duminică 19 mai 2024

.

Câteva sfaturi înțelepte pentru...

Deși este foarte obișnuit ca fetele - și băieții - să-și găurească urechile,...

Reacția unei fetițe ieșite...

Cele două săptămâni petrecute de Alessia, alături de părinți, într-un centru de carantină...

Viața în stil minimalist....

Multă lume are impresia că a locui într-o garsonieră este o plăcere rezervată...

Sacrificii pentru frumusețe. Avantajele...

Faci ce vrei, dar știi ce faci? Vorba asta e importantă mai mult...
AcasăActualitatePropuneri pentru educație

Propuneri pentru educație

Consiliul Național al Elevilor a luat parte la a III-a ediție a proiectului ,,Ministru pentru o zi”, proiect ce propune tinerilor dornici să se implice în societatea civilă un exercițiu civic prin care, timp de o zi, ei află mai multe despre mecanismele de funcționare a administrației publice centrale.

În acest an, dincolo de experiența cu care publicul a fost obișnuit încă de la inițierea evenimentului, reprezentanții elevilor din întreaga țară au avut oportunitatea de a lansa subiecte de discuție specifice sferei educaționale actuale, astfel încât aspecte stringente din sistemul de învățământ au fost aduse în atenția factorilor decidenți.
Astfel, vom prezenta pe scurt principalele subiecte de discuție pe care s-au axat reprezentanții elevilor:

La Ministerul Afacerilor Interne, principalul subiect abordat a vizat amendarea Legii 35/2007 privind creșterea siguranței în unitățile de învățământ în sensul eliminării uniformei ca element distinctiv și al finanțării pazei în școli de către consiliile locale, urmând ca personalul calificat să fie pus la dispoziția acestora de către jandamerie.

La Ministerul Justiției, introducerea educației juridice în școli, formarea unor cadre didactice de către personal cu expertiză în domeniu în scopul predării acesteia, precum și realizarea unei broșuri despre dreptul de exercițiu restrâns pentru elevii care împlinesc 14 ani au constituit temele dezbătute.

La Ministerul Cercetării Științifice și Inovării, reprezentanții elevilor au obținut acceptul decidenților de a lua parte la grupurile și comisiile de lucru ce pot constitui puncte de interes pentru educație, au susținut investirea în modernizarea și dotarea corespunzătoare a laboratoarelor din unitățile de învățământ și au dezbătut ,,Grantul CDI Carol I”, parte a Programului ,,Brain Return 1” ce își propune acordarea de granturi de cercetare elevilor olimpici naționali și internaționali. Consiliul Național al Elevilor a susținut inițiativa, precizând însă că acest efort trebuie să fie dublat de investiții în modernizarea logisticii necesare, că trebuie să existe un sistem de acordare echitabil, care să includă și elevii olimpici la discipline umaniste și socio-umaniste, și să existe o formă de calculare a granturilor astfel încât să nu fie periclitat dreptul la libera circulație.

La Ministerul Economiei, în centrul dezbaterilor s-au situat obiectivele ce vizează în mod direct tinerii și elevii, precum stimularea producției, investirea în domeniul industrial și crearea de locuri de muncă. De altfel, s-a abordat și situația societăților aflate sub autoritatea Ministerului Economiei, precum și valorificarea intereselor statului în cadrul acestora.

Discuții relevante pentru climatul educațional au avut loc și la Ministerul pentru Mediul de Afaceri, unde ministrul pentru o zi a purtat discuții cu reprezentanți ai JETRO și Beaureau Veritas în scopul investirii în educația elevilor aflați în zone subdezvoltate și în formarea cadrelor didactice, precum și discuții cu reprezentanții ministerului vizând promovarea programului Start-Up Nation în școlile din România, pentru încurajarea spiritului antreprenorial în rândul elevilor.

La Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, discuțiile au vizat apărarea drepturilor elevilor români de peste granițe, accesul lor la un învățământ echitabil, procurarea de manuale școlare astfel încât și aceștia să învețe limba română, precum și formarea cadrelor didactice care predau benevol limba română în străinătate.

La Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, reprezentanții elevilor au fost informați cu privire la inițiativa acestuia de a-și asuma răspunderea asupra liceelor agricole din România, în parteneriat cu Ministerul Educației Naționale.

La Ministerul Apelor și Pădurilor, discuțiile s-au axat pe protejarea mediului și pe implementarea unor ore privind ecologia și prezervarea mediului înconjurător.

La Ministerul Mediului, implementarea unui program obligatoriu de reciclare în unitățile de învățământ preuniversitar, precum și sprijinirea educației pentru sănătate au constituit temele pe care s-a marșat.

La Ministerul Turismului, Consiliul Național al Elevilor a primit sprijin în ceea ce privește activitatea, fiind totodată invitat ca partener în organizarea de festivaluri și proiecte care să promoveze România, aducându-se în discuție și rezultatele elevilor noștri la competiții naționale și internaționale.

La Ministerul Apărării Naționale, discuțiile au vizat sistemul educațional militar și promovarea profesiei de militar în rândul elevilor prin realizarea unor activități care să le permită acestora să înțeleagă rigorile, dar și bucuriile din spatele ei.

Alături de premierul Grindeanu și în cadrul Secretariatului General al Guvernului, principalul subiect dezbătut a vizat decontarea integrală a navetei elevilor care nu studiază în localitatea de domiciliu, OUG 69/2016 având hibe care periclitează dreptul la învățământ gratuit garantat de Constituția României. Astfel, Consiliul Național al Elevilor a înaintat o propunere ce prevede câteva modificări de proporții ale legii, propunere ce urmează a fi analizată. De asemenea, au fost aduse în vedere și incompatibilitățile dintre sistemul educațional și cerințele tot mai riguroase de pe piața muncii, lipsa de flexibilizare a traseelor educaționale, planurile-cadru și curriculumul suprasaturate de informații teoretice, precum și necesitatea diversificării educației prin promovarea educației nonformale și a voluntariatului.

Așadar, în preajma zilei de 1 Iunie, cuvântul-cheie a fost educația, educația centrată pe beneficiar. Consiliul Național al Elevilor opinează că acest eveniment a fost de bun augur în contextul climatului educațional actual, nu numai pentru că elevii au avut acces la o mai bună înțelegere a mecanismelor interne din cadrul administrației centrale, dar în special pentru că au avut șansa să militeze pentru drepturile și prioritățile lor în cadrul discuțiilor cu factorii decidenți. Indiferent de cine va fi la guvernare, Consiliul Național al Elevilor, ca structură reprezentativă a elevilor din România și ca for nonpartizan, va încerca să fundamenteze parteneriate sustenabile, bazate pe comunicare, pe obiectivism și transparență.

De citit!

Traficant de droguri prins în flagrant

Polițiștii din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Bacău, în colaborare strânsă cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Bacău, au desfășurat o operațiune de amploare ce a condus la documentarea activității infracționale a trei persoane implicate în traficul...

Cum să alegi între “Creditul până la salariu” și “Creditul instant pe card”: Ghidul complet

În lumea financiară din ziua de azi, opțiunile de împrumut sunt variate și adaptate la nevoile individuale ale fiecăruia. Două dintre cele mai populare forme de credit sunt "Creditul până la salariu" și "Creditul instant pe card". Fiecare dintre...

Stagiu de pregătire de autoapărare pentru jandarmii celor două unități din Bacău

Timp de o săptămână, jandarmii din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Bacău și ai Grupării de Jandarmi Mobile Bacău au participat la un stagiu de autoapărare cu instructori ai Centrului de Autoapărare din cadrul Clubului Sportiv Dinamo București.Activitățile s-au...