duminică, octombrie 1, 2023

Tot ceea ce trebuie să știi destre tichetele cadou

Deși nu sunt bani, tichetele cadou sunt...

Bacău: A început Festivalul Antic ,,Tamasidava”!

ActualitateBacău: A început Festivalul Antic ,,Tamasidava”!
- Advertisement -

În perioada 7 – 9 iulie, în Parcul Gherăieşti, din municipiul Bacău, se desfăşoară, în premieră în Bacău, Festivalul Antic ,,Tamasidava”, manifestare organizată Asociaţia Română de Marketing AROMAR, în colaborare cu Asociaţia Culturală Geto-Dacii din Moldova (Iaşi) și Consiliul Județean Bacău. La acest eveniment au mai fost invitate și alte asociații de reconstituire istorică: Asociaţiile Historia Renascita-Geto-Dacii Subcarpatici (Piteşti), Terra Dacica Aeterna (Cluj), Asociaţia Culturală pentru Istoria Vie-Garda Apulum (Alba Iulia), Nimfele Dace&Vox Dacorum (Zalău), Asociaţia Virtvs Antiqva, Asociaţia Vivat Tomis-Constanţa, Geto-Dacii din Bulgaria, astfel că, peste 140 de participanți vor reînvia istoria și legendele locale într-un mod unic prin multitudinea de activități desfășurate pentru toate categoriile de vârstă.

Festivalul a debutat vineri, cu începere de la ora 20.30, în centrul orașului, în Piața Tricolorului (în fața Casei de Cultură), cu o ceremonie de deschidere în care au fost prezentate asociațiile participante, urmată de o serie de activități specifice: ,,Dansul Ielelor”, concert de inspirație antică; Lupte de gladiatori, marea bătălie între geto-daci și legiunile romane; Concert de muzică antică și dansul nimfelor; Paradă de noapte cu torțe, pe traseul Statuia lui Ștefan cel Mare – Consiliul Județean Bacău – Primărie – Piatra Tricolorului.

Prima seară a festivalului s-a încheiat prin organizarea unei ceremonii de aprindere a ,,Focului Sacru” în Piața Tricolorului.

Următoarele două zile ale festivalului vor avea loc în Parcul Gherăești, unde vă veți putea delecta cu alte activități care vă vor arăta cum era viața cotidiană în perioada istorică a geto-dacilor. Vor fi prezentări ale echipamentelor și armelor, ale maşinăriilor de luptă antice, dar și vizite în ateliere de fierărie, pielărie, prelucrarea lemnului, confecţionare săgeţi, pictură, confecţionare bijuterii antice sau de confecţionare a veșmintelor antice.

,,Privim festivalul TAMASIDAVA ca pe o abordare provocatoare a culturii şi a resurselor culturale. Vrem să oferim publicului băcăuan, dar și celor care ne vizitează, ocazia de a aprecia adevăratele valori. În același timp, festivalul își propune revitalizarea vieții culturale, făcând un arc peste timp cu antichitatea. Îmi doresc că orașul și județul nostru să devină un important centru cultural, publicul băcăuan merită un act cultural de calitate. Sunt convins că acest festival va fi o sărbătoare pentru fiecare dintre noi. O sărbătoare a bucuriei de a fi român, a mândriei de a fi urmașii unui neam liber, plin de curaj și vrednicie; o sărbătoare a credinței în destinul nostru ca națiune”, a declarat Sorin Brașoveanu, președintele Consiliului Județean Bacău.

Programul următoarelor două zile de manifestări este următorul:

Sâmbătă – Parcul Gherăieşti
– 12.00 – Prezentarea trupelor
– 13.00 – Deschiderea taberelor și a atelierelor meșteșugărești
– 16.00 – 19.30: Lupte cu gladiatori
Ritualul de iniţiere a unui tânăr războinic
Dansuri antice – Târg de sclavi – Jocuri antice – Muzică antică
– 20.30 – 21.30 – Bătălia de noapte
– 21.30 – Rugul lui Zamolxe
Duminică – Parcul Gherăieşti
– 10.00 – Deschiderea taberelor și a atelierelor meşteşugăreşti
– 13.00 – Dansuri antice
– 14.00 – Bătălia de zi
– 15.00 – Salutul trupelor și închiderea festivalului

În urma unui protocol stabilit între Societatea de Transport Public Bacău şi organizatori, pe timpul desfăşurării Festivalului Antic ,,TAMASIDAVA” din Parcul Gherăieşti, va fi suplimentat numărul autobuzelor şi mărită frecvenţa circulaţiei pe traseul 4 (cu plecare de la CORA, din jumătate în jumătate de oră, începând cu ora 12.00, în ziua de 8 iulie, până la ora 22.00, și de la ora 9.00, pe 9 iulie, până la ora 16.00), astfel ca băcăuanii să poată participa în număr cât mai mare la manifestările din program.

Text adaptat și actualizat de Romulus-Dan BUSNEA

Alte titluri