Avertizare cod galben de ninsori şi viscol în aproape toată ţara, vineri şi sâmbătă

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, joi, o atenţionare meteorologică tip Cod galben de ninsori, intensificări ale vântului şi viscol, care va intra în vigoare vineri, la ora 6.00, şi este valabilă pentru 20 de judeţe. Avertizarea vizează, integral sau parţial, judeţele Suceava, Botoşani, Harghita, Neamţ, Iaşi, Bacău, Vaslui, Covasna, Vrancea, Braşov, Prahova, Buzău, Dâmboviţa, Argeş, Sibiu, Vâlcea, Hunedoara, Gorj, Caraş-Severin şi Mehedinţi.

Potrivit ANM, pe parcursul zilei de vineri, între orele 6.00 – 18.00, va ninge în judeţele Suceava, Neamţ, Botoşani, Bacău, iar în judeţele Iaşi, Vaslui şi Vrancea vor fi precipitaţii mixte, favorizând depuneri de polei. În cea mai mare parte a zonei montane va ninge abundent, iar vântul va sufla tare, în special pe creste, viscolind şi spulberând zăpada.

În Banat, Oltenia, Muntenia şi Dobrogea va ploua, iar cantităţile de apă vor depăşi pe arii restrânse 20 de litri/metrul pătrat. Vântul va avea intensificări locale, temporare, cu viteze mai mari în sud şi sud-est, unde rafalele vor depăşi 50 de kilometri/oră.

În noaptea de vineri spre sâmbătă şi în prima parte a zilei de sâmbătă va ninge în Moldova, Banat, Crişana, Maramureş, Transilvania şi în nordul Olteniei şi al Munteniei.

Vântul va continua să sufle tare la munte (peste 90 de kilometri/oră) şi va avea intensificări temporare, cu viteze de 55 – 60 kilometri/oră, îndeosebi în Moldova, Crişana şi Banat, viscolind şi spulberând zăpada. Codul galben expiră sâmbătă la ora 15.00. AGERPRES

În judeţul Bacău se acţionează în continuare pentru asigurarea utilităţilor şi a circulaţiei în condiţii de iarnă

In judeţul Bacău se circulă în condiţii de iarnă şi se acţionează permanent pentru menţinerea drumurilor în condiţii optime pentru circulaţie.
Potrivit prognozelor meteo, în aceasta dimineaţă s-au înregistrat temperaturi de până la – 1 ° C, fără ninsori.

Pe drumurile naţionale din judeţ se circulă pe un carosabil uscat în mare parte, alternând şi cu porţiuni umede. Pe timpul nopţii s-a acţionat cu 6 răspânditoare cu lamă şi o autofreză pentru curăţirea, lărgirea carosabilului şi împrăştierea de material antiderapant în zonele de risc expuse formării poleiului.

Pe majoritatea drumurilor judeţene se circulă în condiţii de iarnă pe un carosabil cu zăpadă bătătorită.

Se acţionează în continuare cu 11 auto cu răspânditor şi lamă, 6 încărcătoare frontale şi un autogreder – pentru lărgirea drumurilor, îndepărtarea zăpezii de pe carosabil şi împrăştierea de material antiderapant.

In municipiile şi localităţile judeţului deocamdată nu au fost semnalate probleme deosebite.

Cele 13 spaţii amenajate special pentru persoanele fără adăpost în municipiile şi oraşele judeţului funcţionează şi, în special pe timpul nopţii, sunt asigurate condiţii de cazare, hrană şi asistenţă medicală celor aflaţi în dificultate. In noaptea care a trecut au fost cazate un număr de 30 persoane din care 23 la centrul din municipiul Bacău, 6 la centrul din municipiul Moineşti şi o persoană în oraşul Comăneşti.

Pentru perioadă următoarelor 48 ore, vreme se va menţine la valori ridicate atingând valori de până la + 2° C dupămiaza, cerul va fi mai mult noros şi, începând de mâine, sunt anunţate ninsori pe arii extinse în aproape tot judeţul, care vor continua şi sâmbătă 19.01.2013. Vântul va sufla de la slab la moderat dinspre nord.