22.3 C
Bacau

ALINA GEORGIANA TEODORESCU ESTE PRIMUL ARTIST PLASTIC DIN ROMÂNIA CARE EXPUNE PICTURĂ REALIZATĂ PE TABLETĂ IPAD

De stiut!

BEX 1

Alina Georgiana Teodorescu* este un nume tot mai cunoscut în arta plastică. Mai puțin în România și mai mult în restul lumii, căci așa promovăm noi astăzi marile valori…

Despre personalitatea și activitatea sa, și nu numai, am scris în mai multe rânduri, inclusiv în volumul meu ,,Povestea unui colț de rai Slănic-Moldova”, pentru că, ea este din Slănic-Moldova. Și pentru că, ea este o emblemă a mândriei naționale, ca de altfel toți cei care au un cuvânt de spus și lasă ceva în urma lor. Lor le sunt și le voi fi veșnic recunoscător…

Noua formulă artistică pe care Alina o abordează în creația sa, una pe cât de bogată, pe atât de diversă prin mijloacele de exprimare folosite, vrea să ne dezvăluie posibilităţile nelimitate pe care le oferă noile formate digitale de expresie, în speță, prin intermediul tabletei Apple iPad și aplicația Brushes, pioenieratul în domeniu fiind atribuit (cel puțin la nivel european), artistului britanic David Hockney.

,,Lucrările mele sunt doar deformarea realității din perspectiva mea la acest moment din viață, ca un experiment a ceea se poate exprima în culori și reprezentări grafice, fără restricții de moralitate sau confidențialitate ca în cazul altor tipuri de artă. Interacțiuni, celebritate, jocuri și cinism, la granița dintre real și ireal”, declara artista într-un cotidian cu prilejul vernisajului expoziției ,,Blind Eyed Choice” organizată în toamna anului trecut la Galeria ,,Galateca” din București, prima expoziție de acest gen organizată în România, o continuare a expoziţiei ,,What? About You” care a avut loc tot anul trecut, în luna iunie, la Beirut (Liban).

BEX 2

Invitată (din păcate doar pentru câteva minute) în studioul de știri al unei televiziuni din țara noastră, Alina Teodorescu a explicat pe înțelesul tuturor în ce constă tehnica și farmecul acestei noi forme de artă:

,, Desenez pe iPad, dar mai presus de asta, capturez viziunea asupra vieții și asupra artei. E o modalitate de a-mi exprima gândurile, ideile, sentimentele, momentele speciale din viață, pe hârtie, dacă vreți, întrucât în final ajunge un produs decorativ. Indiferent unde sunt pot face asta: în avion, în parc, în metrou, sau oriunde m-aș afla în lumea largă. Această formă de artă este o aplicație care oferă varianta de a construi o compoziție plastică în adevăratul sens al cuvântului. Să nu credeți că este ceva special conceput doar pentru artiștii plastici; cu siguranță, toți oamenii creativi care n-au îndrăznit vreodată să se exprime pot încerca acum și își pot captura gândurile și pot face ceea ce artiștii, în alte vremuri făceau doar în studio.

Mulți oameni poartă în geantă un carnețel de însemnări în care își scriu ideile, își fac shițe în funcție de momentele pe care le parcurg, pentru că ideile vin la noi ca un flash, dar dacă nu ești în starea potrivită, dacă nu ești în locul potrivit, în studio spre exemplu, în atelier să poți picta, atunci le pierzi. Și cred că aplicația aceasta este minunată pentru că îți dă șansa să o utilizezi spontan, oriunde și oricând. În cazul meu totul a început prin schițarea unor idei simple însă cu o altă aplicație, care era de fapt o aplicație pentru copii, dar am avut posibilitatea să mă aflu în Londra când un artist consacrat din Anglia a avut o mare expoziție la Royal Academy, exclusiv cu lucrări pe iPd, doar că el picta peisaje, natură moartă în viziunea proprie. Atunci am căutat aplicația pe care o folosea el și am descoperit una foarte complexă care îți dă posibilitatea de a adăuga straturi, texturi diferite, transparență, grosimi de pensulă.

BEX

Am ajuns astfel să o folosesc și pe măsură ce am învățat-o și să am început să o stăpânesc foarte bine, am văzut că am obținut o serie de rezultate care m-au încurajat să mă prezint la diferite expoziții și să continui cu mai multă dezinvoltură, chiar dacă aceasta nu este singura mea preocupare artistică. Prima mea expoziție a avut loc la Beirut (iunie 2013) și a fost o experiența incredibilă. Am avut imensa bucurie să constat atunci că oamenii conectează cu lucrările mele, iar acest lucru mi-a dat curajul și puterea să continui. Au fost chiar persoane care au plecat acasă cu lucrările mele și mi-au spus că sunt o inspirație pentru că în felul acesta sunt motivați să se gândească mai atent la momentele lor și să înțeleagă că le pot exprima”.

Profil artistic (selectiv, din presă):
,,Agenda Culturel” – 6 Iulie 2013: ,,Tânara artistă româncă prezintă într-un mod surprinzător o expoziție cu lucrări ca pagini de jurnalul, un manifest în procesul de eliberare a frustrărilor personale în căutarea libertăţii absolute”;
,,The Daily Star” – 20 June 2013: ,,Din simplele schiţe pe care şi le propusese spre realizare la început, desenele pe iPad ale Alinei Teodorescu par să se transforme într-o nouă formă de artă”;
NOW – 27 Iunie 2013: ,,Felul în care schiţele pe iPad ale artistei completează şi susţin acrilicele serveşte ca ripostă efectivă în faţa celor care le ar putea cataloga drept lipsite de substanţă. Acest tip de evoluție surprinzătoare pare potrivită unui artist care refuză categorizarea prin tehnică, invocând afirmaţia dadaistului Marcel Duchamp conform căruia aceste distincţii sunt `pur artificiale` deoarece cuvântul artă înseamnă etimologic `a face`”;
Naharnet – 18 Iunie 2013: ,,Într-un proces ce transcende limitele dintre tehnici, lucrările artistei sunt o invitaţie la adresa privitorului spre a-şi găsi propriile unelte de captare a spontaneităţii şi a momentelor memorabile care îmbogăţesc viața, dar care sunt de cele mai multe ori lăsate uitării”.

*Alina Georgiana Teodorescu (n. 22 aprilie, 1982) a terminat cursurile Școlii Nr.1 din Slănic-Moldova, după care a studiat la Liceul de Artă ,,George Apostu” din Bacău – Secția Pictură Monumentală (an absolvire 2000) și la Universitatea de Arhitectură și Urbanism ,,Ion Mincu” din București – Secția Arhitectură de Interior și Mobilier (2004). A urmat cursurile Institutului European de Design de la Milano – Secția Interior & Shop Design (2007), precum și pe cele de la Sotheby’s Institute of Art din Londra, cursuri de Art & Business. Colaborează periodic la cotidianul ,,Jurnalul Național”, unde publică articole despre arhitectura de interior și design.

Originară din Slănic-Moldova, Alina Georgiana Teodorescu (fiica regretatului profesor și artist plastic slănicean Ilie Teodorescu), este fără îndoială, un nume deja consacrat în domeniul artelor plastice ce țin de amenajările interioare, fiind un talentat designer și decorator de interioare, printre realizările sale numărându-se amenajarea unor spații publice dar și rezidențiale, atât în țară, cât și în străinătate. Prin studiile și creațiile sale, prin viziunea sa debordantă, Georgiana și-a dezvoltat permanent capacitățile creative cum sunt, originalitatea și inventivitatea. Nu a renunțat nici la pictură, ea fiind cea care a dat formă și culoare variatelor sale lucrări, printre care se numără și vitraliile care îmbogățesc ferestrele Troiței din centrul stațiunii Slănic-Moldova. Despre școala pe care a absolvit-o la Londra, dar și despre proiectele de viitor, artista slăniceană ne-a spus următoarele:

,,A fost un curs de `Art and Business` la `Sotheby’s Institute of Ar` din Londra, care se adresează în special oamenilor de afaceri care vor să-și schimbe cariera sau vor să intre în fascinanta lume a artei. Aici am înțeles cum funcționează domeniul din toate punctele de vedere și, bazată pe experiența mea de până acum, am reușit cu ajutorul lor să dezvolt un concept de afacere nouă, care combină arta cu designul. Este vorba de un serviciu de design interior adresat colecționarilor de artă, care va implica artiști consacrați și curatori de artă contemporană, pentru a-i ajuta pe cei care cumpără un produs artistic, să trăiască în cel mai armonios și mai relaxant mod. Voi încerca pe parcurs să implementez această idee,deși sunt convinsă că este nevoie de ani mulți pentru ca un astfel de serviciu să devină parte din fenomen. În paralel, am început să scriu o carte de interviuri cu personalități din lumea artei (15 artiști, 5 colecționari, 5 galeriști, 3 curatori, 2 arhitecți specializați în proiectarea galeriilor și muzeelor, un documentarist și un filosof de artă), în fapt, o dezbatere în detaliu a modului ideal de a expune arta în spațiul privat.

De asemenea, îmi dedic o mare parte a timpului picturii, iată acum picturii pe tabletă, după ce mi-am perfecționat pregătirea lucrând în atelierul artistei Ewa Gargulinska, o profesoară de renume care predă la una dintre cele mai prestigioase școli de artă din Londra (`Central Saint Martin`). Pe lângă toate acestea, mă ocup în permanență de selectarea celor mai reprezentative lucrări pe care le-am realizat în ultimii ani, în vederea organizării unor expoziții personale, la ale căror vernisaje vă invit cu mult drag”.

Alina Georgiana Teodorescu este primul artist plastic din România care expune pictură realizată pe tabletă în Asia (Beirut, Liban, iunie 2013) și Europa (București, octombrie 2013 și Londra, această din urmă expoziție fiind planificată pentru data de 3 iunie, 2014). Artista pregătește și alte expoziții încărcate de culoare și pasiune, la Bangkok, Berlin, Tel Aviv, Hong Kong etc.
ROMULUS DAN BUSNEA

- Advertisement -

Ultimele stiri