vineri 24 mai 2024

.

Câteva sfaturi înțelepte pentru...

Deși este foarte obișnuit ca fetele - și băieții - să-și găurească urechile,...

Reacția unei fetițe ieșite...

Cele două săptămâni petrecute de Alessia, alături de părinți, într-un centru de carantină...

Viața în stil minimalist....

Multă lume are impresia că a locui într-o garsonieră este o plăcere rezervată...

Sacrificii pentru frumusețe. Avantajele...

Faci ce vrei, dar știi ce faci? Vorba asta e importantă mai mult...
AcasăOrasulBacău: Eveniment artistic...

Bacău: Eveniment artistic în premieră

Bacăul va găzdui, în premieră, Festivalul Național de Artă Naivă (25 – 27 mai), un eveniment organizat de Asociația Artiștilor Naivi din România, prima de acest gen din țară.
Proiectul se numește „Unitate prin cultură: Festivalul Național de Artă Naivă, expoziții și evenimente culturale în Bacău” și are ca obiective conștientizarea importanței artei în spațiul public, sprijinirea artiștilor tineri din țară și atragerea celor din străinătate, identificarea spațiilor publice neutilizate și transformarea lor în spații culturale, generarea de conexiuni internaționale pe termen lung, promovarea și creșterea vizibilității județului Bacău.

Programul cuprinde simpozionul „Arta populară, trecut, prezent și viitor”, lansarea filmului „Comoara naivă”, realizat de Copul Moscu, al cărui protagonist este pictorul Ioan Măric*, Conferința Națională a Artiștilor Naivi, expoziții, lansări de carte, spectacole.

Organizatorii au fundamentat un buget total de 80.000 de lei, din care Consiliul Județean Bacău va suporta 60.500 de lei pentru acoperirea cheltuielilor de cazare ale participanților, de tipărire a cataloagelor, afișelor, invitațiilor și a celor de publicitate. Evenimentul se desfășoară în perioada 25-27 mai.

* Pictorul Ioan Măric are la activ sute de expozitți de artă naivă, mii de tablouri.

Cea mai bună glumă pe care a auzit-o a fost aceea că Ioan Maric este ,,un Chagall al artei naive” (criticul Ioan Parhon). ,,Eu sunt Ioan Maric, din Luncani”, pune el lucrurile la punct.
Este membru al Academiei Artelor Tradiționale din România, al Asociației Meșterilor Populari din Moldova și al altor asociații unde arta naivă este ,,regina”. De asemenea, este Cetățean de Onoare al Bacăului și al comunei Mărgineni, a primit numeroase diplome si distincții, pentru care s-a învrednicit peste 50 de ani, la loc de cinste, în micul lui atelier din balconul casei.

Născut la 12 octombrie 1945 în satul Luncani din judeţul Bacău, pictorul naiv IOAN MĂRIC (al cărui pseudonim artistic este ,,BĂDIŢA”) este mai întîi absolvent al Şcolii Profesionale de Mecanică Agricolă, ulterior urmînd şi Şcoala tehnică de maiştri. Descoperindu-şi pasiunea şi talentul, a urmat mai tîrziu Şcoala de Arte (3 ani de pictură şi 3 ani de grafică la clasa profesorului Ilie BOCA) şi Liceul de Arte Plastice (unde l-a avut profesor pe Gheorghe VELEA).

Este membru al Academiei Artelor Tradiţionale din România, membru al A.C.A.R. Strasbourg, membru al Fundaţiei Artiştilor Plastici Naivi „Vintilă-Arplana”, vicepreşedinte al Asociaţiei Creatorilor Populari din România, vicepreşedinte „F.I.C.A.I.G. Destelnica” Bacău şi preşedinte de onoare al Asociaţiei Artiştilor Naivi din România.

Are peste 200 de expoziţii personale şi a participat la peste 1.000 de expoziţii colective ! Pot fi amintite expoziţiile de la Parlamentul European (Bruxelles 2008, 2009 şi 2013), expoziţia „Tradiţii Româneşti” (Torino şi Milano 2008), bienala Art Naif (Bruxelles 2009-2010) sau Festivalul de Artă Naivă Verneuil sur Avre (Franța, 2009), precum şi numeroase expoziţii din ţările Americii Latine, Canada, Cuba, S.U.A., Olanda, Rusia, Polonia, Iugoslavia, Belgia, Finlanda, Italia, Albania, Franţa, Bulgaria, Austria, Elveţia, Suedia, Japonia, Ungaria, Grecia, Portugalia, Germania, China, India, Mexic, etc. În ţară a expus între 1968 şi 2014 la Saloane Naţionale de Artă Naivă din Piteşti, Bucureşti, Vaslui, Botoşani, Dorohoi, Iaşi, Constanţa, Ploieşti, Reşiţa, Sibiu, Arad, Tg. Mureş, Galaţi, Timişoara, Focşani, Suceava, Bistriţa Năsăud, Satu Mare etc. Ioan Măric a participat, între 1969 şi 2013, la numeroase tabere de creaţie.

Activitatea meşterului a stârnit inclusiv interesul cinematografiei, acesta fiind ,,actor” în câteva filme artistice sau documentare: „În pădurea cea stufoasă” de Titus Mesaroş (Studioul „Al. Sahia”, 8 premii naţionale şi internaţionale), „Ioan Măric” de Vlad Lucaveţchi (Cineclubul Casei de Cultură Bacău, 6 premii naţionale şi internaţionale), „Jocul candorii” (C.J.B. Bacău – Eurosat Bacău) şi „Bădiţa Ion Măric după 30 de ani” de Vlad Lucaveţchi (Premiul Fundaţiei „Nişte Ţărani”, 2010).

A fost distins cu numeroase premii naţionale şi internaţionale: premiul III – Salonul Internaţional de Artă Naivă Bucureşti 1969, medalia de aur – Lugano 1974, Milano, Veneţia 1973 şi Viaregal în 1976. În total, peste 100 de premii şi titluri de laureat la Festivaluri naționale și internaționale de artă naivă, între 1969 şi 2014, precum şi alte trofee şi distincţii prea numeroase pentru a le putea aminti aici. Artistul Ioan Măric are lucrări în muzee şi colecţii din Bacău, Bucureşti, Constanţa, Ploieşti, Piteşti, Reşiţa, Iaşi, Piatra Neamţ, Satu Mare, Bistriţa Năsăud, Craiova, Baia Mare, Sibiu, Cluj, Brăila, Rîmnicu Vîlcea şi Oradea. În străinătate, are lucrări în muzee sau colecţii particulare din Italia, Israel, Franţa, Germania, Canada, S.U.A., Albania, Japonia, Rusia, Polonia, Ungaria, Spania, Bulgaria, Iugoslavia, Austria, Elveţia, Grecia, Olanda.
(Sursa: ,,Deșteptarea”, site-ul www.artistinaivi.ro)

Text adaptat și actualizat de Romulus-Dan BUSNEA

De citit!

Tânăr reținut pentru tâlhărie în orașul Comănești

La data de 29 martie a.c., sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Moinești, polițiștii din cadrul Poliției orașului Comănești au pus în aplicare 3 mandate de percheziție domiciliară într-un dosar penal privind săvârșirea infracțiunii de tâlhărie. Un tânăr...

Bărbat din Onești amendat de două ori în aceeași zi pentru depășirea limitelor de viteză

În data de 30 martie a.c., în jurul orei 08:30, un echipaj de poliție din cadrul Biroului Rutier Onești a depistat un conducător auto în vârstă de 44 de ani, pe Calea Brașovului din localitate, în timp ce conducea...

Traficant de droguri prins în flagrant

Polițiștii din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Bacău, în colaborare strânsă cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Bacău, au desfășurat o operațiune de amploare ce a condus la documentarea activității infracționale a trei persoane implicate în traficul...