.

Ce trebuie să știți...

Există gătitul la soba cu lemne, la mașina cu gaz metan, la reșoul...

Ghidul complet al hainelor...

Vara este sezonul perfect pentru a-ți actualiza garderoba cu piese vestimentare care nu...

Ce trebuie să știți...

Alegerea unei bijuterii nu este un lucru simplu, mai ales dacă e vorba...

Măștile faciale și beneficiile...

Pe lângă rolul lor crucial în protecția împotriva bolilor respiratorii, măștile faciale pot...
AcasăCulinarArdei umpluți mai...

Ardei umpluți mai gustoși decât ai concurenței

Nouă din zece români jură pe roșu că ardeii umpluți reprezintă unul dintre preparatele românești tradiționale. Este și nu este adevărat. Depinde de modul în care definim sintagma de “produs tradițional”. Și de modul în care această sintagmă este localizată temporal. A priori, un produs tradițional este un produs a cărui preparare se pierde în negura timpurilor. Această “negură”, în cazul produsului despre care facem vorbire (termen avocățesc, dar deh, nimeni nu-i perfect) se întinde doar de la aducerea ardeiului gras din Lumea Nouă (1492, Cristofor Columb) și până în zilele noastre – circa o jumătate de mileniu. Dacii, carpii, costobocii, cumanii și pecenegii nu aveau în meniu acest produs. Nici rumânii, până la incursiunile otomanilor în Valahia ori Moldova. Pot afirma, cu mâna pe cord, că Alexandru cel Bun, Domn al Moldovei între 1400 – 1432 (o domnie mai lungă decât a lui Nicolae Ceaușescu ori a lui Ion Iliescu), care a pus Bacăul pe hartă (în 1408), n-a gustat în viața lui ardei umpluți, nici cu garnitură de mămăligă din porumb, nici cu garnitură de cartofi prăjiți.

 
107
 

Continuarea, AICI.