vineri 12 aprilie 2024

.

Câteva sfaturi înțelepte pentru...

Deși este foarte obișnuit ca fetele - și băieții - să-și găurească urechile,...

Reacția unei fetițe ieșite...

Cele două săptămâni petrecute de Alessia, alături de părinți, într-un centru de carantină...

Viața în stil minimalist....

Multă lume are impresia că a locui într-o garsonieră este o plăcere rezervată...

Sacrificii pentru frumusețe. Avantajele...

Faci ce vrei, dar știi ce faci? Vorba asta e importantă mai mult...
AcasăActualitateAtracții de weekend:...

Atracții de weekend: Mănăstirea Diaconești, un așezământ de credință rânduit după modelul de la Muntele Athos

MD1

Trăirea duhovnicească curată, autentică, departe de tumultul vieții cotidiene, pare a-și fi găsit locul și rostul într-un loc hărăzit de Dumnezeu, în care, după cum atât de frumos spunea cineva, ,,forța rugăciunii, darurile artistice și osârdia pentru lucrarea intelectuală fac ca numele locului să aibă rezonanța unui clopot de argint”: Mănăstirea ,,Adormirea Maicii Domnului” din Diaconești (jud. Bacău), situată în superbul decor al munților Agășului, la marginea ortodoxiei moldoveneşti, aproape de hotarul dintre Bacău și Harghita.

MD2

Mănăstirea Diaconești, pol al spiritualității ortodoxe românești

Întemeiată în anul 1998 și rânduită după modelul de la Muntele Athos, Mănăstirea Diaconești a căpătat în ultimele decenii o binemeritată notorietate, prin cântările pline de însuflețire ale corului de maici, prin îndeletnicirile artistice ale acestora, căci în cea mai bună și mai pură tradiție ortodoxă, cele vreo 30 de măicuțe de aici scriu și îngrijesc editorial cărți și manuscrise de mare valoare istorică și spirituală, pictează în nuanțe bizantine și compun cântece bisericești. La toate acestea se adaugă harul deosebit al Părintelui Amfilohie Brânză, ucenic al Părintelui Iustin Pârvu, cunoscut în toată țara pentru predicile sale ceva mai speciale, întrucât prin ele, cei ce le ascultă sunt atenționați asupra semnelor pe care puterea divină ni le arată în aceste vremuri tulburi, întru îndreptarea firii prin credință, smerenie și iubire, pentru împlinirea duhovnicească.

MD4

În anul 2000 s-a terminat construcţia primului corp de chilii, prevăzut cu bucătărie, trapeză şi un mic Paraclis, cu hramul Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil, iar în anul 2002 s-au început lucrările pentru ridicarea unei biserici mai mari, care să corespundă noilor nevoi ale mănăstirii. Noua construcție a fost ridicată pe piatră de râu, bârne de molid şi brad, în stil moldovenesc ştefanian, purtând hramul Adormirii Maicii Domnului, după care, în perioada 2004 – 2005 s-a construit al doilea corp de chilii, prevăzut la mansardă cu un spaţios atelier de pictură, rod al acestor osteneli, fiind icoanele din paraclis, realizate în tehnica tempera, stil neobizantin.

MD5

Trăire întru dreapta credință, după îndemnul Bisericii lui Hristos

Pe lângă ascultările obişnuite, s-a format un frumos grup coral care promovează muzica bizantină, cu un repertoriu inedit, în contextul unui program liturgic ce include slujbe de zi şi de noapte. Responsabilitatea slujirii administrative şi duhovniceşti este împlinită de stareţa Evloghia Chirvase şi, respectiv, duhovnicul protosinghel Amfilohie Brânză.

Prin însăşi denumirea sa, diaconia acestei obşti monahale, îşi propune să imprime un dinamism al vieţii de rugăciune cât mai aproape de autentic, în spiritul înaintaşilor.

Cu voia Domnului și nu întâmplător, maicile de aici, împreună cu Părintele Amfilohie au reușit de-a lungul anilor să strângă și să îngrijească o serie de manuscrise document, pe care ulterior le-au dat spre publicare. Acestea cuprind fragmente zguduitoare despre martirii neamului românesc, o adevărată colecție documentară închinată celor care au suferit și au murit în închisorile comuniste. ,,Întoarcerea la Hristos” este considerată cea mai bună carte scrisă despre experiența claustrală în timpul comunismului, de către fostul deținut politic, Ioan Ianolide. Apariția cărții a fost posibilă doar cu ajutorul obștei de la Mănăstirea Diaconești, care a ordonat și încropit respectiva lucrare, conform manuscriselor aduse într-un sac de cineva, după moartea autorului. Mai mult, o altă carte de excepție îngrijită de maicile mănăstirii și părintele Amfilohie, a putut să vadă lumina tiparului: ,,Viața Părintelui Gheorghe Calciu, după mărturisirile sale și ale altora”, volum apărut la Editura ,,Christiana”, alături de un alt volum de mărtrurii despre ,,Sfântul închisorilor”, Valeriu Gafencu.

MD6

Mănăstirea Diaconești rămâne fără îndoială, un punct de referință pe harta spiritualității românești, așa că, nu ezitați să vă opriți și să o vizitați, căci aici vă veți simți ca în al nouălea cer.

MD7

Contact: Mănăstirea „Adormirea Maicii Domnului”, Diaconeşti, Com. Agăş, jud. Bacău, 607009,
Stareţă: monahia Evloghia Chirvase
Duhovnic: Ieromonah Amfilohie Brânză
Tel.: 0234.38.25.70, mobil: 0768.19.78.45
Acces: din Comănești spre Miercurea-Ciuc pe DN 12A, 16 km, stânga în Preluci, 2 km pe drum de piatră

Romulus Dan BUSNEA

De citit!

Infracțiuni rutiere constatate de polițiști în trafic

La data de 27 martie a.c., polițiștii Secției 2 Poliție Bacău au depistat în flagrant delict, un bărbat de 38 de ani, din orașul Dărmănești, în timp ce conducea un autoturism pe strada Aleea Parcului din municipiu, aflându-se sub...

Reținut de polițiști după ce a provocat un accident rutier

La data de 26 martie a.c., în jurul orei 20.30, polițiștii Serviciului Rutier Bacău au fost sesizați cu privire la faptul că, pe DN 2F, în localitatea Traian a avut loc un eveniment rutier.               Din primele cercetări a reieșit faptul...

Urmărit internațional pentru viol, depistat de polițiștii de investigații criminale

La data de 27 martie a.c., polițiștii Serviciului Investigații Criminale Bacău au depistat în municpiul Bacău, un bărbat de 41 de ani, din comuna Asău, urmărit la nivel internațional.               Pe numele bărbatului, autoritățile judiciare din Germania au emis un...