vineri, septembrie 29, 2023

Machiajul masculin: de la religie la modă

Timp de milenii, începând cu 4000 î.Hr....

Cate carduri porți în portofel?

Fiecare card reprezintă o "urmă" electronică pe...

Ce se poate întâmpla dacă nu ne tratăm hernia de disc

Hernia de disc a coloanei vertebrale este...

10 MAI, SĂRBĂTOAREA REGALITĂȚII, SĂRBĂTOAREA ROMÂNIEI

Actualitate10 MAI, SĂRBĂTOAREA REGALITĂȚII, SĂRBĂTOAREA ROMÂNIEI
- Advertisement -

Bex 3

La București, vor avea loc în perioada 7 – 10 mai a.c., o serie de manifestări cultural-artistice și sportive dedicate Zilei Regalității, care se sărbătorește în fiecare an, în ziua de 10 Mai. Festivităţile vor debuta miercuri, 7 mai, la Palatul Elisabeta din Bucureşti, unde va avea loc ceremonia de investire a Principesei Maria (fiica cea mică a Regelui Mihai I și Reginei Ana) cu Ordinul Coroana României în grad de Mare Cruce, cu ocazia împlinirii vârstei de 50 de ani.

Programul evenimentelor va mai include două concerte, un maraton regal, un simpozion, depunere de flori la statuia regelui Carol I, precum şi tradiţionalul Garden Party de la Palatul Elisabeta (ediția a V-a), manifestare ce va reuni circa 6.000 de invitați reprezentând toate județele țării, Capitala și Republica Moldova: personalităţi ale autorităţii politice centrale şi locale, personalităţi ale mediilor academic, ştiintific, cultural şi politic, personalități ale societăţii civile şi mediului de afaceri, reprezentanți ai Corpului Diplomatic și ai Clerului. Printre aceștia se vor numără și reprezentanți ai autorităților și principalelor instituții publice din județul Bacău, oameni de cultură și de afaceri băcăuani, mass-media. La fel ca în anii precedenți, Yakării Acrobați își vor da concursul, survolând Palatul Elisabeta, iar Muzica Reprezentativă a Ministerului Apărării Naționale va susține un concert în grădina palatului. În absența Regelui Mihai I (pricinuită de starea de sănătate a soției sale, Regina Ana), la evenimentele din acest an vor participa din partea Familiei Regale, Alteţele Lor Regale Principesa Moştenitoare Margareta, Principele Radu, Principesa Maria și Principele Nicolae.

Iată și programul complet al manifestărilor dat publicității de către Casa Regală a României:
– Miercuri, 7 mai 2014, la ora 19.00, va avea loc la Palatul Elisabeta (Sala Regilor) ceremonia de investire a Alţetei Sale Regale Principesa Maria cu Ordinul Coroana României în grad de Mare Cruce, cu ocazia împlinirii vârstei de 50 de ani. Ceremonia va fi urmată de un dineu oferit cu ocazia sarbătorii de 10 Mai. La eveniment vor participa reprezentanţi ai autorităţii politice, ai societăţii civile şi ai mediului privat. Camerata Regală va susține un recital de muzică clasică și contemporană. Din partea Familiei Regale vor participa Alteţele Lor Regale Principesa Moştenitoare, Principele Radu, Principesa Maria și Principele Nicolae. Evenimentul va începe la ora 19.00 și se va încheia la ora 20.40. Accesul presei este permis în Sala Regilor.

– Vineri, 9 mai 2014, ora 10.00: Biblioteca Centrală Universitară ,,Carol I” (BCU) aniversează centenarul inaugurării Palatului Fundaţiei Regale. Deschiderea oficială a avut loc în prezenţa fondatorului său, Regele Carol I. BCU organizează simpozionul ,,Carol I, o viaţă dedicată României”. La eveniment vor lua parte personalități ale vieţii culturale şi stiinţifice. Din partea Familiei Regale vor participa Alteţele Lor Regale Principesa Moştenitoare şi Principele Radu. În aceeași zi, cu începere de la ora 19.00, Radiodifuziunea Română organizează în ajunul sărbatorii de 10 Mai, un Concert Regal (Sala Radio). Publicul va putea asculta ,,Simfonia a IX-a” de Ludwig van Beethoven, sub bagheta maestrului Tiberiu Soare. Din partea Familiei Regale vor lua parte Alteţele Lor Regale Principesa Maria și Principele Nicolae. La ambele manifestări accesul presei este permis.

– Sâmbătă, 10 mai 2014, ora 8.00: Se va da startul la cea de-a treia ediţie a Maratonului Regal. Participanţii vor alerga pe un traseu de 10,5 km în jurul parcului Herăstrău. Atât startul, cât şi sosirea şi premierea vor avea loc la Palatul Elisabeta. La startul maratonului, concurenţii vor fi întampinaţi de Alteţa Sa Regală Principele Nicolae. Premierea câştigătorilor va avea loc tot la Palatul Elisabeta, începând cu ora 15.00, în prezența Alteţei Sale Regale Principesei Moştenitoare; la ora 11.00, Familia Regală va depune flori la statuia Regelui Carol I, din Piața Palatului Regal. La ceremonie vor lua parte Alteţele Lor Regale Principesa Moştenitoare, Principele Radu, Principesa Maria și Principele Nicolae. Accesul presei este liber. Tot sâmbătă, 10 mai, cu începere de la ora 17.30, Grădina Palatului Elisabeta va găzdui cea de-a V-a ediţie a Garden Party, devenit deja un eveniment de tradiție. Din partea Familiei Regale vor lua parte Alteţele Lor Regale Principesa Moşenitoare, Principele Radu, Principesa Maria şi Principele Nicolae.

Sâmbătă seara, cu începere de la ora 19.00, Camerata Regală, aflată sub Înaltul Patronaj al Alteţei Sale Regale Principele Radu, va susţine la Ateneul Român un concert dedicat sărbătorii de 10 Mai. La eveniment vor lua parte Alteţele Lor Regale Principele Radu și Principesa Maria. Accesul presei este liber.
Ziua de 10 mai are o triplă semnificaţie pentru ţara noastră. Pe 10 mai 1866, Carol I a devenit Domnitor al României, iar 11 ani mai târziu, România îşi câştiga independenţa, pentru ca pe 10 mai 1881 ţara noastră să devină Regat, iar Carol I, să fie încoronat primul rege al României. Aceasta a fost și motivația pentru care ziua de 10 mai a fost aleasă Ziua Națională a României, sărbătorită din 1867 până în 1947, data la care a fost înlăturată monarhia și a fost instaurat regimul comunist, ce ulterior a forțat abdicarea regelui Mihai I, nevoit astfel să ia calea exilului.

,,Sâmbătă, 10 mai 2014, Palatul Elisabeta va găzdui mult așteptata sărbătoare regală Garden Party, la care vor participa șase mii de români din toate județele țării, din Basarabia și din comunități românești din Europa. Sărbătoare a independenței și suveranității naționale, sub semnul Coroanei Române, 10 Mai este un prilej de bucurie, de mândrie, de demnitate și de exprimare a iubirii și înțelegerii. O zi a speranței, a energiei, a creativității și a deschiderii către lume. Este ziua de naștere a României moderne. Fără falsă modestie, pot afirma că manifestarea de la Paltul Elisabeta dedicată tuturor românilor, este cea mai elegantă, mai profundă, mai legitimă istoric și mai demnă sărbătoare publică a epocii noastre. Nu este de mirare că toată lumea, chiar și cei care privesc Garden Party pe Internet sau la televizor, așteaptă cu nerăbdare și plăcere sărbătoarea”, a spus ASR Principele Radu al României.

Ca unul dintre cei aflați pe lista invitaților, mă bucur că pot fi din nou părtaș la sărbătorirea uneia dintre cele mai importante zile din istoria României; mă bucur pentru redescoperirea marilor valori ale neamului nostru ce poartă pecetea regalității, simbolul identității și continuității acestui popor; mă bucur că ele există și că noi exităm alături de ele…

LA MULȚI ANI CASEI REGALE A ROMÂNIEI, LA MULȚI ANI ROMÂNIA!

ROMULUS DAN BUSNEA

Alte titluri