19 martie – Ziua Pașaportului Românesc

Din 25 octombrie 2006, pe 19 martie se sărbătorește ”Ziua Pașaportului Românesc”, prin
ordin al ministrului afacerilor interne. În acest an se împlinesc 101 ani de la promulgarea prin Înaltul Decret Regal cu numărul 1758 din 19 martie 1912 a “Legii asupra paşapoartelor”, prima lege modernă în domeniu al cărei autor a fost regele Carol I, lege prin care statul român introducea primele principii generale în privinţa paşapoartelor şi pentru trecerea frontierei, obligatorii pentru autorităţi şi cetăţeni.

Serviciul Public Comunitar pentru Eliberarea şi Evidenţa Paşapoartelor Simple Bacău se numără printre serviciile de pașapoarte moderne din țară care a înregistrat saltul calitativ pe linia îmbunătăţirii atitudinii funcţionarului de ghişeu faţă de solicitările şi provocările venite din munca directă cu solicitanţii, activitate ce trebuie analizată în raport cu cerinţele legale naţionale şi internaţionale în vigoare, aflate în continuă creştere.

Noile măsuri organizatorice şi tehnologice implementate se adaugă activităţilor curente şi specifice ale serviciului, avându-se permanent în vedere şi cerinţele impuse de Uniunea Europeană, în urma aderării României, în ceea ce priveşte implementarea cu succes în procesul muncii a Planului de Acţiune Schengen, plan ce urmărește aplicarea întocmai a reglementărilor europene introduse în legislaţia internă cu privire la regimul liberei circulaţii a cetăţenilor români în străinătate.

O atenţie specială este acordată servirii exemplare a cetăţenilor români, conform Dispoziţiei nr. 24 din 10.05.2007, cu privire la termenele de eliberare a paşapoartelor, stabilite la 2 ore de la depunerea cererii pentru paşaportul simplu temporar şi la 14 zile calendaristice pentru paşaportul simplu electronic.

Din 17.12.2012 funcționează un nou punct de lucru al Serviciului Public Comunitar pentru Eliberarea şi Evidenţa Paşapoartelor Simple Bacău pentru preluarea cererilor de eliberare a paşapoartelor simple electronice, în municipiul Onești, unde se primesc cereri pentru eliberarea paşapoartelor simple electronice oferindu-se, astfel, posibilitatea cetăţenilor din această zonă de a nu se mai deplasa în municipiul Bacău pentru solicitarea paşapoartelor simple electronice.

Funcţionarea punctului de lucru asigură eliberarea paşapoartelor simple electronice atât pentru cererile depuse la acesta, cât şi, în funcţie de opţiunea cetăţeanului, la oricare din serviciile publice comunitare pentru eliberarea şi evidenţa paşapoartelor simple din ţară sau la misiunile diplomatice ale României, în străinătate.

De la începutul anului 2013 şi până în prezent, la Serviciul Public Comunitar pentru Eliberarea şi Evidenţa Paşapoartelor Simple Bacău au fost eliberate un număr total pe județ de 4573 documente de călătorie, respectiv 3373 de paşapoarte simple electronice şi 1200 paşapoarte simple temporare.
De ”Ziua Pașaportului Românesc”, şeful Serviciului Public Comunitar pentru Eliberarea şi Evidenţa Paşapoartelor Simple Bacău, comisar de poliţie Neamţu Florentina, a transmis mesajele aniversare din partea prefectului judeţului Bacău Claudiu-Octavian Şerban și a directorului general al Direcţiei Generale de Paşapoarte, chestor de poliţie Aurel Vasile Sime.