marți, octombrie 3, 2023

Se va rezolva problema asigurărilor auto?

Cum care problemă? A prețurilor. Că de...

Aventuri cu veiozele de dormitor

Ah, ce mare brânză o veioză?! Nu-i...

Te dor călcâiele dimineața? Iată de ce si ce trebuie să faci!

Cei care cred că fasceita plantară este...

A apărut un nou număr al publicației Spitalului Moinești

ActualitateA apărut un nou număr al publicației Spitalului Moinești
- Advertisement -

ppp De curând a apărut numărul 23 al revistei trimestriale ,,Infomed Moinești”, jurnal al Spitalului Municipal de Urgență Moinești (SMU), care punctează activitățile desfășurate de reputata instituție spitalicească moineșteană, cât și informații cu privire la evenimentele și noutățile lumii medicale.

În ,,Cuvântul Directorului”, prof. univ. dr. Adrian Cotîrleț, managerul SMU Moinești și directorul publicației, vorbește despre performanță și eficiență profesională, care depind în egală măsură atât de aspectele financiare, dar mai cu seamă de atitudinea personală a fiecăruia, de calitatea serviciilor prestate: ,,Motivaţia de a deveni cât mai eficient în ceea ce practici alături de efortul personal de a îţi îmbunătăţi permanent rezultatele sunt ancorele cu care colectivul spitalului Moinești încearcă să depășească certitudinile negativiste și mentalităţile învechite existente.

Ne informăm și ne formăm în fiecare zi, deschidem noi colaborări cu colegi medici specialiști din centre universitare și din alte unităţi sanitare din ţară și străinătate. E foarte important să știi unde te afli: implementăm proiecte cu caracter medical întrucât viziunea noastră este de a diversifica serviciile medicale oferite pacienţilor; de asemenea ne preocupăm de îmbunătăţirea calităţii profesionale a anagajaţilor atât la nivelul cadrelor medii cât și a celor cu studii superioare organizând evenimente cu caracter știinţific și/sau participând la cursuri, conferinţe organizate la nivel naţional și internaţional. Concretizăm acest aspect prin menţionarea faptului că, și în acest an, am obţinut un real succes la cea de-a IX-a ediţie a Zilelor Medicale ale SMU Moinești. (…) Trăind cu sentimentul că nu putem controla totul, dar valorizând flexibilitatea și disponibilitatea faţă de cei aflaţi în suferinţă, aș preciza în încheiere cuvintele Părintelui Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, că `medicii sunt prelungirea mâinilor lui Dumnezeu și nu putem face abstracţie de dimensiunea spirituală a celor care împlinesc actul medical și a celor care îl primesc`”.

Un alt subiect din cuprinsul publicației face referiri la tradiționala manifestare ,,Zilele medicale ale SMU Moinești”, care anul acesta s-a evidențiat printr-o triplă premieră – un curs de oncogenetică având tema ,,Oncogenetica, de la teorie la practică” (oncogenetica, o disciplină nouă care studiază factorii de risc genetic de a dezvolta cancer) și două noi sesiuni de lucrări știinţifice: prima dintre acestea a fost dedicată medicilor rezidenţi, iar cea de-a doua kinetoterapeuţilor.

Totodată, cititorii mai pot afla detalii despre dezbaterile chirurgicale și programul operator al acestei ediții, unul de altfel foarte bogat, printre cele mai importante intervenții efectuate de nume sonore ale medicinei românești și străine numărându-se: tumoră rectală ampulară inferioară pentru care s-a practicat amputaţie de rect pe cale abdomino-perineală; tumoră de intestin subţire tratată prin enterectomie segmentară pe cale laparoscopică; hernie hiatală tratată prin cură laparascopică; procedeu Nissen Rossetti; două cazuri de obezitate morbidă rezolvate prin montare de balon intragastric pe cale endoscopică; lipomatoză cervicală gigantă pentru care s-a efectuat excizia formaţiunilor lipomatoase; realizarea unei proteze de șold totale necimentate prin abord anterolateral în cazul unui pacient cu coxartroză; o proteză totală de genunchi la un pacient gonartrozic și refacerea anatomo-funcţională a epifizei distale a radiusului unui pacient cu fractură complexă, prin osteosinteză cu placă blocată anatomic.

Alte titluri din sumarul revistei: ,,Calitate științifică la Zilele Medicale 2014”, ,,Peste 200 de participanți la `Ziua asistenților medicali`, ,,Alimentele bogate în potasiu ar putea scădea riscul de accident vascular-cerebral la femeile aflate în post-menopauză”, ,,Profil – Sofica Davidzon – asistent medical la secţia Pediatrie a Centrului Medical Ziv din Israel” (originară din Moinești, martoră la tragediile și ororile provocate de războaiele din zonă) etc.
Redactorul-șef al publicației este dr. ing. Joséphine Kohlenberg (de asemenea, moineșteancă la origini), profesor asociat și project manager la Télécom SudParis (cu sediul la Évry – Paris, Franța), una dintre cele mai prestigioase și recunoscute instituții de învățământ superior din lume ce pregatește specialiști de vârf în domeniul rețelelor de Telecomunicații/IT și Servicii.

Romulus Dan BUSNEA

Alte titluri