26.1 C
Bacau

Activitati desfasurate cu ocazia sarbatorilor de iarna de detinutii si minorii detinuiti de la Targu Ocna

De stiut!

În perioada 30.11.2012 – 07.01.2013, la Penitenciarul Spital din Targu Ocna, se desfasoara o serie de activitati educative specifice conform recomandarilor Directiei de Reintegrare Sociala din cadrul Administratiei Nationale a Penitenciarelor. Specialistii din cadrul Directiei au propus un calendar divers de activitati pe care fiecare unitate penitenciara sa-l poata aplica în functie de specificul sau, astfel ca in intrevalul mai sus mentionat, se deruleaza mai multe activitati moral-religioase, educative si pro-sociale, menite sa ofere persoanelor private de libertate atmosfera traditionala si sa-i pregateasca pentru reintegrarea sociala si diminuarea gradului de recidiva.

“Detinutii unitatii noastre sunt bolnavi în majoritatea lor, iar activitatile propuse tin cont de starea de boala si de posibilitatile lor restrânse de participare. Avand in vedere acest aspect, vor fi prezentate diferite programe radio-tv specifice, iar toti cei internati aici, vor avea posibilitatea sa fie spovediti si sa participe la slujbele religioase savârsite, vor putea participa la diferite concursuri cu tematica religioasa si de cunostinte generale. Ca în fiecare an, au fost organizate grupuri de colindatori si de uratori, vor avea loc programe de sarbatori cu participanti externi care vor aduce literatura crestina si mici pachete detinutilor necautati, vor avea loc slujbe religioase la capela unitatii”, a declarat preotul capelan Paul Vamanu, purtatorul de cuvant al Penitenciarului Spital Targu Ocna.

Camerele de detinere din cadrul institutiei penitencoare spitalicesti au fost vizitate cu ocazia Ajunului Craciunului, prilej cu care au fost distribuite calendare crestin ortodoxe pe anul 2013 donate de Protopopiatul Onesti.

Sarbatoarea Sfânta a Nasterii Domnului a fost marcata si la Centrul de Reeducare Targu Ocna, prin organizarea mai multor actiuni specifice sarbatorilor de iarna, care sa contribuie la procesul de interventie recuperativa a tinerilor delincventi. Printre activitatile organizate s-au numarat expozitii cu diverse lucrari ale minorilor executate in cadrul atelierelor de lucru (Biblioteca Municipala “Radu Rosetti” Onesti, 18-27 decembrie a.c.), activitati moral-religioase derulate cu voluntari de la Serviciul Umanitar pentru Penitenciare- Filiala Moldova (19-21 decembrie), minorii fiind recompensati cu daruri. De asemenea, in data de 20.12.2012, la sediul unitatii a avut loc spectacolul de datini si obiceiuri specifice sarbatorii Craciunului, intitulat “Poveste de Craciun”‘, în care minorii au prezentat scenete de teatru, momente muzicale, de poezie si colinde, activitatea fiind precedata de sedinta cu parintii, în cadrul careia au fost prezentate rezultatele scolare obtinute de minori pe semestrul I al anului scolar 2012-2013.

Vineri, 21.12. 2012, un grup de minori au colindat institutiile partenere din Tg.Ocna si au donat desertul pe o zi, persoanelor cu dizabilitati aflate la Centrul de Îngrijire si Asistenta a Persoanelor cu Dizabilitati si la Centrul de Recuperare si Reabilitare a Persoanelor cu Dizabilitati din localitate. Începând cu data de 17.12. 2012, pe întreaga perioada premergatoare Craciunului, mai multi colaboratori ai Centrului de Reeducare cu care sunt încheiate parteneriate, au oferit cadouri minorilor internati, dându-le copiilor un strop de bucurie si pace sufleteasca, printre cei implcati numarandu-se Asociatia “Espoire Roumanie” din Elvetia, Fundatia “Stânca Veacurilor”, Serviciul Umanitar de Penitenciare- Filiala Moldova Onesti.

“Derularea acestor activitati urmareste îmbogatirea spirituala si respectul minorilor fata de traditia, cultura si credinta româneasca, sensibilizarea comunitatii în raport cu problematica reintegrarii sociale a minorilor internati în centrul de reeducare, precum si identificarea unor noi modalitati de colaborare cu partenerii din comunitate”, a declarat inspector de penitenciare Nicoleta Triandafil, purtatorul de cuvant al Centrului de Reeducare Targu Ocna.

Romulus Dan Busnea

- Advertisement -

Ultimele stiri