duminică 19 mai 2024

.

Câteva sfaturi înțelepte pentru...

Deși este foarte obișnuit ca fetele - și băieții - să-și găurească urechile,...

Reacția unei fetițe ieșite...

Cele două săptămâni petrecute de Alessia, alături de părinți, într-un centru de carantină...

Viața în stil minimalist....

Multă lume are impresia că a locui într-o garsonieră este o plăcere rezervată...

Sacrificii pentru frumusețe. Avantajele...

Faci ce vrei, dar știi ce faci? Vorba asta e importantă mai mult...
AcasăActualitateSanatate13 beneficii ale...

13 beneficii ale consumului de ulei de pește

Uleiul de pește este unul dintre cele mai frecvent consumate suplimente alimentare. Este bogat în acizi grași omega-3, care sunt foarte importanți pentru sănătatea ta. Dacă nu mâncați o mulțime de pești grași, luați un supliment de ulei de pește care vă poate ajuta să obțineți suficienți acizi grași omega-3.

Iată 13 beneficii pentru sănătate ale uleiului de pește.

1. Susține sănătatea inimii

Boala cardiacă este principala cauză a decesului la nivel mondial. Studiile arată că persoanele care mănâncă mult pește au rate mult mai scăzute de boli de inimă. Mulți factori de risc pentru bolile de inimă par să fie reduși prin consumul de pește sau ulei de pește.

Beneficiile uleiului de pește pentru sănătatea inimii includ:

Nivelul colesterolului: poate crește nivelurile de colesterol HDL “bun”. Cu toate acestea, nu pare să reducă nivelurile de colesterol LDL “rău”.
Trigliceride: poate să scadă trigliceridele cu aproximativ 15-30% .
Tensiunea arterială: Chiar și în doze mici, ajută la reducerea tensiunii arteriale la persoanele cu niveluri ridicate.
Placă: poate împiedica formarea plăcilor care determină întărirea arterelor, precum și stabilizarea și siguranța plăcilor arteriale la cei care le au deja.
Aritmiile fatale: La persoanele care sunt expuse riscului, pot reduce evenimentele de aritmie fatală. Aritmiile sunt ritmuri cardiace anormale care pot provoca atacuri de cord în anumite cazuri.

Deși suplimentele de ulei de pește pot îmbunătăți mulți dintre factorii de risc pentru bolile de inimă, nu există dovezi clare că pot preveni infarctul miocardic sau accidentele vasculare cerebrale.

2. Poate ajuta la tratarea anumitor tulburări mintale

Creierul tău este format din aproape 60% grăsimi, iar o mare parte din grăsimi sunt acizi grași omega-3. Prin urmare, acizii grași omega-3 sunt esențiali pentru funcția normală a creierului. De fapt, unele studii sugerează că persoanele cu anumite tulburări psihice au niveluri mai scăzute de omega-3. Interesant, cercetările sugerează că suplimentele de ulei de pește pot preveni apariția sau ameliorarea simptomelor unor tulburări psihice. De exemplu, pot reduce șansele de tulburări psihotice la cei care sunt expuși riscului. În plus, suplimentarea cu ulei de pește în doze mari poate reduce unele simptome ale schizofreniei și ale tulburării bipolare.

3. Poate ajuta la scăderea în greutate

Obezitatea este definită ca având un indice de masă corporală (IMC) mai mare de 30. La nivel global, aproximativ 39% dintre adulți sunt supraponderali, în timp ce 13% sunt obezi. Numerele sunt chiar mai mari în țările bogate, cum ar fi Statele Unite. Obezitatea vă poate crește semnificativ riscul de apariție a altor boli, inclusiv a bolilor de inimă, a diabetului zaharat de tip 2 și a cancerului. Suplimentele pe bază de ulei de pește pot îmbunătăți compoziția corporală și factorii de risc pentru bolile de inimă la persoanele obeze. Mai mult, unele studii indică faptul că suplimentele de ulei de pește, în combinație cu dieta sau exercițiul fizic, vă pot ajuta să pierdeți în greutate. Cu toate acestea, nu toate studiile au găsit același efect. O analiză a 21 de studii arată că suplimentele de ulei de pește nu au redus în mod semnificativ greutatea la persoanele obeze, dar au redus circumferința taliei și raportul talie-șold.

4. Poate ajuta sănătatea ochilor

Ca și creierul tău, ochii tăi se bazează pe grăsimi omega-3. Dovezile arată că persoanele care nu obțin suficiente omega-3 au un risc mai mare de boli oculare. În plus, sănătatea ochiului începe să scadă în vârstă înaintată, ceea ce poate duce la degenerarea maculară legată de vârstă (AMD). Consumul de pește este legat de un risc redus de AMD, dar rezultatele privind suplimentele de ulei de pește sunt mai puțin convingătoare. Un studiu a constatat că consumarea unei doze mari de ulei de pește timp de 19 săptămâni a îmbunătățit vizibilitatea la toți pacienții cu AMD. Cu toate acestea, acesta a fost un studiu foarte mic. Două studii mai mari au examinat efectul combinat al omega-3 și alți nutrienți asupra AMD. Un studiu a arătat un efect pozitiv, în timp ce celălalt nu a avut efect. Prin urmare, rezultatele sunt neclare. Din păcate, nu e nici o dovadă că uleiul de peste combate astigmatismul.

5. Poate reduce inflamația

Inflamația este modul în care sistemul imunitar vă combate infecția și tratarea leziunilor. Cu toate acestea, inflamația cronică este asociată cu boli grave, cum ar fi obezitatea, diabetul, depresia și bolile. Reducerea inflamației poate ajuta la tratarea simptomelor acestor boli. Deoarece uleiul de pește are proprietăți antiinflamatorii, acesta poate ajuta la tratarea afecțiunilor care implică inflamație cronică. De exemplu, la persoanele stresate și obeze, uleiul de pește poate reduce producția și expresia genică a moleculelor inflamatorii numite citokine. Mai mult, suplimentele pentru uleiul de pește pot reduce semnificativ durerea articulațiilor, rigiditatea și necesitățile de medicație la persoanele cu poliartrită reumatoidă, care cauzează articulații dureroase. Deși boala inflamatorie intestinală este de asemenea declanșată de inflamație, nu există dovezi clare care să sugereze dacă uleiul de pește își îmbunătățește simptomele.

6. Poate ajuta pielea sănătoasă

Pielea ta este cel mai mare organ din corpul tău și conține o mulțime de acizi grași omega-3. Sănătatea pielii poate să se deterioreze pe parcursul vieții, în special în timpul vârstei înaintate sau după expunerea prea mult la soare. Acestea fiind spuse, există o serie de afecțiuni ale pielii care pot beneficia de suplimente de ulei de pește, inclusiv psoriazis și dermatita.

7. Susține sarcina

Omega-3s sunt esențiale pentru creșterea și dezvoltarea timpurie. Prin urmare, este important ca mamele să obțină suficiente omega-3 în timpul sarcinii și alăptării. Suplimentele pentru uleiul de pește la mamele însărcinate și care alăptează pot îmbunătăți coordonarea ochilor mâini la sugari. Cu toate acestea, nu este clar dacă se îmbunătățește învățarea sau calitatea IQ. Utilizarea suplimentelor de ulei de pește în timpul sarcinii și alăptării poate, de asemenea, să îmbunătățească dezvoltarea vizuală a sugarului și să contribuie la reducerea riscului de alergii.

8. Poate reduce grăsimea hepatică

Ficatul dvs. procesează cea mai mare parte a grăsimii din organism și poate juca un rol în creșterea în greutate. Boala hepatică este din ce în ce mai frecventă – în special boala ficatului gras non-alcoolic (NAFLD), în care se acumulează grăsime în ficat. Suplimentele din ulei de pește pot îmbunătăți funcția hepatică și inflamația, ceea ce poate ajuta la reducerea simptomelor NAFLD și a cantității de grăsime din ficat.

9. Poate îmbunătăți simptomele depresiei

Depresia este de așteptat să devină a doua cauză majoră a bolii până în 2030. Interesant este faptul că persoanele cu depresie majoră par să aibă un nivel mai scăzut de sânge de omega-3. Studiile arată că uleiul de pește și suplimentele omega-3 pot îmbunătăți simptomele depresiei. Mai mult decât atât, unele studii au arătat că uleiurile bogate în EPA (Eicosapentaenoic Acid) ajută la reducerea simptomelor depresive mai mult decât DHA (Docosahexaenoic Acid).

10. Poate îmbunătăți atenția și hiperactivitatea la copii

O serie de tulburări comportamentale la copii, cum ar fi tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atenție (ADHD), implică hiperactivitate și lipsă de atenție. Având în vedere faptul că omega-3 reprezintă o proporție semnificativă a creierului, obținerea unui număr suficient de ele poate fi importantă pentru prevenirea tulburărilor comportamentale la începutul vieții. Suplimentele de ulei de pește pot îmbunătăți hiperactivitatea, lipsa de atenție, impulsivitatea și agresivitatea la copii. Acest lucru poate fi benefic pentru învățarea timpurie a vieții.

11. Poate ajuta la prevenirea simptomelor de declin mental

Pe măsură ce îmbătrâniți, funcția creierului încetinește și crește riscul de apariție a bolii Alzheimer. Persoanele care mănâncă mai multe pești tind să se confrunte cu o scădere mai lentă a funcției cerebrale la vârste înaintate. Cu toate acestea, studiile privind suplimentele de ulei de pește la adulții mai în vârstă nu au furnizat dovezi clare că pot încetini declinul funcției creierului. Cu toate acestea, unele studii foarte mici au arătat că uleiul de pește poate îmbunătăți memoria la adulții sănătoși și mai în vârstă.

12. Pot îmbunătăți simptomele astmului și riscul de alergie

Astmul, care poate determina umflarea plămânilor și dificultăți de respirație, devine din ce în ce mai frecvent la sugari. Un număr de studii arată că uleiul de pește poate reduce simptomele astmului, în special în perioada de viață precoce. Într-o revizuire la aproape 100.000 de persoane, s-a constatat că un consum de pește al mamei sau de omega-3 reduce riscul de astm la copii cu 24-29%. În plus, suplimentele de ulei de pește la mamele însărcinate pot reduce riscul alergiilor la sugari.

13. Poate îmbunătăți sănătatea oaselor

În timpul vârstei înaintate, oasele pot începe să-și piardă mineralele esențiale, făcându-le mai multe șanse să se rupă. Acest lucru poate duce la condiții cum ar fi osteoporoza și osteoartrita. Calciul și vitamina D sunt foarte importante pentru sănătatea osoasă, dar unele studii sugerează că și acizii grași omega-3 pot fi de asemenea benefic. Persoanele cu un aport mai mare de omega-3 și nivelurile sanguine pot avea o densitate mai mare a mineralelor osoase (BMD). Cu toate acestea, nu este clar dacă suplimentele pentru uleiul de pește îmbunătățesc BMD.

De citit!

Traficant de droguri prins în flagrant

Polițiștii din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Bacău, în colaborare strânsă cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Bacău, au desfășurat o operațiune de amploare ce a condus la documentarea activității infracționale a trei persoane implicate în traficul...

Cum să alegi între “Creditul până la salariu” și “Creditul instant pe card”: Ghidul complet

În lumea financiară din ziua de azi, opțiunile de împrumut sunt variate și adaptate la nevoile individuale ale fiecăruia. Două dintre cele mai populare forme de credit sunt "Creditul până la salariu" și "Creditul instant pe card". Fiecare dintre...

Stagiu de pregătire de autoapărare pentru jandarmii celor două unități din Bacău

Timp de o săptămână, jandarmii din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Bacău și ai Grupării de Jandarmi Mobile Bacău au participat la un stagiu de autoapărare cu instructori ai Centrului de Autoapărare din cadrul Clubului Sportiv Dinamo București.Activitățile s-au...