miercuri 17 aprilie 2024

.

Câteva sfaturi înțelepte pentru...

Deși este foarte obișnuit ca fetele - și băieții - să-și găurească urechile,...

Reacția unei fetițe ieșite...

Cele două săptămâni petrecute de Alessia, alături de părinți, într-un centru de carantină...

Viața în stil minimalist....

Multă lume are impresia că a locui într-o garsonieră este o plăcere rezervată...

Sacrificii pentru frumusețe. Avantajele...

Faci ce vrei, dar știi ce faci? Vorba asta e importantă mai mult...

150 de ani de la primul concert în public susţinut de George Enescu la Slănic-Moldova

Cazinou 2

Joi, 24 iulie, s-au împlinit un secol şi jumătate de la vizita marelui compozitor român George Enescu (n.19 august 1881, Liveni, jud. Botoşani – d. 4 mai 1955, Paris), în staţiunea Slănic-Moldova. În perioada efectuării studiilor la Conservatorul din Viena (1888-1894), George Enescu se va afla în prima sa vacanţă la Slănic-Moldova, unde concertează pentru prima oară în public, la exact 88 de ani şi patru zile de la descoperirea primului izvor cu apă minerală de către serdarul Mihail Spiridon, la 20 iulie 1801.
Într-o corespondenţă a ziarului ,,Constituţionalul” din 2 august 1889 se aminteşte de faptul că George Enescu s-a aflat la Slănic-Moldova, ,,în cadrul unui concert dat în folosul săracilor din staţiune”; de pe atunci îşi inaugurează Enescu lunga sa carieră filantropică.

Cu prilejul primei sale înfăţişări publice, în Chioşcul de Muzică al staţiunii, aflat în apropierea Cazinoului Regal, George Enescu a executat o fantezie după opera lui Gaetano Donizetti, ,,La Fille du Régiment” şi ,,Fantaisie brillante sur Faust” după Charles Gounod. Şi corespondentul menţionează:
,,Tânărul Enescu, numai de opt ani, mânuieşte vioara cu o dibăcie admirabil”. Despre vizita lui Enescu la Slănic-Moldova va scrie în cartea ,,Enescu” (1968), reputatul muzicolog Emanoil Ciomac, cel care a tradus opera ,,Oedip” a lui George Enescu, traducere despre care marele compozitor a declarat a fi singura valabilă şi care l-a mulţumit pe deplin. Principala şi cea mai reprezentativă creaţie a lui Enescu, pe care însuşi compozitorul a numit-o ,,opera vieţii” sale, rămâne ,,Oedip”, o parte din aceasta fiind compusă de Enescu la conacul soţiei sale, Maria Cantacuzino Rosetti din Tescani (jud. Bacău), într-un pavilion de vară înălţat pe o colină din pământ, chiar în mijlocul superbei păduri.

La Tescani (pe drumul national Bacău – Moineşti), funcţionează şi Centrul de Cultură ,,Rosetti Tescanu – George Enescu”, care face parte din Asociaţia Europeană ,,Les Recontres” cu sediul la Paris, din Asociaţia Internaţională ,,Res Artis” cu sediul la Amsterdam, din Reţeaua Europeană de reşedinţe pentru scriitori şi traducători cu sediul la Montepelier, sub egida Academiei Franceze. Aici se desfăşoară anual şi Festivalul International ,,Enescu – Orfeul Moldav”, cu participarea Filarmonicii ,,Mihail Jora” din Bacău. În vara anului 1946, pe când se afla la Tescani, compozitorul a redactat forma finală a testamentului său: ,,Ultime dorinţe: subsemnatul George Enescu, din Bucureşti, str.General Manu 16, îmi exprim dorinţa ca să fiu înmormântat la Tescani, judeţul Bacău, alături de soţia mea”, dorinţă care din păcate, nu i-a fost încă îndeplinită. În volumul ,,George Enescu. Concertul de adio”, muzicologul Viorel Cosma, care a adunat necrologurile publicate la moartea lui Enescu în presa vremii de pe toate meridianele, elucidează data decesului compozitorului, care, conform autorului, a sfârşit în mizerie, într-o cameră de hotel din Paris, în ziua de 4 mai 1955.

Romulus Dan BUSNEA

Foto: zona în care era amplasat Chioşcul de Muzică al staţiunii pe vremea când a concertat Enescu

De citit!

Infracțiuni rutiere constatate de polițiști în trafic

La data de 27 martie a.c., polițiștii Secției 2 Poliție Bacău au depistat în flagrant delict, un bărbat de 38 de ani, din orașul Dărmănești, în timp ce conducea un autoturism pe strada Aleea Parcului din municipiu, aflându-se sub...

Reținut de polițiști după ce a provocat un accident rutier

La data de 26 martie a.c., în jurul orei 20.30, polițiștii Serviciului Rutier Bacău au fost sesizați cu privire la faptul că, pe DN 2F, în localitatea Traian a avut loc un eveniment rutier.               Din primele cercetări a reieșit faptul...

Urmărit internațional pentru viol, depistat de polițiștii de investigații criminale

La data de 27 martie a.c., polițiștii Serviciului Investigații Criminale Bacău au depistat în municpiul Bacău, un bărbat de 41 de ani, din comuna Asău, urmărit la nivel internațional.               Pe numele bărbatului, autoritățile judiciare din Germania au emis un...