Potrivit Enciclopediei Wikipedia este plasat pe locul 3 in lume la categoria „Best – selling albums worldwide” cu 45 de milioane de copii vandute pana in prezent, fiind inscris si in Guiness Book, cu alte doua recorduri neegalate: prezenta timp de 591 de saptamani consecutive (11,4 ani) si 741 saptamani in total (14,2 ani) in Top Bilboard 200! Daca se insumeaza si saptamanile cu prezente mai jos de locul 200, se ajunge la un total de 26 de ani!
Este vorba de albumul „Dark Side of The Moon” (Partea intunecata a lunii”) al trupei Pink Floyd, aparut la inceputul lunii martie 1973, album considerat de specialisti ca unul dintre cele mai importante din istoria rock-ului, o adevarata capodopera a genului din punct de vedere al compozitiilor, calitatii versurilor si interpretarii, performantei sunetelor si efectelor.
„Personal, raman la parerea ca ”The Dark Side of The Moon” reda cel mai bine esenta grupului Pink Floyd, imbinand perfect sonoritati ample cu efecte de sunet atent plasate, solo-uri instrumentale cu pasaje colective de mare forta, voci solo cu coruri si backing vocals memorabile. Dar ceea ce da intr-adevar distinctie acestui album este omogenitatea conceptuala si textura subtila, care evolueaza de la rock psihedelic la jazz fusion si blues-rock, inainte de a se intoarce grandios in suprarealism.
Aceasta textura a cantecelor produce un efect sofisticat, desi bazata in esenta pe acorduri simple, usor translatabile in limbajul muzical universal, ceea ce poate explica succesul global si durata acestuia. Grupul construieste un solid schelet muzical, intregit cu sintetizatoare, saxofon (Dick Parry), coruri, voce de soprana (Clare Terry), efecte sonore si vocale. Sunetul este amplu, in straturi multiple, dar ramane clar si bine structurat tot timpul. Roger Waters scrie pentru prima data toate versurile, asezand simbolic sentimente general umane, de insecuritate, teama, deceptie, conflict, lacomie, pe scheletul nastere-scurgerea timpului-nebunie-moarte. Lirica filosofica si conceptuala obtinuta este cu atat mai remarcabila, cu cat sunt folosite versuri simple, usor de retinut si chiar de fredonat, o alta explicatie a memorabilitatii albumului.
Cele doua fete ale albumului original imbina fiecare unitar cate cinci cantece. Prima fata reflecta diversele stadii ale vietii, avand ca idee centrala scurgerea rapida si implacabila a timpului intre nastere si moarte, a doua exploreaza deformarea naturii umane in contextul vietii moderne”, remarca un impatimit de muzica rock, blues si jazz, Catalin Lascu, fondator al unei firme de consultanta in strategie de marketing si vanzari, unul dintre cei care a avut sansa de a sprijini de-a lungul ultimilor ani aducerea in Romania a unor artisti si formatii precum Rod Stewart, Joe Cocker, Jimmy Page, Robert Plant, Yes, Jethro Tull, Scorpions etc. Totodata, acesta prezinta bilunar, pentru cititorii Wall-Street, impresii personale despre marile nume si momentele de varf din istoria muzicii rock, blues si jazz.
Pink Floyd s-a format în 1964 în Cambridge – Anglia si s-a retras neoficial, in 1983. Revine in forta in 1987 si mai tarziu in 1994, cand intreprinde un turneu cu ultimul sau album, „The Division Bell”, turneu ce inregistreaza cele mai mari castiguri din istoria muziicii rock la acea data.
In afara de „The Dark Side o The Moon”, printre albumele de referinta ale trupei se mai numara „Wish You Were Here”, „Animals” si „The Wall” (in turneul care a sustinut acest album, Pink Floyd a creat cel mai elaborat show al lor, in care zidul inaltat intre muzicieni si publicul spectator este demolat prin explozie in finalul concertului).
Lansez pe aceasta cale o provocare ascultatorilor ceva mai tineri, pentru a asculta o astfel de muzica, una de calitate, plina de o profunda reverberatie spirituala si emotionala.
Romulus Dan Busnea