E periculos să gătim cu alcool?

O întrebare cu care mă întâlnesc suficient de des, fie pe blog, fie în social media, cât să îi acord un răspuns mai detaliat.

Un prim răspuns, la fel de incomplet ca și întrebarea din titlu, ar fi: “Da. E periculos, să gătim, în general.” Gătitul implică utilizarea unor unelte, dispozitive, instalații, materii prime și materiale care ne pot pune în pericol integritatea corporală, sănătatea și chiar viața. Ne putem tăia (cu cuțitul sau satârul), ne putem înțepa (chiar și cu banala furculiță), ne putem opări (cu abur, ulei, supă), ne putem alege cu arsuri (de la obiectele încinse cu care venim – voluntar sau cel mai adesea involuntar – în contact: oale, tigăi, plite încinse ș.a.m.d.), ne putem intoxica sau chiar otrăvi (cu alimente alterate, infestate cu bacterii – salmonella, de ex., ori cu toxine – ciuperci, pește fugu ș.a.). La o adică ne poate cădea în cap și tavanul bucătăriei. În concluzie, gătitul e periculos. La fel ca orice altă ocupație. Statistic vorbind – și nu numai – până și statul degeaba este periculos…

 
104
 

Articolul integral, AICI.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *