Astăzi se dă startul în finala Concursului Național de Table

D1

Peste 100 de împătimiți ai jocurilor cu zaruri din întreaga țară se întâlnesc în marea finală a Concursului Național de Table, care se desfășoară în aceste zile la Bușteni, una dintre cele mai frumoase și mai atractive stațiuni montane din România (Hotel ,,Alexandros”, 18-21 decembrie). Aflată la prima ediție, competiția este organizată de către Asociația Română de Backgammon din Târgu-Ocna, în parteneriat cu primăriile din orașele înscrise, etapa finală având sprijinul Primăriei Bușteni, primul oraș din România care găzduiește o finală de asemenea anvergură.

Premiul pus în joc este un autoturism Skoda Citigo, o premieră pentru această disciplină sportivă atât de îndrăgită de români. În plus, câștigătorii locurilor 2 și 3 vor beneficia de înscriere și cazare la etapa finală a concursului din 2015, iar cei care se vor plasa pe locurile 4 – 10 vor fi înscriși în finala întrecerilor de anul viitor.

Potrivit regulamentului asociației se vor juca 15 runde în sistem elvețian la 5 puncte partida, cu aruncarea zarurilor din păhărel prin topogan, fiind admise în concurs numai echipamentele asociației, împerecherea jocurilor (cine cu cine joacă) urmând a se face numai de către Asociația Română de Backgammon, cu respectarea următoarelor reguli de bază: nici un jucător nu se va întâlni de două ori cu același adversar pe parcursul celor 15 runde, jucătorii adversari trebuind să aibă pe cât posibil același număr de victorii. Clasamentul final va fi stabilit în funcție de numărul de victorii, rezultatele directe, numărul de victorii ale adversarilor învinși, precum și a jocurilor de departajare.

În afara celor 32 de jucători calificați în urma celor 11 etape preliminarii disputate până în prezent, cei care doresc să participe la marea finală vor trebui să achite o taxă de înscriere de 450 lei. Nu au fost uitați nici jucătorii de backgammon, care se vor putea întrece în cadrul unui concurs de 9, 11, 13 puncte, în care se admit înscrieri duble (200 lei taxa de înscriere), fiind premiate în bani între 4 și 6 locuri.

Program: Joi, 18 decembrie 2014, între orele 15.00 – 18.00 se vor efectua ultimele înscrieri, jackpot-uri și ședința tehnică, după care se va da startul concursului de backgammon. Cu începere de la ora 20.00 va avea loc tragerea la sorți pentru concursul de table.

Vineri, 19 decembrie 2014 – Duminică, 21 decembrie 2014, cu începere de la ora 10.00 se vor disputa cele 15 runde ale finalei (câte 5 runde pe zi), ultima dintre acestea (duminică, de la ora 20.00) urmând a-l desemna pe marele învingător, câștigătorul concursului național de table, ediția 2014.

,,Vom asigura participanților cele mai bune condiții de joc, dar nu vom face nici un rabat de la aplicarea regulamentului, unul conceput să aducă un plus de calitate și fair-play acestei întreceri. De astăzi, ,,iacta alea est”, așa că le urez jucătorilor, concentrare maximă și mult succes!”, a declarat Neculai Drăgănuță, președintele Asociației Române de Backgammon, campion european la backgammon, organizator, sponsor, arbitru și director de turnee.

Romulus Dan BUSNEA