marți, decembrie 12, 2023

Au fost stinse incendiile de la Agas si Asau

Fapt diversAu fost stinse incendiile de la Agas si Asau
- Advertisement -

Cele doua incendii de vegetatie izbucnite saptamana trecuta in doua localitati din judetul Bacau au fost lichidate de pompieri in cursul zilei de ieri.

Marți, 14 mai, au continuat acţiunile de stingere a incendiului produs în data de 07.05.2013 la fondul forestier privat, în comuna Agăş, punctul Târsogul Mare. În acest scop, începând cu ora 08.00, la locul evenimentului s-au deplasat 2 ofiţeri şi 20 subofiţeri, cu 3 autospeciale de primă intervenţie şi comandă.

De asemenea, pentru gestionarea situaţiei de urgenţă create, la locul evenimentului s-a deplasat şi grupa operativă a unităţii, constituită din 2 subofiţeri sub comanda adjunctului Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Maior Constantin Ene” al judeţului Bacău.

Misiunea de lichidare a incendiului ce a afectat o suprafaţă de aproximativ 47 hectare de litieră, cioate şi doborâturi a fost foarte dificilă din cauza terenului greu accesibil, echipajele de intervenţie fiind nevoite să parcurgă pe jos o distanţă de aproximativ 4 km.

Mai mult de atât, în zona în care s-a manifestat incendiul se înregistrează frecvente intensificări ale vântului şi nu există surse de apă.

Totodată, intervenţia a fost îngreunată şi din cauza existenţei elementelor de muniţie rămase neexplodate, din timpul conflictelor militare. Pentru asanarea teritoriului de muniţie rămasă neexplodată, la locul incendiului s-a deplasat echipa pirotehnică din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Maior Constantin Ene” al judeţului Bacău, constituită dintr-un ofiţer şi 2 subofiţeri cu o autospecială pirotehnică. La locul intervenţiei au fost descoperite 24 cartuşe cal. 7,92 mm şi 5 tuburi cartuşe cal. 7,92 mm.

Acţiunile de lichidare a incendiului s-au desfăşurat în cooperare cu 48 lucrători silvici din cadrul Ocolului Silvic Comăneşti şi 10 voluntari din cadrul Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă al comunei Agăş.

La ora 18.30, incendiul a fost lichidat. Forţele şi mijloacele implicate în acţiunile de stingere s-au retras in subunităţi.

Tot ieri, au continuat acţiunile de stingere a incendiului produs în data de 10.05.2013 la fondul forestier privat din comuna Asău, sat Straja. În acest scop, începând cu ora 08.00, la locul evenimentului s-au deplasat 2 ofiţeri şi 47 subofiţeri cu 3 autospeciale de primă intervenţie şi comandă şi 1 autocamion de intervenţie.

De asemenea, pentru gestionarea situaţiei de urgenţă create, la locul evenimentului s-a deplasat şi grupa operativă a unităţii constituită din: 2 subofiţeri sub comanda adjunctului Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Maior Constantin Ene” al judeţului Bacău.

Acţiunile de lichidare a incendiului s-au desfăşurat în cooperare cu 2 lucrători silvici din cadrul Ocolului Silvic Comăneşti şi 3 lucrători din cadrul Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Asău.
S-a acţionat pentru localizarea şi lichidarea incendiului cu ajutorul vermorelelor şi prin realizarea unei fâşii de protecţie perimetrală a zonei incendiate. Intervenţia a fost îngreunată din cauza terenului greu accesibil şi a lipsei surselor de apă din zonă.

La ora 18.30, incendiul a fost lichidat. Au ars aproximativ 23 ha de plantaţie mixtă (foioase şi conifere). Forţele şi mijloacele implicate în acţiunile de stingere s-au retras in subunităţi.

Alte titluri