duminică 19 mai 2024

.

Câteva sfaturi înțelepte pentru...

Deși este foarte obișnuit ca fetele - și băieții - să-și găurească urechile,...

Reacția unei fetițe ieșite...

Cele două săptămâni petrecute de Alessia, alături de părinți, într-un centru de carantină...

Viața în stil minimalist....

Multă lume are impresia că a locui într-o garsonieră este o plăcere rezervată...

Sacrificii pentru frumusețe. Avantajele...

Faci ce vrei, dar știi ce faci? Vorba asta e importantă mai mult...
AcasăCoolturaA apărut un...

A apărut un nou număr al revistei ,,Context”

La Editura ,,Smart Academic” din Bacău a apărut de curând numărul 2/2019 al revistei ,,Context”, publicație a Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, Filiala ,,Marius Mircu” – Bacău.

Tema aleasă pentru această ediție, respectiv ,,Național European Global”, se înscrie în contextul integrării europene și al exercitării Președinției României la Consiliul Uniunii Europene, în numele unor valori și interese comune, în fapt o confirmare istorică a parcursului identitar, a traiectoriei societății noastre în cei 100 de ani care au trecut de la Marele Război și de la Marea Unire.

Mai mult ca oricând, România are nevoie de o schimbare a paradigmei prezente de dezvoltare pentru a face față provocărilor secolului XXI, mai ales că trăim într-o perioadă marcată de accentuarea procesului de globalizare și a inegalităților sociale, de agravare a problemelor de mediu. Și toate acestea, în condițiile în care grija statului față de cetățean și respectul cetățeanului față de instituții, față de aproapele său, de valorile morale și diversitatea culturală și
etnică, trebuie să constituie repere pentru construcția unei societăți durabile, pe deplin europene.

Chiar legea fundamentală a statului român, Constituția, prevede: statul trebuie să asigure păstrarea identităţii spirituale, sprijinirea culturii naţionale, stimularea artelor, protejarea şi conservarea moştenirii culturale, dezvoltarea creativităţii contemporane, promovarea valorilor culturale şi artistice ale României pe plan internaţional.

În mod fericit, această revistă ne prezintă în cele peste 100 de pagini, subiecte ce au în vedere toate aceste aspecte, ținând cont de perspectivele deschise de formele multiculturalității și de conexiunile realizate în interiorul Uniunii Europene prin intermediul politicilor culturale, economice și sociale.

Totodată, prin conținutul ei, publicația contribuie din plin la promovarea valorilor identitare naționale românești în context european.

Și ca să vă facem curioși, spicuim din cuprinsul revistei: ,,E un moment în care fiecare dintre noi trebuie să ne asumăm niște roluri care să susțină schimbarea” (interviu realizat de Ștefan Radu cu conf. univ. dr. Costel Ceocea, președintele SIF Moldova), ,,Ce facem cu economia României?” (Constantin Boștină, doctor în economie, președinte ASPES), ,,Bacăul, între Europa și un județ de tranzit” (Dănuț Dudu), ,,Dialogul francofon-vector de comunicare interculturală” (Luciana Pascu-Cârlan), ,,Elitele, între jertă și păcat” (Ștefan Radu), ,,Comunitatea românilor din Cipru” (Leonard Popa), ,,O comună din Moldova, vedetă în Europa” (Florin Crăciun), ,,`Ce bine era pe timpuri`… Chiar așa?” (Răzvan Bibire), ,,O carte pe care o așteptăm cu interes” (Petru Done), ,,Individul obișnuit și civilizația elitistă în epoca mulțimii” (Cornel Cepariu), ,,Albul pur maculat” (Mihai Buznea), ,,România, mediatorul păcii bilaterale dintre Egipt și Israel” (Viorel Cruceanu), ,,Cultură și identitate în Europa. Programul `In Context Slănic-Moldova`” (Romulus-Dan Busnea), ,,Satul meu planetar” (Șetfan Mitroi), ,,Așa nu! Așa da!” (conf. univ. dr. Ioan Dănilă), ,,Spiritualitate virtuală” (Constantin Gherasim), ,,Doamna de fier a medicinei băcăuane” (Roxana Cerghici), ,,Seva eternității” (elevul Mihnea-Cătălin Ivancea, viitor jurnalist).

O altă serie de interviuri pe care le puteți citi în această publicație au fost realizate cu avocatul Minodora Cliveti, fost deputat și europarlamentar (Gheorghe Bălțătescu), istoricul și criticul de artă Pavel Șușară (Gheorghe Bălțătescu), dirijorul Ovidiu Bălan, directorul de onoare al Filarmonicii ,,Mihail Jora” din Bacău (Cornel Cepariu), prof. dr. Lucian Șerban (Ovidiu Pauliuc).

De asemenea, revista prezintă un amplu articol referitor la cei ,,Cinci jurnaliști băcăuani laureați la evenimente naționale și internaționale”, dar și o pagină dedicată noilor creații poetice semnate de jurnalista și poeta Silvia Pătrășcanu.

Revista ,,Context” apare în condiții grafice excelente, coperta acestui număr fiind realizată de cunoscutul jurnalist și caricaturist Victor-Eugen Mihai – VEM. Aceasta poate fi vizualizată și online, la adresa: www.revista-context.blogspot.com

Romulus-Dan BUSNEA, membru UZPR

De citit!

Traficant de droguri prins în flagrant

Polițiștii din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Bacău, în colaborare strânsă cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Bacău, au desfășurat o operațiune de amploare ce a condus la documentarea activității infracționale a trei persoane implicate în traficul...

Cum să alegi între “Creditul până la salariu” și “Creditul instant pe card”: Ghidul complet

În lumea financiară din ziua de azi, opțiunile de împrumut sunt variate și adaptate la nevoile individuale ale fiecăruia. Două dintre cele mai populare forme de credit sunt "Creditul până la salariu" și "Creditul instant pe card". Fiecare dintre...

Stagiu de pregătire de autoapărare pentru jandarmii celor două unități din Bacău

Timp de o săptămână, jandarmii din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Bacău și ai Grupării de Jandarmi Mobile Bacău au participat la un stagiu de autoapărare cu instructori ai Centrului de Autoapărare din cadrul Clubului Sportiv Dinamo București.Activitățile s-au...