În pragul unui nou val al pandemiei, în care școala de acasă va fi din nou o realitate și o problemă pentru școlile și copiii din mediile vulnerabile, Ateliere Fără Frontiere anunță 110 instituții educaționale spre care vor fi donate 2000 de calculatoare până la finalul acest an, prin programul Dăm Click pe România.
Ateliere Fără Frontiere anunță lista laureaților pentru ediția 2021 a proiectului „Dăm Click pe România” și adaugă astfel 110 școli, organizații non-guvernamentale și instituții sociale la numărul de structuri beneficiare de calculatoare recondiționate în atelierul educlick.
Proiectul este implementat cu sprijinul partenerilor de la Kaufland România și OMV Petrom și vine în continuarea ediției de anul trecut, ajungând astfel la un total de 232 de structurile educaționale ce au beneficiat de echipamente în perioada 2020-2021 prin „Dăm Click pe România”.
Cele 110 structuri vor beneficia în total de 2000 de calculatoare ce vor sprijini elevii și profesorii la crearea, adaptarea sau îmbunătățirea traseului lor educațional prin digitalizarea modului de învățare și comunicare. Peste 20,000 de beneficiari direcți vor avea parte de o școală mai atractivă, adaptată nevoilor și stilului lor de viață, mai eficientă în a dezvolta competențe.
Printre laureați se numără 4 școli din județul Bacău:Școala Gimnazială „Scarlat Longhin” din Dofteana, Școala Gimnazială Mihai Eminescu din Lespezi, Școala Gimnazială „Alexandru Cel Bun” și Școala Gimnazială „Mihail Sadoveanu” din Bacău.
Lista laureaților poate fi consultată aici.
Înscrierea inițială a candidaților a avut loc în contextul închiderii școlilor ca urmare a măsurilor de siguranță și prevenției împotriva răspândirea virusului SARS-COV-19.
Laureații actualei ediții au fost selectați pe baza aplicațiilor din toamna anului 2020, când peste 350 de structuri educaționale ne-au semnalat nevoia de calculatoare în comunitățile din care fac parte, majoritatea dintre ele unități școlare în zone defavorizate care au fost nevoite să facă tranziția la școala online, unde majoritatea elevilor nu aveau sau chiar nu știau să folosească un calculator.
Selecția laureaților s-a bazat pe evaluarea proiectelor depuse de către un juriu alcătuit din reprezentanți ai Ateliere Fără Frontiere și ai partenerilor ediției. Comisia a urmărit relevanța, impactul, fezabilitatea și sustenabilitatea proiectelor depuse de către candidați.
Platforma de donații educlick sprijină de peste 13 ani aceste comunități vulnerabile cu echipamente recondiționate, timp în care a donat peste 20,000 de calculatoare. Mai mult, prin activitatea sa, educlick urmărește valorificarea oportunităților de dezvoltare digitală în domeniul educației şi formării profesionale pentru o societate digitală și o economie verde.
„Nevoia de calculatoare și digitalizare continuă să fie pentru multe școli din România o temă recurentă ce depășește subiectul școlii online și atinge de fapt dificultățile comunităților ce nu reușesc să țină pasul tehnologic cu cerințele societății moderne. Dăm Click pe România vine în sprijinul acestor unități școlare din zone defavorizate cu 2000 de calculatoare recondiționate ce oferă copiilor oportunitatea de a descoperi lumea din jurul lor prin experimentare și exercițiu practic”, a declarat Damien Thiery, Director General la Ateliere Fără Frontiere.
Cu sprijinul Kaufland România și OMV Petrom, prin Dăm Click pe România s-au donat 2,000 de calculatoare în perioada noiembrie 2020 – iunie 2021, urmând ca alte 2000 din ediția 2021 să fie livrate până la finalul anului curent. În total, la finalul proiectului se vor dona 4,000 de calculatoare într-un interval de 13 luni către copiii și unitățile care nu dispun de echipamentele digitale necesare pentru aprofundarea de cunoștințe moderne și relevante în lumea actuală.
„Educația este unul dintre pilonii strategiei de responsabilitate socială ai Kaufland România și investim anual aproximativ 2 milioane de euro în proiecte ce oferă acces și resurse pentru educație. Credem în parteneriatele pe termen lung și de aceea, de 4 ani, Dăm Click pe România alături de Ateliere Fără Frontiere pentru a susține dezvoltarea digitală”, a declarat Katharina Scheidereiter, CSR Manager Kaufland România.
“Educația solidă a tinerei generații este esențială pentru dezvoltarea societății. Ne implicăm în mod continuu în proiecte de educație și dezvoltare a tinerilor. Prin acest proiect dorim să contribuim la reducerea decalajului privind accesul la mijloacele moderne de educație a elevilor din unități școlare aflate în zone defavorizate”, a afirmat Franck Neel, membru al Directoratului OMV Petrom, responsabil pentru Downstream Gas.
Calculatoarele donate în acest program sunt echipamentele IT uzate pe care Ateliere Fără Frontiere le obține în calitate de colector autorizat de la companii și diverse organizații, toate fiind recondiționate de persoanele vulnerabile și dezavantajate care lucrează în educlick, unul dintre atelierele de inserție socio-profesională ale asociației.