ACTIVITATE DE LOBBY PENTRU ZONA VĂII TROTUȘULUI

bex 9

Cunoscutul istoric al Văii Trotușului, profesorul târguocnean Corneliu Stoica, a fost de curând oaspetele Penitenciarului Spital Târgu-Ocna, acolo unde, vineri, 29 noiembrie, a.c., s-a desfășurat un inedit eveniment cultural și istoric, la care au participat reprezentanți ai autorităților locale și ai instituțiilor penitenciare din localitate, cadre didactice, personalul angajat al instituției penitenciare spitalicești, mass-media.
Scopul activității a fost acela de promovare a imaginii orașului Târgu-Ocna și a Văii Trotușului, de cunoaștere și aprofundare a istoriei locurilor trotușene, de care profesorul Corneliu Stoica se simte atât de atașat, fapt materializat în cele peste 20 de volume pe care domnia sa le-a publicat începând cu anul 1992.
Cu acest prilej, istoricul Corneliu Stoica a vorbit despre însemnătatea scrierilor cu caracter științific, considerând că ,,scrierea istoriei înseamnă o datorie a memoriei și o necesitate științifică”, motiv care l-a detreminat să elaboreze astfel de lucrări, bogate în conținut și deosebit de valoroase pentru aceste locuri, în care mari personalități ale istoriei, culturii și vieții politice românești si-au petrecut anii de viață.
A urmat mai apoi o prezentare a volumelor publicate, printre acestea numărându-se și ,,Valea Trotușului Ghid turistic vizual”, despre care prolificul autor, spunea:
,,Am dedicat o nouă lucrare Văii Trotușului, străveche vatră de cultură și spiritualitate românească, zonă încărcată de istorie, care de câteva milenii este cea mai directă legătură între regiunile de la est de Carpați și de Transilvania. În cuprinsul acestuia, veți putea descoperi sau redescoperi Valea Trotușului cu ochii, cu mintea, cu spiritul, dar și cu sufletul”. Acest ghid cuprinde peste 900 de fotografii și o multitudine de informații legate de istoria Văii Trotușului, fiind unicat în peisajul publicisticii românești și comparabil ca modalitate de realizare cu cele occidentale.
,,Mulţumim pe această cale distinsului profesor Corneliu Stoica pentru incursiunea în evoluția istorică a locurilor. Ne mândrim cu o astfel de personalitate și suntem onoraţi de faptul că preţ de câteva ore a împărţit cu toţi cei prezenţi din vasta sa experienţă, reamintindu-ne cât de frumoase sunt locurile unde trăim”, a declarat agent șef principal de penitenciare Gabriel Vraciu, purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Spital Târgu-Ocna, gazda ineditului eveniment.
Istoricul Corneliu Stoica s-a născut la 18 septembrie 1950, în orașul Comănești.
Debutul științific și literar s-a produs în anii liceului cu proză, poezie și diverse articole. A activat în numeroase cenacluri literare liceale și studențești: „Incertitudini solare”, „Solaris” (condus de cunoscutul scriitor de literatură SF Ion Hobana), „Climate“, „Ecouri”, etc.
Aprecieri despre lucrările publicate s-au făcut în numeroase reviste de specialitate, literare sau cotidiene („Ateneu”, „Acta Bacoviensia”, ,,Anuarul Arhivelor Naționale Bacǎu”, „Ararat”, „Curentul”, „Deșteptarea”, „Vitraliu”, „Ziarul de Bacău”, „Monitorul de Bacău”, etc).
Este președintele Asociației „Costache Negri” din Târgu-Ocna (2002) și membru în conducerea Fundației Naționale „George Călinescu” din Onești (1995).
Unul dintre cei mai activi animatori culturali ai orașului Târgu-Ocna, inițiatorul unor activități culturale de prestigiu și factor important în promovarea valorilor patrimoniului local. Pentru laborioasa și prodigioasa sa activitate a fost distins cu numeroase premii și diplome: „Premiul Eudoxiu Hurmuzaki“ al Academiei Române (2006); „Premiul B. P. Hașdeu” la Salonul Internațional de Carte SIC 2010, Chișināu; Diploma de Excelențǎ a Societǎții de Științe Istorice din România, Filiala Bacău (toate pentru lucrarea „Valea Trotușului. Enciclopedie”); Diplome de Excelență și Membru de Onoare acordate de Asociația Națională „Cultul Eroilor” (Consiliul Director București și Filiala Județeană Bacău, 2007, 2011, 2012); „Distincție de vrednicie” din partea Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, 2012); diplome de excelență și aniversare din partea localităților Târgu-Trotuș și Târgu-Ocna, 2008, 2010, 2012); „Diploma de Cetățean de Onoare“ al orașului Târgu-Ocna (2009), Diplomă de merit pentru promovarea prin culturā a orașului-stațiune Târgu-Ocna (2013) etc.
Volume publicate (selectiv): ,,Valea Trotușului. Enciclopedie” (Onești, Ed. Magic Print, 2006); ,,Valea Trotușului. Enciclopedie”, Ediția a II-a, (Onești, Ed. Magic Print, 2008); „Dicționarul istoric al localităților trotușene”, (Onești, Editura Aristarc, 1997); „Istoria ilustrată a orașului Târgu Ocna din cele mai vechi timpuri pînă la 1918”, (Onești, Editura Aristarc, 2003); „Istoria ilustrată a orașului Târgu Ocna din cele mai vechi timpuri pînă la 1918”, Ediția a 2-a, revăzută și completată, (Onești, Editura Magic Print, 2009); „Monumente istorice bisericești din Târgu Ocna”, (Târgu Ocna, 1992); „Târgu Ocna, oraș istoric și turistic” (ghid turistic), 2002 – 2003, 2005 – 2012); „Valea Trotușului, Ghid turistic vizual”, (Onești, Ed. Magic Print, 2012)
„Bicentenar Costache Negri (1812 – 2012)”, (Onești, Ed. Magic Print, 2012); „Biserica „Buna Vestire” („Răducanu”), fostă Mănăstirea „Răducanu” (1694; 1763), (Onești, Ed. Magic Print, 2012); „Centenar Palatul Administrativ (clădirea Primăriei orașului Târgu Ocna” (Onești, Ed. Magic Print, 2012); „Târgul anilor romantici, Un secol de istorie ilustratā a orașului Târgu-Ocna/Town of the romantic years, A century of Târgu-Ocna illustrated history” (Onești, Ed. Magic Print, 2013); „Mānāstirea Mǎgura Ocnei” (Onești, ed. Magic Print, 2013).
Romulus Dan Busnea