marți, octombrie 3, 2023

Bijuterii cu utilizări mai puțin cunoscute

Oamenii au folosit bijuterii din mai multe...

Cea mai vândută mașină electrică din Europa

Personal, cred că mașinile electrice sunt, deocamdată,...

A aparut monografia comunei Glavanesti

CoolturaA aparut monografia comunei Glavanesti
- Advertisement -

glavanesti

Recent a fost finalizata o alta lucrare de referinta cu privire la istoria si cultura asezarilor bacauane. De aceasta data, este vorba despre “Comuna Glavanesti Judetul Bacau Monografie etno-istorica”, avandu-i ca autori pe etnograful si istoricul Dorinel Ichim, precum si pe cunoscutul si apreciatul om de turism Constantin Popa, doctor in montanologie si publicist.

Potrivit autorilor acestui volum aparut in conditii grafice de exceptie, asa cum ne-a obisnuit de la o vreme Editura si Tipografia “Magic Print” din Onesti, cartea vine in intampinarea unei mari sarbatori, prilejuita de implinirea in acest an a 585 de ani de la prima atestare documentara a satelor Glavanesti si Frumuselu, doua dintre cele cinci localitati componente ale comunei bacauane. Documentar, comuna Glavanesti a fost atestata la data de 24 iulie1428 (in perioada domniei lui Alexandru cel Bun) sub numele de Sanatesti, dupa numele mosierului din zona.

Din anul 1528, localitatea apare cu denumirea actuala, principala ocupatie fiind pana in 1990 cresterea si ingrijirea oilor. De aici s-a dezvoltat productia de textile de casa, respectiv tesaturile decorative pentru ornarea interioarelor locuintelor taranesti, una care potrivit istoriei locale “a cunoscut o maxima evolutie în a doua jumatate a sec. XIX-lea si începutul sec. XX, când au fost cunoscute cele mai reusite exemplare ale genului si anume covoarele moldovenesti de Glavanesti cu decor combinat”. În prezent, cei mai multi dintre cei peste 1.000 de locuitori ai comunei se ocupa cu lucratul pamântului si cresc animale, agentii economici din zona fiin profilati pe comert si servicii. Tot aici exista doua mori pentru cereale si o presa pentru ulei.

In cartea dedicata comunei Glavanesti, pasionatii de istorie dar si cei insetati de cunoastere pot afla din bogatul material documentar pus la dispozitie, o serie de informatii utile si inedite despre istoria locala (separat, pentru fiecare localitate in parte), anexele monografiei incluzand documente si lucrari administrative ale vremurilor, o lista cu locuitorii comunei si glosarul de termeni care explica regionalismele si arhaismele folosite de comunitatea locala de-a lungul timpului. Volumul monografic a aparut cu sprijinul financiar al Consiliului Local si al Primariei Glavanesti, dar si al dlui dr. ing. Constantin Popa, unul dintre autorii cartii si fiu al satului, cel care atat de frumos isi denumeste locul de origine “fibra a fiintei mele”.

In fapt, o lectura interesanta si agreabila, carte facuta in dar glavanestenilor, tuturor iubitorilor de carte.

Romulus Dan Busnea

Alte titluri