunea roții;

– spațiul liber necesar ( trebuie să ne asigurăm că lanțul are suficient loc liber și că acesta nu atinge interiorul aripii în timpul virajelor sau în momentul comprimării suspensiei la întâlnirea denivelărilor) ;

– indicele de viteza ( viteza maximă admisă de rezistență a laturilor );

– materialul din care sunt construite;

– sistem de montare/demontare fără unelte;

-sistemul de ajustare a tensiunii;

9. Cablurile de alimentare cu curent.

Cred că cu toții am pățit măcar o singură dată în viață să rămânem fără curent la bateria mașinii. Este bine de știut că în cazul în care suntem norocoși și acest lucru se întâmplă lângă un punct de alimenatare, putem apela la personalul benzinăriei pentru o mână de ajutor, dar cum soarta nu ne surâde de fiecare dată trebuie să fim pregătiți cu cele necesare.

Cablurile de alimentare se pot achiziționa de la benzinării sau magazine specializate.

Costul celor mai simple începând de la 20 lei .

10. Alimentarea cu mult combustibil

Benzina conține o cantitate semnificativă de apa. Aceasta se depune pe fundul rezervorului, dar posibilitatea ca apa să intre în conducte sau în pompa de benzină este una destul de mare. Înghețând ulterior din cauza temperaturilor scăzute riscăm blocarea pompei, iar în cele din urmă mașină trebuie reparată în service.

De citit!

Demersuri importante pentru înființarea unei subunități de pompieri în comuna Hemeiuș

Într-un pas crucial spre asigurarea siguranței comunității locale, astăzi, 29 martie, a avut loc un moment semnificativ în demersul de construire a unei noi subunități de pompieri în comuna Hemeiuș.Prin predarea-primirea unui teren din domeniul public al statului, administrat...

Infracțiuni rutiere constatate de polițiști în trafic

La data de 27 martie a.c., polițiștii Secției 2 Poliție Bacău au depistat în flagrant delict, un bărbat de 38 de ani, din orașul Dărmănești, în timp ce conducea un autoturism pe strada Aleea Parcului din municipiu, aflându-se sub...

Reținut de polițiști după ce a provocat un accident rutier

La data de 26 martie a.c., în jurul orei 20.30, polițiștii Serviciului Rutier Bacău au fost sesizați cu privire la faptul că, pe DN 2F, în localitatea Traian a avut loc un eveniment rutier.               Din primele cercetări a reieșit faptul...