1500 de politisti, jandarmi si alti lucratori ai MAI vor veghea alegerile de duminica in judetul Bacau

Peste 1.500 de poliţişti, jandarmi, lucrători I.S.U şi angajaţi ai altor structuri teritoriale ale M.A.I. sunt mobilizați, în județul Bacău, pentru desfășurarea scrutinului electoral din 9 decembrie în condiții de liniște și legalitate.

Cadrele Ministerul Administraţiei şi Internelor asigură protecţia secţiilor de votare şi a dosarelor întocmite de birourile electorale pe timpul transportului acestora la birourile de circumscripţie, respectiv la Biroul Electoral Central, precum şi pe timpul tipăririi, transportului şi depozitării buletinelor de vot şi a celorlalte materiale necesare votării.

În ziua votului în județul Bacău vor funcționa 627 de secții de votare.

Structurile M.A.I. vor prelua în pază cele 627 de secţii de votare în ziua de 08.12.2012, începând cu ora 18.00. Concret, măsurile efective de pază a secţiilor de votare vor fi asigurate de 560 de poliţişti, 314 jandarmi, 142 de pompieri şi 38 de angajaţi ai altor structuri M.A.I.

Toate cele 627 de secții au fost verificate de către polițiști și pompieri atât din punct de vedere al riscului de efracție, cât și din punct de vedere al dotării spaţiilor cu mijloace tehnice de apărare împotriva incendiilor, marcarea şi menţinerea liberă în permanenţă a căilor de acces, evacuare şi intervenţie, exploatarea în condiţii de siguranţă a instalaţiilor electrice ce echipează construcţiile, precum şi asigurarea măsurilor de limitare a propagării incendiilor.

Inspectoratul de Poliţie Judeţean Bacău a constituit echipe operative și rezerve de intervenţie pregătite să acţioneze prompt şi echidistant, în situația în care se vor constata încălcări ale legislaţiei electorale sau a altor norme de convieţuire socială.

De asemenea, au fost stabilite efectivele pentru menţinerea şi asigurarea ordinii şi siguranţei publice în toate localităţile judeţului Bacău. În aceste activităţi sunt angrenaţi aproximativ 300 de poliţişti şi 50 de jandarmi din cadrul I.J.J. şi G.M.J. Bacău.

Efectivele care participă la executarea misiunilor pază a secţiilor de votare vor asigura ordinea şi siguranţa publică în zona secţiei de votare, pe un perimetru de 500 de metri, vor sprijini preşedinţii birourilor electorale în luarea măsurilor de pază a documentelor şi a materialelor necesare procesului de votare; vor interzice şi vor lua măsuri cu privire la comercializarea şi consumul băuturilor alcoolice în spaţiul de protecţie al secţiei de votare, între orele 07.00 – 21.00, vor interzice formarea de grupuri de cetăţeni care îşi manifestă opinii politice şi vor interzice şi lua măsuri cu privire la continuarea campaniei electorale sub orice formă.

Toate măsurile luate pentru asigurarea unui climat corespunzător desfăşurării procesului electoral au fost concepute de o manieră care să nu afecteze capacitatea de reacţie şi intervenţie a structurilor în cazul producerii unor evenimente.