vineri 19 aprilie 2024

.

Câteva sfaturi înțelepte pentru...

Deși este foarte obișnuit ca fetele - și băieții - să-și găurească urechile,...

Reacția unei fetițe ieșite...

Cele două săptămâni petrecute de Alessia, alături de părinți, într-un centru de carantină...

Viața în stil minimalist....

Multă lume are impresia că a locui într-o garsonieră este o plăcere rezervată...

Sacrificii pentru frumusețe. Avantajele...

Faci ce vrei, dar știi ce faci? Vorba asta e importantă mai mult...
AcasăActualitate,,Maratonul Recunoștinței”, în...

,,Maratonul Recunoștinței”, în memoria şi cinstirea eroilor care au luptat pentru întregirea şi neatârnarea ţării

În localitățile Târgu-Ocna, Pârgărești și Oituz din județul Bacău, s-a desfășurat joi, 17 august, cea de a șaptea ediție a competiției sportive ,,Maratonul Recunoștinței”, manifestare dedicată eroilor români căzuți în luptele din Primul Război Mondial și organizată de Clubul Sportiv ,,Eco Alpin” București, în parteneriat cu Instituția Prefectului Județul Bacău, Consiliul Județean Bacău – prin Serviciul Public Județean pentru Promovarea Turismului și Coordonarea Activității de Salvamont Bacău, Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Bacău, și cu participarea autorităţilor locale de pe traseul competiţiei și a următoarelor instituții publice județene: Inspectoratul pentru Situații de Urgență ,,Maior Constantin Eene” al județului Bacău (ISU), Inspectoratul de Poliție Județean Bacău (IPJ), Crucea Roșie Bacău, Asociația Română pentru Propaganda și Istoria Aeronauticii (ARPIA) – Filiala Bacău, Asociația Națională Cultul Eroilor ,,Regina Maria” – Filiala Bacău ,,Col. Corneliu Chirieș”.
,,Maratonul Recunoștinței” este o probă a curajului care are drept scop promovarea alergării pentru sănătate în rândul tinerilor și educarea acestora pentru cunoașterea istoriei României, fiind inclus în ciclul de maratoane istorice ,,Din dragoste pentru România”, organizate în perioada 2011 – 2017, la inițiativa maratoniștilor din România, în parteneriat cu instituții ale administrației publice locale din țara noastră.

Concurenții s-au intrecut în probele de Maraton (42,195 km), Semimaraton (21 km), Ștafetă copii (42 X 1km) și Cros 6 km (în comuna Oituz, pe Dealul Coșna, în jurul Monumentului Eroilor Cavaleriști).
Două ștafete de copii au alergat din kilometru în kilometru pe traseul competiției de 42 km, purtând câte un tricolor: ștafeta 42 X 1km a județului Bacău, alcătuită din copii din Târgu- Ocna, Pârgărești și Oituz și ștafeta 42 X 1km a orașului Adjud( jud. Vrancea), formată din copii din localitățile Adjud si Adjudu Vechi, condusă de cpt.(r) Petrică Nica.

Ca și la celelalte ediții ale maratonului, campioana olimpică la maraton, Constantina Diță, a intrat telefonic în legătură cu participanții la întrecerile de alergare, transmițându-le un mesaj de încurajare și de speranță, pentru ca în viitor, unul dintre copiii concurenți să repete victoria sa din 17 august 2008, de la Olimpiada de la Beijing, unde sportiva noastră a câștigat medalia de aur în proba de maraton.

Startul în proba de 42 de km, semimaraton și stafeta 42 X 1km s-a dat din Piațeta Primăriei Târgu-Ocna, de către primarul orașului-stațiune, dl Ștefan Șilochi, alergandu-se pe traseul: Primăria Târgu-Ocna, Monumentul Eroilor din Primul Război Mondial din incinta Bisericii ,,Sf. Nicolae” și a ,,Cimitirului cu Tunuri” din Târgu-Ocna*, Pârâul-Boghii, Pârgărești, Satu-Nou, Nicorești, Bahna, Oituz, Marginea, Oituz, cu urcare pe Dealul ,,Coșna”, până la Monumentul Eroilor Cavaleriști, apoi 10 km pe raza comunei Oituz și retur până în Târgu- Ocna, cu finalizarea curselor de maraton pe Dealul ,,Măgura”, în fața Monumentului Eroilor din Primul Război Mondial*, iar cea de semimaraton, în fața Monumentului Eroilor Cavaleriști din comuna Oituz*.

Startul în proba de 6 km a fost dat din fața Monumentului Eroilor Cavaleristi, alergându-se pe străzile din comuna Oituz și pe sub Dealul ,,Coșna”, cu finalul cursei în fața aceluiași monument. La startul competiției a fost prezent și subprefectul județului Bacău, dl Valentin Ivancea, care a finalizat cursa de semimaraton, în semn de omagiu, recunoștință și respect pentru eroii Armatei Române care s-au jertfit pe aceste locuri.

Aceeși atitudine demnă de laudă au avut-o și copiii din probele de ștafetă, care pe traseul probei de maraton au fluturat douță stegulețe ale Romaniei, purtate din kilometru în kilometru, ca și neobositul și inimosul maratonist Ilie Roșu, sufletul competiției, care a purtat și de această dată drapelul Romaniei, steagul lui Ștefan cel Mare de la Muntele Athos, Steagul de reprezentare al Statului Major al Trupelor de Uscat și Steagul de reprezentare al Statului Major al Forțelor Aeriene Române, care au fluturat în brațele-i vânjoase pe întreaga distanță a probei de maraton.

Festivitatea de premiere s-a desfășurat în Piațeta Primăriei Târgu-Ocna, în prezența reprezentanților DJST Bacău și CJ Bacău, respectiv Georgel Cojocaru și Silviu Botez.
După festivitatea de premiere, toți concurenții au fost invitați la o masă tradițională, oferită de comunitatea locală din Târgu-Ocna.

Iată și câștigătorii ,,Maratonului Recunoștinței”, ediția a șaptea, 2017:
Maraton
Locul 1, Ștefan Sălăgean (Bistrița-Năsăud), cu timpul de 3:46:18; Locul 2, Constantin Donos (Brașov), cu 4:26:57; Locul 3, Ilie Roșu (Adjud, Vrancea), 6:01:14
Semimaraton 21 km – Masculin
Locul 1, Natanael Rotaru (Adjud, sportiv de performanță), 1:36:30; Locul 2, Adrian Mezdrea (Brașov), 1:56:48; Locul 3, Viorel Stan (Brăila), 2:03:57
Semimaraton 21 km – Feminin
Locul 1, Emilia-Claudia Cristea (Onești), 1:58:56; Locul 2, Izabela Cozma (Bacău), 2:24:44
6 km Masculin
Locul 1, Petru Rotaru (Adjud/Adjudu Vechi), 27:44:00; Locul 2, Sebastian Groza, (Adjud/Adjudu Vechi), 36:09:00; Locul 3, Andrei Panaite (Adjud/Adjudu Vechi), 36:26:00
6 km Feminin
Locul 1, Alexa Mădălina (Adjud/Adjudu Vechi), 50:17:00; Locul 2, Alexa Roxana (Adjud/Adjudu Vechi), 1:15:00
,,Mulțumesc tuturor celor care au participat la această manifestare tradițională, mulțumesc sponsorilor și partenerilor care ne-au sprijinit pe întreg parcursul competiției. Dar în primul rând, să le mulțumim eroilor noștri, soldații români, fără al căror sacrificiu n-am fi fost astăzi aici, n-ar fi fost posibilă o Românie liberă și democratică”, a spus ,,maratonistul cu steaguri”, Ilie Roșu, aflat la maratonul cu numărul 189 din carieră.

*Monumentul Eroilor Cavaleriști din Primul Război Mondial (1924), comuna Oituz (situat pe Dealul ,,Coșna”, din Pasul ,,Oituz”, cota 383) – monument istoric, ridicat în zona unde Armata României a purtat cea de-a doua bătălie de la Oituz, în luna august, 1917.

Are forma unui obelisc din piatră, înalt de 5 m, așezat pe un postament din ciment și blocuri de piatră. Obeliscul are la bază 3 lucrări în bronz: un cavalerist în poziție de atac, un cal și un scut heraldic cu stema României. În partea superioară se află un vultur din bronz. Sculptor: Vasile Ionescu-Varo. Pentru realizarera acestui monument, sculptorul a fost decorat în 1931de către Regele Carol al II-lea al României cu Ordinul Meritul Cultural. În cadrul pregătirilor pentru comemorarea a 600 de ani de atestare documentară a comunei Oituz din 15 august 2010, cu contribuția Asociației Naționale „Cultul Eroilor” și al Consiliului Local Oituz monumentul a fost restaurat în totalitate și s-a construit o scară cu 106 trepte pentru a facilita accesul. Tot cu acest prilej s-a emis o medalie jubiliară din cupru aurit sub numele de „Oituz – 600”. Aceasta are pe revers în câmpul central imaginea Monumentului Eroilor Cavaleriști.

,,Cu o pioasă evlavie, reamintim cuvintele rostite de marele și nemuritorul Rege Ferdinand I: Coșna va fi una din paginile glorioase și nemuritoare ale cavaleriei române. Iată rațiunea care a impus ridicarea monumentului Diviziei I Cavalerie aci la Grozești, pentru slăvirea de veci a eroilor ei căzuți pe aceste dealuri, pe munții Coți, la Robănești, pe malurile Dunării, Siretului, Nistrului și Tisei până la porțile Budapestei”. – Fragment din cuvântarea omagială a gen. (r) Mihai Schina (comandantul Diviziei I Cavalerie în timpul luptelor de la Oituz) rostită pe 19 septembrie 1931, la festivitatea de inaugurare a monumentului.

*Ansamblul Bisericii ,,Sfântul Nicolae” (Biserica și ,,Cimitirul cu Tunuri”), situat in apropierea centrului oraşului Târgu-Ocna. Biserica a fost ridicată între anii 1758 şi 1772 de către preotul Harapu si hatmanul Vasile Ruşeţ (unul dintre ctitorii bisericilor ,,Sfânta Treime” din Doljeşti-Neamţ şi ,,Sfântul Spiridon” din Iaşi , boier cu dragoste de ţară şi cu mare credinţă , urmaş al domnitorului Antonie Ruşeţ si stramoş al doamnei Elena Cuza). În curtea bisericii se află ,,Cimitirul cu Tunuri”, unde sunt ingropaţi 69 de eroi morţi in Primul Razboi Mondial în luptele de la Coșna și Cireșoaia, un monument dedicat eroilor si 2 tunuri din timpul războiului.

*Monumentul Eroilor de pe Muntele ,,Măgura”, oraș Târgu-Ocna – monument istoric (cota 520 m), la 2 km de șoseaua Târgu-Ocna – Slănic-Moldova, după un drum care urcă pe coasta muntelui. Este unul dintre cele mai impresionante monumente ridicate în memoria ostaşilor căzuţi în Primul Război Mondial. A fost ridicat între 1925 – 1928, în amintirea celor peste 14 mii de soldaţi români ce au luptat şi au căzut eroic pe frontul de la Oiutuz – Coşna – Cireşoaia. Monumentul, construit din piatră în formă de obuz, cuprinde parterul şi două etaje, legate pritr-o scară interioară circulară şi având o înălţime de 22 m. Pe frontispiciu stă înscris: ,,Spuneţi generaţiilor viitoare că noi ne-am făcut datoria”. Este un monument-muzeu, ce deţine o colecţie de fotografii originale din primul război mondial (printre care aflându-se şi cele cu general Al. Averescu – conducătorul Armatei a II-a, general C. Pezan, general E. Grigorescu), diferite tipuri de armament şi muniţie din primul război mondial (arme, obuze de tun folosite de vânătorii de munte, cartuşe de diferite calibre etc.), medalii onorifice acordate pentru fapte de vitejie, uniforme de soldat din 1917. La parter există o placă comemorativă depusă pe mormântul eroului necunoscut, descoperit în tranşeele încă vizibile de la Coşna, iar deasupra sa, străjuiesc două drapele de luptă ale Regimentului 15 infanterie şi a Regimentului 4 Artilerie, două din regimentele care au dus greul războiului de pe frontul de la Oituz. În apropiere se află crucea-monument care a fost ridicată iniţial la Coşna, pe locul în care a căzut caporalul grenadier Constantin Muşat din Regimentul 2 Grăniceri. La 50 m mai sus se găseşte Mănăstirea ,,Măgura Ocnei”.

Romulus-Dan BUSNEA

De citit!

Demersuri importante pentru înființarea unei subunități de pompieri în comuna Hemeiuș

Într-un pas crucial spre asigurarea siguranței comunității locale, astăzi, 29 martie, a avut loc un moment semnificativ în demersul de construire a unei noi subunități de pompieri în comuna Hemeiuș.Prin predarea-primirea unui teren din domeniul public al statului, administrat...

Infracțiuni rutiere constatate de polițiști în trafic

La data de 27 martie a.c., polițiștii Secției 2 Poliție Bacău au depistat în flagrant delict, un bărbat de 38 de ani, din orașul Dărmănești, în timp ce conducea un autoturism pe strada Aleea Parcului din municipiu, aflându-se sub...

Reținut de polițiști după ce a provocat un accident rutier

La data de 26 martie a.c., în jurul orei 20.30, polițiștii Serviciului Rutier Bacău au fost sesizați cu privire la faptul că, pe DN 2F, în localitatea Traian a avut loc un eveniment rutier.               Din primele cercetări a reieșit faptul...