joi, noiembrie 30, 2023

Brânza de vaci: Un deliciu sănătos pentru corp și suflet

Brânza de vaci este unul dintre alimentele...

Cum prelungim durata de viață a unei imprimante laser

Ca toate dispozitivele electronice, imprimantele trebuie să...

Acțiunea SEATBELT desfăşurată şi în judeţul Bacău

CoolturaAcțiunea SEATBELT desfăşurată şi în judeţul Bacău
- Advertisement -

Polițiștii Inspectoratului de Poliție Județean Bacău au acționat în cursul săptămânii trecute pentru conștientizarea participanților la traficul rutier, cu privire la importanța folosirii centurii de siguranță și a altor dispozitive de fixare omologate.

Activitățile au fost coordonate de Direcția Rutieră din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române și s-au desfășurat, în perioada 08-14 martie a.c, pe drumurile din întreaga țară, dar și în statele membre ale Uniunii Europene.

Începând de luni, 08 martie a.c., polițiștii băcăuani au acționat zilnic pe drumurile din județ, iar în urma activităților desfășurate au constatat și aplicat sancțiuni pentru 1451 de abateri la regimul circulației pe drumurile publice, dintre care 209 au fost pentru neutilizarea centurii de siguranță ori a dispozitivelor speciale de retenție şi 21 de sancţiuni contravenţionale pentru folosirea neregulamentară a telefonului mobil în timpul șofatului.

Potrivit legislației rutiere, conducătorii de autovehicule și persoanele care ocupă locuri prevăzute prin construcție cu centuri sau dispozitive de siguranță omologate trebuie să le poarte în timpul circulației pe drumurile publice.

Conducătorii de autovehicule având locuri prevăzute prin construcție cu centuri de siguranță, trebuie să informeze pasagerii cu privire la obligația legală de a le purta în timpul circulației pe drumurile publice.

Conducătorilor de autovehicule le este interzis să transporte copii în vârstă de până la 3 ani în autovehicule care nu sunt echipate cu sisteme de siguranță, cu excepția celor destinate transportului public de persoane și a taxiurilor, dacă aceștia ocupă orice alt loc decât cel din față.
Copiii cu vârsta de peste 3 ani și având o înălțime de până la 150 cm, pot fi transportați în autovehicule care nu sunt echipate cu sisteme de siguranță, numai dacă ocupă, pe timpul transportului, orice alt loc decât cel de pe scaunul din față.

Conducătorul autovehiculului este sancționat cu 4-5 puncte-amendă și 3 puncte de penalizare în cazul:
Neasigurării că persoanele minore poartă centuri de siguranță sau sunt transportate în dispozitive de fixare în scaune pentru copii, omologate;
Nerespectării dispozițiilor privind transportul copiilor în autovehicule care nu sunt echipate cu sisteme de siguranță.

Centurile de siguranță constituie cele mai eficiente mijloace de protecție împotriva vătămării în caz de accident rutier, fiind componenta de bază a sistemului de siguranță pasivă al oricărui autovehicul.

În conformitate cu prevederile legale în vigoare, pe lângă 2-3 puncte amendă, conducătorilor auto care nu folosesc centura de siguranță li se aplică și 2 puncte penalizare.

Alte titluri