Autoritatea Electorală respinge referendumul de la Bacau

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) informează, marţi, 17 noiembrie, că legislaţia în vigoare nu permite organizarea unui referendum local la aceeaşi dată cu alegerile pentru Senat şi Camera Deputaţilor. Municipiul Bacău avea programat un referendum local în acelaşi timp cu alegerile parlamentare.

“Astfel, precizăm că pentru organizarea referendumului local nu se poate utiliza infrastructura alegerilor pentru Senat şi Camera Deputaţilor din data de 6 decembrie 2020, prevederile art. 151 din Legea nr. 3/2000 privind organizarea și desfășurarea referendumului, cu modificările și completările ulterioare, care se referă la organizarea concomitentă a referendumului cu procesul electoral, vizând numai referendumul național”, se arată într-un comunicat al AEP.

Primarul Lucian Stanciu Viziteu anunțase că în Consiliul Local Bacău a fost validată propunerea fiind pentru prima dată în perioada post-decembristă când cetățenii sunt consultați în mod direct despre implementarea unor măsuri și proiecte cu impact asupra comunității. Potrivit primarului, referendumul, care urma să fie organizat în paralel cu alegerile parlamentare, trebuia să conțină trei întrebări.

Prima este legată de folosirea unor fonduri de la bugetul local pentru ca executivul local să ia măsuri suplimentare, dar fără coerciție, pentru respectarea regulilor privind combaterea pandemiei. Acestea au drept scop scăderea numărului de infectări pe raza municipiului Bacău, în vederea redeschiderii activităților economice, educaționale și culturale.
A doua întrebare este legată de necesitatea sistematizării cartierelor Bacăului. Este vorba despre eliberarea domeniul public de constructii cum sunt garajele din beton si crearea de noi parcari, spații verzi și locuri de joacă pentru copii.
A treia întrebare se referă la oportunitatea alocării de fonduri în vederea finalizării Spitalului Municipal.
„Inițiativa organizării acestui referendum este în concordanță cu principiul transparenței decizionale. Oricâte măsuri s-ar lua de către decidentul politic, fie el și executiv al primăriei, fără suportul comunității, acestea nu au o finalitate care să producă plus valoare. Acest principiu va fi baza mandatului meu. Tot pentru prima dată în Bacău, începând cu anul viitor, se va introduce bugetarea participativă. Astfel, proiectele venite dinspre cetățeni vor fi finanțate”, a anunțat primarul Lucian Stanciu Viziteu.