6.1 C
Bacau

17 şcoli din Moldova au fost incluse în proiectul „Energie în şcolile copilăriei”

De stiut!

● Un număr de 17 şcoli din Moldova au fost incluse în proiectul „Energie în şcolile copilăriei”, în aceste unităţi de învăţământ fiind montate circa 3.000 de corpuri de iluminat moderne şi aproximativ 6.500 de tuburi fluorescente economice.

E.ON România a dezvoltat, în acest an, una dintre cele mai ample şi dinamice campanii dedicate susţinerii sistemului de educaţie din România – de la venirea sa pe piaţa locală, în anul 2005 – prin lansarea unui program ce vizează, în principal, proiecte pentru îmbunătăţirea condiţiilor din şcoli, facilitarea accesului copiilor la educaţie, reducerea ratei absenteismului şcolar, precum şi acordarea de burse pentru elevii cu rezultate foarte bune la învăţătură.

Derulate în parteneriat cu importante organizaţii neguvernamentale şi cu sprijinul autorităţilor locale, proiectele se adresează cu prioritate copiilor.

Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului susţine proiectele derulate de E.ON în instituţiile de învăţământ din România, iar în perioada imediat următoare vom formaliza acest parteneriat prin încheierea unui protocol de colaborare pentru dezvoltarea  unor programe educaţionale.

„Energie în şcolile copilăriei” – un proiect dezvoltat de E.ON România pentru îmbunătăţirea condiţiilor din unităţile de învăţământ

Peste 210.000 de euro au fost alocaţi pentru înlocuirea surselor de iluminat din 17 şcoli din judeţele: Iaşi, Vaslui, Bacău, Neamţ, Suceava şi Botoşani.

Instituţiile de învăţământ beneficiare au fost selectate împreună cu Inspectoratele Şcolare Judeţene, fiind eligibile grădiniţele/ şcolile primare sau gimnaziale ce nu au avut sursele de iluminat modernizate în ultimii cinci ani. Totodată, un criteriu de selecţie a fost desfăşurarea activităţilor educative în două serii (inclusiv după-amiaza).

Demarat la mijlocul acestui an, proiectul „Energie în şcolile copilăriei” a cuprins 9 şcoli primare şi gimnaziale din mediul rural şi 8 instituţii de învăţământ din mediul urban. Lucrările în cadrul acestui proiect au fost finalizate în judeţele Botoşani, Suceava, Bacău şi Neamţ. În perioada următoare, lucrările vor fi finalizate în judeţul Vaslui şi vor fi demarate în unităţile de învăţământ din judeţul Iaşi. În total, în urma proiectului vor fi înlocuite circa 3.000 de corpuri de iluminat şi aproximativ 6.500 de becuri şi tuburi cu neon clasice.

„Copiii sunt în centrul preocupărilor noastre şi, de aceea, cea mai mare parte a proiectelor noastre de responsabilitate corporatistă le sunt destinate. Este dreptul fiecărui copil să beneficieze de un sistem de învăţământ adecvat, dar şi responsabilitatea fiecăruia dintre noi să facem totul pentru ca acest drept fundamental să nu fie încălcat. De aceea, E.ON, în calitatea sa de membru activ al comunităţii, investeşte în educaţie, susţinând ideea că bunele deprinderi: grija pentru cei din jur, grija pentru mediu, grija pentru prosperitatea individuală şi de grup se învaţă încă din primii ani de şcoală”, a declarat Frank Hajdinjak, director general E.ON România.

Conform datelor tehnice, noile surse de iluminat montate de compania noastră asigură o reducere a consumului de energie cu aproximativ 16%, concomitent cu o creştere de aproximativ 30% a luminozităţii, comparativ cu tuburile cu neon şi becurile clasice. Durata medie de viaţă a tuburilor fluorescente economice este de aproximativ 15.000 de ore de funcţionare.

„Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului mulţumeşte E.ON România şi salută faptul că o companie cu capital străin de talia sa a găsit o modalitate eficientă ca în zona sa de activitate o parte din venituri să se întoarcă înspre comunitatea locală. Astfel, E.ON dă un exemplu că schimbarea de mentalitate în mediul corporatist, care a avut loc deja în Occident, este pe cale să se producă şi în România“, a declarat Radu Zlati, consilier al Ministrului Educaţiei.

Proiectul „Energie în şcolile copilăriei” completează demersurile E.ON România pentru educarea tinerei generaţii, reprezentând o abordare pragmatică a informaţiilor transmise copiilor în cadrul proiectului educaţional „Energie pentru viaţă”.

Demarat în anul 2008, proiectul „Energie pentru viaţă” s-a adresat, până în acest moment, unui număr de peste 90.000 de copii care au învăţat despre: tipurile de energie, regulile de siguranţă în domeniul gazelor naturale şi energiei electrice, mediul înconjurător. Lecţiile în cadrul acestui proiect educaţional au fost susţinute de 450 de voluntari din cadrul E.ON România.

Din judetul Bacau au intrat in acest program urmatoarele unitati de invatamant:

Şcoala gimnazială Plopu -Dărmăneşti – 200 copii – 87 corpuri de iluminat – 170 tuburi fluorescente
Şcoala Gimnazială „Alexandru Sever” -Moinesti -166 copii – 119 corpuri de iluminat -258 tuburi fluorescente
Şcoala Gimnazială „General Nicolae Şova” – Poduri -288 copii – 103 corpuri de iluminat – 210 tuburi fluorescente

- Advertisement -

Ultimele stiri