sâmbătă 25 mai 2024

.

Câteva sfaturi înțelepte pentru...

Deși este foarte obișnuit ca fetele - și băieții - să-și găurească urechile,...

Reacția unei fetițe ieșite...

Cele două săptămâni petrecute de Alessia, alături de părinți, într-un centru de carantină...

Viața în stil minimalist....

Multă lume are impresia că a locui într-o garsonieră este o plăcere rezervată...

Sacrificii pentru frumusețe. Avantajele...

Faci ce vrei, dar știi ce faci? Vorba asta e importantă mai mult...
AcasăOrasul A apărut un...

 A apărut un nou număr al revistei Sportul Băcăuan

Zilele trecute a ieșit de la tipar numărul 104/2020 al revistei Sportul Băcăuan, publicație lunară de cultură sportivă apărută sub egida Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România (UZPR).

Revista se deschide cu un comunicat al UZPR, care își arată îngrijorarea cu privire la ,,subsolul unei ordonanțe”, după care editorialul lui Dan Sion ne pune și el pe gânduri, fiind inspirat de criza planetară generată de un virus care va produce schimbări majore la nivelul omenirii.

Din cauza aceluiași coronavirus, mai aflăm că în urma deciziei Federației Române de Volei de a încheia campionatul cu clasamentul de la finalul sezonului regulat, echipa feminină Știința Bacău a terminat competiția pe un onorabil loc patru, ca și anul trecut.

Continuând periplul prin istoria sportului băcăuan, Leonard Popa ne teleportează în anul 1956, un an cu multe prefaceri în viața țării și a Europei. Este anul în care izbucnesc mișcările anticomuniste din Polonia și Ungaria, inițiate de studenți, și în care, liderul comunist Nichita Hrușciov vizitează orașul Bacău, ,,cel mai de seamă oaspete străin găzduit vreodată pe aceste meleaguri”. În plan sportiv, 1956 este anul în care echipa de fotbal Dinamo Bacău ajungea în prima divizie fotbalistică a țării, unde va ocupa locul 13 la finalul sezonului. Un an care se încheie cu victoria de răsunet a echipei de handbal feminin a României, devenită campioană mondială, după ce a depășit în finală echipa țării gazdă, R.F.Germania (6-5), acesta fiind și primul trofeu pentru handbalul românesc. Un an în care, comunismul își arăta tot mai vădit ,,colții”.

O trecere în revistă a istoriei fotbalului băcăuan o face și Dan Sion, care revine în paginile revistei cu un remember dedicat fotbalistului Daniel Scânteie, cel care și-a pus pecetea pe acel fabulos 5-1 prin care AS Bacău îngenunchea Steaua, chiar în Ghencea, în august 1996. Ca de altfel și în ,,dublele” contra Corvinului (1987), lui Dinamo (1997), dar și în cea mai categorică victorie obținută de echipa băcăuană în prima ligă: 6-0 cu Universitatea Craiova, în 1998!

Revista ne mai pune la dispoziție rezultate și clasamente din fotbalul și handbalul băcăuan, noi episoade din ,,Dribling”, cartea autobiografică a fotbalistului George Viscreanu, dar și din ,,Caietul Albastru”, un inedit jurnal politic și sentimental semnat de cunoscutul publicist și jurnalist Cornel Galben.

Un ultim material îl prezintă pe alergătorul Ilie Roșu, supranumit și ,,maratonistul cu steaguri”, un recordman absolut, cu 248 de maratoane alergate, din care 238 cu drapelul României și peste 10.000 km alergați cu acesta, strâns la piept!

De remarcat și coperțile revistei, una care înfățișează starea fotbalului băcăuan, realizată de jurnalistul și caricaturistul Victor Eugen Mihai-VEM, iar cealaltă, chipul frumoasei sportive Laura Coman, campioană europeană la tir (pușcă10 m aer comprimat), care ne reamintește o cugetare a lui Frank A. Clark: ,,Cele mai multe zâmbete sunt provocate de un alt zâmbet…”

Romulus Dan BUSNEA

De citit!

Tânăr reținut pentru tâlhărie în orașul Comănești

La data de 29 martie a.c., sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Moinești, polițiștii din cadrul Poliției orașului Comănești au pus în aplicare 3 mandate de percheziție domiciliară într-un dosar penal privind săvârșirea infracțiunii de tâlhărie. Un tânăr...

Bărbat din Onești amendat de două ori în aceeași zi pentru depășirea limitelor de viteză

În data de 30 martie a.c., în jurul orei 08:30, un echipaj de poliție din cadrul Biroului Rutier Onești a depistat un conducător auto în vârstă de 44 de ani, pe Calea Brașovului din localitate, în timp ce conducea...

Traficant de droguri prins în flagrant

Polițiștii din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Bacău, în colaborare strânsă cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Bacău, au desfășurat o operațiune de amploare ce a condus la documentarea activității infracționale a trei persoane implicate în traficul...