miercuri 28 februarie 2024

.

Câteva sfaturi înțelepte pentru...

Deși este foarte obișnuit ca fetele - și băieții - să-și găurească urechile,...

Reacția unei fetițe ieșite...

Cele două săptămâni petrecute de Alessia, alături de părinți, într-un centru de carantină...

Viața în stil minimalist....

Multă lume are impresia că a locui într-o garsonieră este o plăcere rezervată...

Sacrificii pentru frumusețe. Avantajele...

Faci ce vrei, dar știi ce faci? Vorba asta e importantă mai mult...
AcasăOrasulActivitati inedite la...

Activitati inedite la scoala care pregateste agentii de penitenciare de la Targu-Ocna

Scoala Nationala de Pregatire a Agentilor de Penitenciare Targu-Ocna (SNPAP), in parteneriat cu Federatia Românã de Taekwondo WTF si Salina Tîrgu Ocna, au desfãsurat cea de-a treia editie a Seminarului Tehnic National “Autoapararea – Educatie si Spirit”, derulat în perioada 28 – 30 mai 2013, atat la sediul SNPAP Targu-Ocna, cat si în mina Salina din localitate, manifestare care a prilejuit institutiilor implicate sa promoveze sportul si disciplina sportiva Taekwondo.

Obiectivele principale ale seminarului au constat în reunirea institutiilor din sistemul de ordine publica si siguranta nationala care utilizeaza Taekwondo în pregatirea personalului propriu, cu scopul punerii în valoare a reglementarilor prevazute în “Manualul privind structurile asociate pentru masuri de securitate speciala, constrângere si control, precum si pentru utilizarea mijloacelor si tehnicilor de imobilizare” utilizat în sistemul penitenciar românesc. De asemenea, seminarul a promovat dezvoltarea relatiilor de cooperare si a schimbului de experienta si de bune practici.

Pe lânga o serie de reprezentanti ai institutiilor din cadrul sistemului public de aparare, ordine publica si siguranta nationala ale statutului care folosesc în pregatire elemente si tehnici de autoaparare, au participat pentru prima data si delegatii din strainatate, respectiv din Germania – dl Holger Neumann, coordonatorul Departamentului de pregatire fizica a personalului din landul Hamburg, inspector de specialitate, iar din Republica Moldova, dna maior de justitie Larisa Frija – Directorul Directiei Resurse Umane din cadrul Departamentului Institutiilor Penitenciare, ce a fost însotita de membri ai Detasamentului cu destinatie speciala “Pantera”. Din partea Federatiei Române de Taekwondo WTF au prezenti presedintele federatiei, dl Constantin Apostol, directorul Departamentului Taekwondo Militar, maior Constantin Dimciu si plutonier major Sebastian Clipea – directorul Colegiului Antrenorilor si Instructorilor. Printre invitatii de marca, s-a numarat si Ionut Iftimoaie – campion K1, care a transmis si un mesaj de admiratie si respect participantilor si organizatorilor.

Ca element de noutate, demonstratiile tehnice si practice s-au desfãsurat într-un cadru inedit, în subteran, la 240 metri adâncime, în cadrul Bazei de turism si agrement a minei Salina Targu-Ocna. Programul manifestarii a inclus si o demonstratie sustinuta de catre copiii si cadetii Clubului sportiv “Martial Arts SSILUM” Tîrgu Ocna, condus de catre antrenorul si profesorul de autoaparare al SNPAP, Florinel Silochi, cel mai mic membru din lot având vârsta de doar 5 ani. Fiecare delegatie a prezentat câte un moment demonstrativ specific structurii din care face parte, seminarul incheindu-se cu un exercitiu deosebit de intens si emotionant, sustinut de catre profesorul Florinel Silochi (antrenor si în cadrul Federatiei Române de Taekwondo). La finalul seminarului au fost decernate plachete, iar în cadrul închiderii oficiale a seminarului au fost înmânate diplomele de onoare si certificatele de participare tuturor celor implicati în eveniment. “Reusita absoluta a seminarului aflat la cea de-a treia sa editie, a creat convingerea ferma tuturor participantilor si invitatilor ca acest eveniment trebuie sa continue si sa fie chiar dezvoltat, fiind in acelasi timp si un bun prilej de promovare si dezvoltare a bunelor relatii de cooperare, schimb de experienta si bune practici între institutiile din sistemul de aparare, ordine publica si siguranta nationala, precum si de implementare a disciplinei sportive Taekwondo WTF în cadrul institutiilor de învatamânt sau de pregatire profesionala”, a declarat comisar sef de penitenciare Vasile Scutaru, directorul SNPAP Targu-Ocna.

Si tot la sediul SNPAP, a avut loc joi, 23 mai a.c., Conferinta “Gratiile nu despart suflete”, manifestare organizata in scopul constientizarii evolutiei sistemului penitenciar românesc si dezvoltarii sentimentului de umanism în rândul elevilor scolii, precum si din nevoia fireasca a formarii unor profesionisti dedicati omului. Cu aceasta ocazie au sustinut prelegeri dl Ioan Chertitie – scriitor si presedinte al Asociatiei Pro-Activ Memoria si dl Octav Bjoza – scriitor si presedinte al Asociatiei Fostilor Detinuti Politici. Ineditul acestei conferinte a constat în faptul ca, cei doi invitati reprezinta in esenta, doua ipostaze total antagonice, respectiv un fost gardian si un fost detinut politic, ambii din perioada comunista. În cadrul conferintei a fost prezentat si filmul “Gardianul”, in fapt, marturisirea publica a fostului subofiter de închisoare Ioan Chertitie, film inspirat din viata, experienta profesionala si umana a acestuia – o veritabila lectie despre cainta, regrete, iertare si credinta. Un alt moment important l-a reprezentat identificarea si amenajarea unei expozitii in cadrul scolii, actiune ce face parte din proiectul “Muzeul penitenciarelor romanesti”, aflat intr-o noua etapa a implementarii sale.

In acest sens, în perioada imediat urmatoare va fi inaugurata “Sala muzeu a Scolii Nationale de Pregatire a Agentilor de Penitenciare”, în cadrul careia vor fi prezentate publicului o sala de expozitie cu obiecte si înscrisuri specifice penitenciarelor românesti, uniforme si tinute ale detinutilor si ale personalului, precum si doua încaperi care reproduc o camera de detentie (un izolator de pedeapsa), amenajate cu scopul de a reda conditiile în care se executa pedeapsa cu închisoarea înainte de anul 1989.
Romulus Dan Busnea

De citit!

Paradă de datini și obiceiuri de iarnă pe Valea Trotușului

Întreaga vale a Trotușului a îmbrăcat straiele marii sărbători creștine a Nașterii Domnului, Crăciunul.În toată această perioadă și până la finele anului 2017, în localitățile din această frumoasă zonă au răsunat glasurile colindătorilor, într-o atmosferă de de voie...

,,Zilele Orașului Comănești” – Programul complet al manifestărilor

"Zilele orasului Comanesti 2017” (4 - 6 august) încep astăzi, 4 august, la ora 10.30, cu un ceremonial militar-religios închinat eroilor căzuți în Primul Război Mondial, care va avea loc la Cimitirul Internațional al Eroilor din Comănești, cu participarea...

Zilele Orașului Comănești 2017

Un weekend incendiar îi așteaptă pe comăneșteni, care sunt invitați de către oficialitățile locale la o nouă ediție a manifestărilor prilejuite de ,,Zilele Orașului”.Astfel, în cele trei zile de sărbătoare (4 - 6 august), localnicii, dar și cei...