7.8 C
Bacau

Apa de Bacau – doi

De stiut!

Pe vremea “odiosului și sinistrei”, Bacăul – care la vremea respectivă era un “muncipiu” cu aproape 200k de locuitori, primea apă cu porția: 4 ore/zi (2 dimineața, 2 seara). Nimeni nu cârtea, că toți aveau cada plină cu apă (și frigiderele pline cu alimente deși nu se găsea nimic pe vremea comuniștilor).
A venit “rivaluțiia” și băcăoanii s-au extaziat când s-a realizat aducțiunea de apă de la Valea Uzului. Aveam apă 24/7, toți eram fericiți, și chiar dacă aducțiunea mai ceda din când în când, nu se plângea nimeni atât de vocal.
S-a “retehnologizat” (era cât pe ce să zic upgradat) această aducțiune, în vremurile de glorie PNL/PD. Avarii au mai fost, dar nimeni din conducerea de la vremea respectivă nu s-a obosit să gândească o alternativă pe termen lung ori – măcar pe termen scurt – să asigure populației un minim de apă potabilă au ba (pentru nevoi igienico-sanitare, cum s-ar zice). Nici atunci nici o cârteală.
Astăzi, când bubele aducțiunii s-au cronicizat, revoluționarii urlă, strigă, blochează traficul, atacă mașinile ISU care încearcă să surmonteze disconfortul creat de lipsa apei în oraș.
Nu-i bine că s-a cumpărat, în regim de urgență, apă potabilă distribuită gratuit locuitorilor cetății. Nu-i bine că s-au instalat puncte fixe de distribuire a apei nepotabile (aia pentru spălarea rahatului din veceuri).
Fiind “cetățeni europeni cu drepturi”, protestatarii cer ca mașinile ISU să vină și să se plimbe prin oraș cu megafoane în care să strige: “A venit apa. Veniți și luați-o!” (Că doar așa se face când se anunță târgul de vechituri de la Tic-Tac Plaza). Dacă se poate, însuși primarul să care apă pentru bieții bătrâni care stau la etajele superioare ale blocurilor fără lift. (Chit că organizația de Cruce Roșie din Bacău încearcă să-i ajute – în limita posibilităților – pe respectivii, aducându-le mult dorita apă la ușa apartamentului)
Toți urlă că actuala administrație este incompetentă (“DEMISIA!”, “PSD-Ciuma Roșie”), fără să vadă cauzele fenomenului. Cauze multe și adânci.
Mai mult, toți afonii se pronunță (că doar s-au documentat pe Google) în probleme tehnice. De parcă toți ar avea un doctorat în ingineria transportului și distribuirii apei potabile, ori măcar un masterat, acolo.
Știu că este frustrant să te uiți la robinetul care refuză să-ți dea pic de apă, dar, dându-te cu coorul de pământ nu cred că rezolvi problema.
Data viitoare, gândește! Pentru asta ai fost înzestrat cu 1400 g de creier (care conține, apropo, 85% apă).

DSC_5399 copy

Să ne vedem sănătoși!

- Advertisement -

Ultimele stiri