vineri 24 mai 2024

.

Câteva sfaturi înțelepte pentru...

Deși este foarte obișnuit ca fetele - și băieții - să-și găurească urechile,...

Reacția unei fetițe ieșite...

Cele două săptămâni petrecute de Alessia, alături de părinți, într-un centru de carantină...

Viața în stil minimalist....

Multă lume are impresia că a locui într-o garsonieră este o plăcere rezervată...

Sacrificii pentru frumusețe. Avantajele...

Faci ce vrei, dar știi ce faci? Vorba asta e importantă mai mult...
AcasăActualitateArmonia toamnei în...

Armonia toamnei în culori și sunete, la Slănic-Moldova

În decorul unei toamne cu tușe calde de culoare, atât de propice îndeletnicirilor artistice, în stațiunea Slănic-Moldova s-a desfășurat în perioada 6 – 15 octombrie, Tabăra de Pictură ,,Maeștrii în Slănic – `Conexiuni` România – Moldova”, care a reunit pictori consacrați din Republica Moldova și România, manifestare organizată de către Galeria de Artă ,,Europe’s Art” (cu sediul la Bruxelles) și Primăria orașului-stațiune Slănic-Moldova.

Acest proiect, aflat la prima ediție, continuă șirul evenimentelor culturale organizate în Slănic-Moldova, care în această vară a fost gazda Taberei internaționale de creație artistică ,,Road to art” (organizată de Rotary Club Bacău), dar și a unei rezidențe internaționale de artă „In Context”, unde șase artiști vizuali din Brazilia au lucrat timp de o lună pentru a produce lucrări inspirate de istoria, geografia și tradițiile regiunii.

Și astfel, aici, la poalele munților Nemira s-a creat o punte de legătură spirituală și artistică între artiști plastici din România și Republica Moldova, din România și din alte colțuri ale lumii, menită sa ajute la dezvoltarea stațiunii prin cultură, la documentarea esteticii zonei, precum și la îmbogățirea diversității culturale și a creativității umane.

De altfel, așa cum spunea și Iana Stanțieru (R. Moldova), directorul Galerie de Artă ,,Europe’s Art”, specializată în promovarea artei europene în lume, cu focus pe arta Europei de Est, ,,proiectul este al doilea dintr-o serie numită `Maeștrii est europeni` și va continua să promoveze valorile acestei regiuni în lume pe termen lung”, urmând ca tablourile realizate în timpul taberei să fie expuse în expoziții internaționale în cadrul instituțiilor europene de la Bruxelles și în Orientul Mijlociu. Domnia sa a ținut să mulțumească în mod special artistei plastice Alina-Georgiana Teodorescu (originară din Slănic-Moldova), pentru sprijinul acordat în organizarea evenimentului, având în vedere experiența acesteia, în calitatea sa de inițiator, organizator și coordonator al proiectului artistic de rezonanță internațională ,,In Context”, primul de acest fel care se desfășoară într-o stațiune din România.

Așa cum era și firesc, tabăra de pictură de la Slănic-Moldova s-a încheiat cu o inedită expoziție, al cărei vernisaj a fost găzduit de primitorul spațiu al Cazinoului din stațiune (duminică, 15 octombrie), unde șapte artiști plastici din Republica Moldova (Gheorghe Oprea, Gheorghe Țărnă, Liviu Hâncu, Grigore Sultan, Eleonora Brigalda, Antonina Mamonova, Valeria Barbaș) și șase din România (Cornelia Perianu, Ofelia Huțul, Mihai Perianu, Mariea Boz, Eleonora Romanescu, Sanda Ciorna) au realizat și au expus peste douăzeci de lucrări, care au reușit să surprindă în varii ipostaze, fascinația toamnei, portrete, dar și elemente de abstract.

În alocuțiunea rostită cu ocazia inaugurării expoziției, primarul orașului-stațiune Slănic-Moldova, Gheorghe Baciu, a mulțumit artiștilor plastici participanți și publicului prezent la acest evenimnet cultural de excepție, precizând că autoritățile locale se vor implica și în viitor în susținerea și organizarea unor manifestări de acest gen, astfel încât stațiunea Slănic-Moldova să devină în anii următori, un pol turistic și cultural-artistic important pe harta țării și a lumii.

În continuare, dna Eleonora Brigalda (,,Om Emerit al Republicii Moldova”, artist plastic și critic de artă, doctor în studiul artelor, profesor universitar) a vorbit despre lucrările prezente pe simezele expoziției, toate împletite într-o țesătură cromatică intensă și plină de originalitate, la care s-au adăugat și tonalitățile pline de vibrații ale vocii solistei de muzică populară Alina Ureche (R. Moldova), câștigătoare cu câteva zile în urmă a locului I, secțiunea ,,Interpretare”, la Festivalul-Concurs de Romanțe ,,Crizantema de Argint” de la Chișinău.

Romulus-Dan BUSNEA

De citit!

Tânăr reținut pentru tâlhărie în orașul Comănești

La data de 29 martie a.c., sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Moinești, polițiștii din cadrul Poliției orașului Comănești au pus în aplicare 3 mandate de percheziție domiciliară într-un dosar penal privind săvârșirea infracțiunii de tâlhărie. Un tânăr...

Bărbat din Onești amendat de două ori în aceeași zi pentru depășirea limitelor de viteză

În data de 30 martie a.c., în jurul orei 08:30, un echipaj de poliție din cadrul Biroului Rutier Onești a depistat un conducător auto în vârstă de 44 de ani, pe Calea Brașovului din localitate, în timp ce conducea...

Traficant de droguri prins în flagrant

Polițiștii din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Bacău, în colaborare strânsă cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Bacău, au desfășurat o operațiune de amploare ce a condus la documentarea activității infracționale a trei persoane implicate în traficul...