luni 20 mai 2024

.

Câteva sfaturi înțelepte pentru...

Deși este foarte obișnuit ca fetele - și băieții - să-și găurească urechile,...

Reacția unei fetițe ieșite...

Cele două săptămâni petrecute de Alessia, alături de părinți, într-un centru de carantină...

Viața în stil minimalist....

Multă lume are impresia că a locui într-o garsonieră este o plăcere rezervată...

Sacrificii pentru frumusețe. Avantajele...

Faci ce vrei, dar știi ce faci? Vorba asta e importantă mai mult...
AcasăActualitateApa de Bacau...

Apa de Bacau – doi

Pe vremea “odiosului și sinistrei”, Bacăul – care la vremea respectivă era un “muncipiu” cu aproape 200k de locuitori, primea apă cu porția: 4 ore/zi (2 dimineața, 2 seara). Nimeni nu cârtea, că toți aveau cada plină cu apă (și frigiderele pline cu alimente deși nu se găsea nimic pe vremea comuniștilor).
A venit “rivaluțiia” și băcăoanii s-au extaziat când s-a realizat aducțiunea de apă de la Valea Uzului. Aveam apă 24/7, toți eram fericiți, și chiar dacă aducțiunea mai ceda din când în când, nu se plângea nimeni atât de vocal.
S-a “retehnologizat” (era cât pe ce să zic upgradat) această aducțiune, în vremurile de glorie PNL/PD. Avarii au mai fost, dar nimeni din conducerea de la vremea respectivă nu s-a obosit să gândească o alternativă pe termen lung ori – măcar pe termen scurt – să asigure populației un minim de apă potabilă au ba (pentru nevoi igienico-sanitare, cum s-ar zice). Nici atunci nici o cârteală.
Astăzi, când bubele aducțiunii s-au cronicizat, revoluționarii urlă, strigă, blochează traficul, atacă mașinile ISU care încearcă să surmonteze disconfortul creat de lipsa apei în oraș.
Nu-i bine că s-a cumpărat, în regim de urgență, apă potabilă distribuită gratuit locuitorilor cetății. Nu-i bine că s-au instalat puncte fixe de distribuire a apei nepotabile (aia pentru spălarea rahatului din veceuri).
Fiind “cetățeni europeni cu drepturi”, protestatarii cer ca mașinile ISU să vină și să se plimbe prin oraș cu megafoane în care să strige: “A venit apa. Veniți și luați-o!” (Că doar așa se face când se anunță târgul de vechituri de la Tic-Tac Plaza). Dacă se poate, însuși primarul să care apă pentru bieții bătrâni care stau la etajele superioare ale blocurilor fără lift. (Chit că organizația de Cruce Roșie din Bacău încearcă să-i ajute – în limita posibilităților – pe respectivii, aducându-le mult dorita apă la ușa apartamentului)
Toți urlă că actuala administrație este incompetentă (“DEMISIA!”, “PSD-Ciuma Roșie”), fără să vadă cauzele fenomenului. Cauze multe și adânci.
Mai mult, toți afonii se pronunță (că doar s-au documentat pe Google) în probleme tehnice. De parcă toți ar avea un doctorat în ingineria transportului și distribuirii apei potabile, ori măcar un masterat, acolo.
Știu că este frustrant să te uiți la robinetul care refuză să-ți dea pic de apă, dar, dându-te cu coorul de pământ nu cred că rezolvi problema.
Data viitoare, gândește! Pentru asta ai fost înzestrat cu 1400 g de creier (care conține, apropo, 85% apă).

DSC_5399 copy

Să ne vedem sănătoși!

De citit!

Cartofi due formaggi

De pizza quattro formaggi cu siguranță ați auzit. Poate și de spaghetti quattro formaggi. Posibil să fi mâncat și patate due formaggi chiar dacă n-ați știut că se cheamă așa (trăitorii de Italia nu intră la socoteală). Cartofii ăștia la cuptor,...

Piept de pui pane

Când vreți să faceți “felul doi” pentru mai multe zile, dar v-ați săturat de pârjoale (chiftelepentru cei nedomiciliați în Moldova, Buzău sau Brașov, piftele pentru cei mai culți în cap) ori de șnițele din piept de pui, încercați un...

Cartofi crocanți la cuptor

Cartofi la cuptor. Din nou. Dacă la cartofii grecești vă recomandam griș, la aceștia vă recomand mălai. În același scop, de a face exteriorul cartofilor cât mai crocant. Nu durează mai mult de o oră gătirea lor în cuptor....