ACTIVITĂŢI CULTURAL-ARTISTICE DEDICATE ZILEI DE 15 IANUARIE

La sediul Bibliotecii Județene ,,C. Sturdza” din municipiul Bacău, precum și la școlile și instituțiile cu care aceasta are încheiate proiecte de parteneriat se desfășoară în perioada 13-17 ianuarie a.c., o serie de activități educative și cultural-artistice care marchează un eveniment cu dublă semnificație: aniversarea împlinirii a164 ani de la naşterea lui Mihai Eminescu şi Ziua Culturii Naţionale.

În 2010, parlamentarii au decis ca ziua de naştere a poetului Mihai Eminescu să devină ,,un prilej de reflecţie asupra culturii române şi a proiectelor culturale de interes naţional”. Cu privire la aspectul menționat, directorul instituției, dna Gabriela Muraru, a precizat următoarele: ,,Ziua Culturii Naţionale a fost adoptată prin Legea 238 din 7 decembrie 2010. Hotărârea a fost luată după modelul altor ţări: în Spania, ziua culturii a fost fixată în ziua morţii scriitorului Miguel de Cervantes, iar în Portugalia, ziua de naştere a lui Luis de Camoes a devenit ziua în care se sărbătoreşte cultura naţională”.

La finalul săptămânii (vineri, 17 ianuarie, a.c.) și tot la sediul bibliotecii județene, va mai avea loc o expoziție de carte și un panou documentar, cu ocazia comemorării a cinci ani de la moartea lui Grigore Vieru (1935-2009), poet român din Republica Moldova, membru corespondent al Academiei Române din anul 1993.

P.S. Urmând indicațiile prețioase ale parlamentarilor noștri, voi reveni în cadrul ,,opiniilor”, miercuri, 15 ianuarie, cu reflecții personale asupra însemnătății acestei zile…

Romulus Dan Busnea