joi 5 septembrie 2024

.

Explorând importanța protecției solare...

În căutarea unui stil de viață sănătos, avem grijă de o serie de...

Cum să ascunzi o...

O cameră de supraveghere este bună la casa omului si nu mai detaliem...

Ce trebuie să știe...

Montarea unui cârlig de remorcare pe un autovehicul poate părea un proces simplu,...

Privilegiul special al Asociatiilor...

Conform art. 2333 alin. (1) din Codul civil privilegiul este preferinţa acordată de...
AcasăCulinarArdei umpluți mai...

Ardei umpluți mai gustoși decât ai concurenței

Nouă din zece români jură pe roșu că ardeii umpluți reprezintă unul dintre preparatele românești tradiționale. Este și nu este adevărat. Depinde de modul în care definim sintagma de “produs tradițional”. Și de modul în care această sintagmă este localizată temporal. A priori, un produs tradițional este un produs a cărui preparare se pierde în negura timpurilor. Această “negură”, în cazul produsului despre care facem vorbire (termen avocățesc, dar deh, nimeni nu-i perfect) se întinde doar de la aducerea ardeiului gras din Lumea Nouă (1492, Cristofor Columb) și până în zilele noastre – circa o jumătate de mileniu. Dacii, carpii, costobocii, cumanii și pecenegii nu aveau în meniu acest produs. Nici rumânii, până la incursiunile otomanilor în Valahia ori Moldova. Pot afirma, cu mâna pe cord, că Alexandru cel Bun, Domn al Moldovei între 1400 – 1432 (o domnie mai lungă decât a lui Nicolae Ceaușescu ori a lui Ion Iliescu), care a pus Bacăul pe hartă (în 1408), n-a gustat în viața lui ardei umpluți, nici cu garnitură de mămăligă din porumb, nici cu garnitură de cartofi prăjiți.

 
107
 

Continuarea, AICI.

 

De citit!

Cartofi due formaggi

De pizza quattro formaggi cu siguranță ați auzit. Poate și de spaghetti quattro formaggi. Posibil să fi mâncat și patate due formaggi chiar dacă n-ați știut că se cheamă așa (trăitorii de Italia nu intră la socoteală). Cartofii ăștia la cuptor,...

Piept de pui pane

Când vreți să faceți “felul doi” pentru mai multe zile, dar v-ați săturat de pârjoale (chiftelepentru cei nedomiciliați în Moldova, Buzău sau Brașov, piftele pentru cei mai culți în cap) ori de șnițele din piept de pui, încercați un...

Cartofi crocanți la cuptor

Cartofi la cuptor. Din nou. Dacă la cartofii grecești vă recomandam griș, la aceștia vă recomand mălai. În același scop, de a face exteriorul cartofilor cât mai crocant. Nu durează mai mult de o oră gătirea lor în cuptor....