-2.8 C
Bacău
miercuri, februarie 8, 2023

Cum au apărut băncile și sistemul bancar? Puțină istorie

Istoria sistemului bancar a început cu primele...

Anunțurile publicitare. Puțină istorie și un oarecare tâlc

Ai pierdut un document, vrei să cumperi...

Ce trebuie să știm despre tractorul cu două roți

Tractorul cu două roți este un termen...

Atracții de week-end (1)

ActualitateAtracții de week-end (1)

Cheile Bicazului

Cheile Bicazului, una dintre cele mai frumoase și mai spectaculoase destinații turistice din România

Portalul Yahoo! România (cu un total de 7,94 milioane de conturi, 4,8 milioane de utilizatori ai mail-ului și 5,8 milioane de utilizatori Messenger) a publicat recent, un top al celor mai frumoase șosele montane din țara noastră.

Spectaculoasa cale rutieră (DN12C) de pe Cheile Bicazului (județul Neamț), cu o lungime de 56 km este poziționată pe locul al treilea, după drumurile Transfăgărășan și Transalpina, fiind și una cu un grad ridicat de periculozitate, deoarece stânca mărgineşte drumul pe o parte, iar prăpastia se ,,deschide” deseori la cealaltă margine a drumului.

Șoseaua, care face legătura dintre zona Moldovei şi Transilvania (Gheorgheni-Bicaz), trece pe lângă celebrul lac-baraj natural Lacu Roșu (format în urma unei alunecări de teren produse în prima parte a secolului al XIX-lea) și se strecoară printre pereții de stâncă ai Cheilor Bicazului. Potrivit specialiștilor, starea asfaltului variază de la o porțiune la alta, de la județ la județ (sectorul din Neamț fiind considerat mai bun decât cel din Harghita) și chiar în funcție de anotimp (iarna și primăvara gropile se înmulțesc).

Cheile Bicazului reprezintă una dintre cele mai cunoscute, vizitate și mai frumoase regiuni geografice din România. Cheile s-au format în Munții Hăsmaș, între județele Neamț și Harghita și leagă Moldova de Transilvania. Săpate de râul Bicaz în rocile calcaroase ale muntelui, Cheile Bicazului au o lungime de 8 kilometri și se întind, în toată mareția și splendoarea lor, între Lacu Roșu și localitatea Bicazul Ardelean.

Cheile Bicazului fac parte din Parcul Național Cheile Bicazului-Hășmaș care are ca arii protejate: Lacu Roșu, Cheile Bicazului, Hășmașul Mare.

Drumul din Cheile Bicazului este format din serpentine ametitoare. Pereții de calcar ai stâncilor ascund peșteri (precum Peștera Neagră și Peștera Cascada) cât și avene (Licaș, Avenul cu trei intrări).
Pe parcursul serpentinelor din Chei există mici magazine cu suveniruri, produse lucrate de artizanii români și de cei de etnie maghiară din zonă.

ROMULUS DAN BUSNEA

Alte titluri

Cele mai citite