miercuri 12 iunie 2024

.

Câteva sfaturi înțelepte pentru...

Deși este foarte obișnuit ca fetele - și băieții - să-și găurească urechile,...

Reacția unei fetițe ieșite...

Cele două săptămâni petrecute de Alessia, alături de părinți, într-un centru de carantină...

Viața în stil minimalist....

Multă lume are impresia că a locui într-o garsonieră este o plăcere rezervată...

Sacrificii pentru frumusețe. Avantajele...

Faci ce vrei, dar știi ce faci? Vorba asta e importantă mai mult...
AcasăActualitateAsociatia Cultural-Stiintifica "Dimitrie...

Asociatia Cultural-Stiintifica “Dimitrie Ghika” Comanesti atrage tot mai multi simpatizanti din randul tinerilor

La sediul Centrului de Informare Europeana “Europe Direct Comanesti”, a avut loc la mijlocul saptamanii trecute (miercuri, 11 septembrie, a.c.), intalnirea lunara a membrilor Asocietiei Cultural-Stiintifice “Dimitrie Ghika”, la care au aderat in premiera, si elevi ai Colegiului Tehnic “Dimitrie Ghika” din localitate, fapt menit sa demonstreze inca o data, interseul tot mai crescand al tinerilor comanesteni pentru actul de cultura, pentru o noua viziune asupra lumii, a viitorului.

Cu aceasta ocazie, presedintele asociatiei si unul dintre profesorii colegiului, dna Lavinia Misaila (presedintele de onoare fiind prof. dr. Dumitru Murariu, membru corespondent al Academiei Romane, director al Muzeului National de Stiinte Naturale “Grigore Antipa” din Bucuresti), a prezentat noilor membri ai asociatiei, activitatile derulate de la infiintare si pana in prezent, precum si calendarul proiectelor viitoare pe care le vor sutine toti cei care se identifica cu ceea ce inseamna si reprezinta valorile culturale si spirituale locale.

Domnia sa, a evidentiat totodata, reusita celei de a treia editii a Simpozionului Stiintific National “Dimitrie Ghika – Comanesti – In Memoriam”, la care au participat personalitati de marca ale stiintei si culturii romanesti, alaturi de oameni de cultura, artisti, cadre didactice si elevi apartinand comunitatii locale, care au supus dezbaterilor o serie de comunicari stiintifice de importanta nationala si internationala, completate cu momente artistice de exceptie, care au facut deliciul celor prezenti la ampla manifestare.

Evocand principalele momente ale simpozionului de la Comanesti (august 2013), prof. Lavinia Misaila a vorbit atat despre lansarea primului numar al revistei “Columna”, cat si despre aparitia celui de-al doilea (prezent sub forma unui volum de peste 400 de pagini in 50 de biblioteci ale lumii!!), publicatie a asociatiei si supliment al revistei “Studii si comunicari / DIS a Diviziei de Istoria Stiintei a CRIFST al Academiei Romane, care il are ca director pe academician Gleb Dragan (presedinte al Sectiei de Stiinte Tehnice al Academiei Romane, presedinte al Diviziei de Istoria Stiintei a CRIFST al Academiei Romane), printre consultantii stiintifici numarandu-se: academician Dan Berindei, vicepresedinte al Academiei Romane si presedinte al Comitetului Roman de Istoria si Filosofia Stiintei si Tehnicii al Academiei Romane; academician Boris Dragonov, membru titular al Academiei de Stiinte din Kiev, Ukraina; prof. univ. dr. Ioan Lascar, sef al Sectiei de Chirurgie Plastica si Microchirurgie Reconstructiva din cadrul Spitalului Clinic de Urgenta “Floreasca” din Bucuresti, Mioara Mandea, doctor in geofizica, director de strategii si programe la Centrul National de Studii Spatiale din Paris (ultimii doi, originari din Comanesti), iar lista e completata de alte mari personalitati.

La intrunirea de la Comanesti a fost prezent si dl Viorel Miron, primarul orasului, care a multumit membrilor asociatiei pentru eforturile depuse in nobila misiune de promovare a valorilor si imaginii orasului, promitandu-le si pentru viitor, intregul sprijin al autoritatilor locale.

Romulus Dan Busnea

De citit!

Paradă de datini și obiceiuri de iarnă pe Valea Trotușului

Întreaga vale a Trotușului a îmbrăcat straiele marii sărbători creștine a Nașterii Domnului, Crăciunul.În toată această perioadă și până la finele anului 2017, în localitățile din această frumoasă zonă au răsunat glasurile colindătorilor, într-o atmosferă de de voie...

,,Zilele Orașului Comănești” – Programul complet al manifestărilor

"Zilele orasului Comanesti 2017” (4 - 6 august) încep astăzi, 4 august, la ora 10.30, cu un ceremonial militar-religios închinat eroilor căzuți în Primul Război Mondial, care va avea loc la Cimitirul Internațional al Eroilor din Comănești, cu participarea...

Zilele Orașului Comănești 2017

Un weekend incendiar îi așteaptă pe comăneșteni, care sunt invitați de către oficialitățile locale la o nouă ediție a manifestărilor prilejuite de ,,Zilele Orașului”.Astfel, în cele trei zile de sărbătoare (4 - 6 august), localnicii, dar și cei...