Home Blog

Aproape tot ceea ce trebuie să știți despre o bandă de alergat

Odată cu scăderea temperaturilor și având în vedere că ne aflăm în mijlocul unei pandemii globale, benzile de alergat oferă un mod sigur și convenabil de a te antrena chiar și noaptea, când afară plouă sau e prea frig.

Alergatul sau mersul pe bandă de alergat nu este exact ca alergatul afară. Dar este o alternativă bună la exercițiile în aer liber atunci când trebuie să stați în casă.
Ar trebui să setați întotdeauna înclinarea benzii de rulare. Este comparabil cu mersul pe un trotuar plat. Dacă este setat la zero, va fi mai ușor decât să mergi afară, deoarece centura benzii de alergare se mișcă sub tine, astfel încât nu trebuie să împingi și să te propulsezi înainte.

Este ușor să uiți cât de vechi sunt pantofii tăi atunci când îi porți doar în interior, deoarece rămân curați și arată întotdeauna noi. Dacă mergi de la 30 de minute la o oră de patru sau cinci ori pe săptămână, va trebui să-ți schimbi pantofii la fiecare patru până la șase luni.
Te uiți la televizor pentru a-ți distrage atenția? Asigurați-vă că banda de alergare se află direct în fața ecranului: o poziție laterlă vă poate înțepeni gâtul, deoarece corpul tinde să urmeze ochii.

Nu întindeți gâtul în sus pentru a vedea ecranul și nici nu vă aplecați în față pentru a obține o vedere mai bună. Dacă ecranul de pe banda de alergare pe care o utilizați nu funcționează pentru dimensiunea sau postura dvs., săriți peste videoclipuri și rămâneți cu muzică sau podcasturi.

Televizorul este un cronometru natural foarte bun; întrerupeți o plimbare în ritm alert folosind reclamele pentru a crește intensitatea sau coborâți pentru un set de abdomene și flotări.

Deși folosirea căștilor în timp ce alergați afară nu este sigură, ascultarea muzicii pe banda de alergare poate fi o modalitate excelentă de a combate plictiseala și de a alerga mai mult. Alegeți melodii motivante și creați o listă de redare pentru antrenamentul dvs. – vă va împiedica să verificați continuu ceasul pentru a vedea cât mai aveți de făcut.

Un alt truc pentru a trece timpul pe o bandă de alergare este să vizualizați un traseu în aer liber pe care conduceți sau alergați frecvent. Imaginează-ți alergând și imaginează-ți clădirile și alte repere pe care le-ai trece pe parcurs. Modificați setarea înclinației în momentul în care vă îndreptați pe un deal pe ruta dvs. în aer liber.

Includeți și câteva modificări de viteză. Când alergați afară, alergați cu viteze diferite din cauza unor factori precum vântul, dealurile, semafoarele și condițiile meteorologice în schimbare. Deci, pentru a imita condițiile de alergare în aer liber, încercați să variați ritmul și/sau înclinația pe parcursul alergării.

Când alegeți o bandă de alergare în magazin, testați mai multe în timp ce purtați pantofi de mers pe jos și încercați toate caracteristicile, inclusiv înclinația și viteza. Găsiți una pe care să vă simțiți confortabil să mergeți și să alergați și evitați benzile zgomotoase.

Puteți pierde și mai multă apă pe o bandă de alergare decât dacă ați alerga afară, deoarece există o rezistență redusă a aerului pentru a vă menține rece. Păstrați o sticlă de apă la îndemână și beți cel puțin 100-200 de ml pentru la fiecare 20 de minute petrecute pe banda de alergare.

Ar trebui să alergați pe banda de alergare în același mod ca în aer liber. Încercați să alergați cu mersul natural și evitați să faceți pași scurti și agitați. Dacă nu-ți place ritmul, încetinește până când simți că folosești un ritm adecvat. Apoi îl crești treptat. Dacă sunteți de sex feminin și alergați la o sală, nu e rău să purtați bustieră. Prietenii știu de ce.

Este greu să nu te uiți frecvent la consolă pentru a vedea cât timp sau distanță ți-a mai rămas, dar dacă privești în jos, ritmul tău va avea de suferit. Nu te uita la picioarele tale. Este posibil să alergi cocoșat, ceea ce ar putea duce la dureri de spate și gât.

Indicarea „caloriilor arse” pe benzile de alergare – și pe orice alt aparata de exercițiu – este rareori exactă. Acest lucru se datorează faptului că nu prea există benzi de alergat care să indice altceva decât o estimare a caloriile totale arse și nu numărul net – adică caloriile arse doar prin exerciții fizice. În plus, rețineți că majoritatea aparatelor nu țin cont de procentul de grăsime corporală, sexul, vârsta, ritmul cardiac în repaus. Dar nu trebuie să ignorați în totalitate statisticile aparatului. Utilizați citirea caloriilor ca un indicator liber al progresului dvs. Dacă valoarea caloriilor crește de la o sesiune la alta pentru același antrenament, știi că devii mai în formă.

 

Ce trebuie să știți despre plitele cu inducție

Există gătitul la soba cu lemne, la mașina cu gaz metan, la reșoul electric și există gătitul la plita de inducție. Acestea funcționează cu electricitate ca și reșourile, dar rămân reci. Plitele cu inducție utilizează radiații electromagnetice pentru a vă încălzi singur vasele de gătit. Deoarece blaturile cu inducție nu încălzesc aerul dintre ele și tigăile dvs., bucătăria ar trebui să fie mai rece și mai puțin poluată.

Cum gătitul prin inducție funcționează folosind electromagnetismul, e nevoie de materiale care să fie afectate de magneți. Metalele feroase, cum ar fi fonta și anumite oțeluri inoxidabile sunt feromagnetice și sunt astfel ideale pentru utilizare la gătit cu inducție. Vasele din aluminiu, cupru și sticlă nu sunt eficiente și unele dintre aceste metale lasă uneori urme pe suprafața dură a plitei, care sunt aproape imposibil de îndepărtat. Cea mai bună modalitate de a determina dacă vasele dvs. funcționează pe plite cu inducție este să le testați cu un magnet. Dacă magnetul se lipește de oală sau tigaie, o puteți folosi pe plita cu inducție.

Într-o plită cu inducție, sub blatul din sticlă ceramică, există bobine de sârmă de cupru. Curentul electric trece prin fir și câmpul magnetic rezultat induce un curent electric în oale și tigăi. Dacă o tigaie cu bază magnetizată este plasată pe plita cu inducție, câmpul magnetic determină încălzirea acesteia. Însă, tigăile nemagnetice puse pe plita cu inducție rămân reci. Deci, ce faceți dacă nu aveți vase de inducție? Folosiți o placă de adaptor cu inducție pentru a păcăli o plită cu inducție.

A găti pe o plită electrică sau cu gaz poate fi dificilă, deoarece încălzirea nu este întotdeauna uniformă. Proiecția electromagnetică a unei plite cu inducție ajunge, însă, uniform pe întreaga suprafață a tigăii, fără pete mai calde sau mai reci, astfel încât nu este nevoie să-i schimbați poziția în timp ce gătiți.

Temperatura este, de asemenea, menținută cu precizie, fără o creștere lentă a căldurii și nu se va schimba până nu o veți modifica dvs. Mâncarea se încălzește rapid.

Acesta este motivul pentru care bucătarii adoră gătitul cu inducție. O oală mare cu apă pentru spaghete fierbe în cinci minute. Frumusețea gătitului cu inducție este că, dacă descoperi că trebuie să faci ceva fierbinte rapid, este ușor de făcut.

Pur și simplu ridicați puțin setările de temperatură. Așadar, dacă vă găndiți la o noua amenajare bucătărie, puteți include o plită cu inducție pe listă.

Curățarea unei plite inducție este destul de simplă și simplă – un spray simplu cu detergentul preferat și ștergerea ar trebui să fie suficient.

 • Nu aruncați obiecte grele pe blatul de inducție – suprafața din sticlă / ceramică este dură, dar se poate sparge.
 • Asigurați-vă că vasele pe care le folosiți sunt netede și cu fund plat. Nu ar trebui să aveți nevoie să glisați prea mult vasele pe inducție, iar suprafețele inegale pot lăsa zgârieturi.
 • Nu utilizați plita ca blat de tocat.
 • Feriți obiectele magnetice de pe suprafața plitei. Aici intră tacâmurile (imaginați-vă că veți ridica o furculiță pentru a descoperi că brusc este FOARTE FIERBINTE), anumite folii de bucătărie, cardurile de credit cu benzi magnetice și telefoanele mobile.
 • Curățați scurgerile imediat. Este mai puțin probabil ca alimentele să se prăjească pe o plită cu inducție, dar se poate întâmpla să se ardă din cauza căldurii reziduale și vor fi mult mai greu de curățat mai târziu.
 • Nu utilizați materiale de curățare abrazive.

Ce trebuie să știm despre un recuperator de căldură

Una dintre cele mai vizibile caracteristici ale unei case super eficiente din punct de vedere energetic este ventilatorul de recuperare a căldurii. Aceste dispozitive elimină aerul stătut din casă și îl înlocuiesc cu aer proaspăt preîncălzit din exterior. Rezultatul este o calitate mai bună a aerului interior și o utilizare mai redusă a energiei decât în ​​casele standard. Recuperatorul de căldură este destul de simplu: o cutie etanșă cu un miez de schimb de căldură care transferă căldura din aerul interior în aerul exterior pe măsură ce trece prin cutie. Cutia conține, de asemenea, două mici ventilatoare pentru a mișca aerul.

Aerisirea este esențială în toate casele moderne. Când casele sunt construite având în vedere eficiența energetică, acestea sunt mai bine izolate și, prin urmare, au nevoie de aer proaspăt distribuit prin întreaga casă. Un sistem de ventilație centrală evacuează aerul interior învechit din zonele de aer cu umiditate ridicată, cum ar fi băile și bucătăriile, în timp ce furnizează simultan aer proaspăt în zonele de locuit și dormitoare. Ventilația centrală oferă, de asemenea, opțiunea de a filtra aerul exterior pentru a elimina particulele, alergenii și poluanții chimici. Rezultatul este un aer curat și bine distribuit.

Construcția foarte etanșă combinată cu sistemele de ventilație centrală oferă posibilitatea de a preîncălzi aerul de intrare prin transferul căldurii din fluxul de aer ieșit. Un schimbător de căldură poate capta între 70% și 95% din această căldură pentru a reduce energia necesară pentru încălzirea aerului de intrare – ceva care este deosebit de valoros în climele mai reci.
În timp ce echipamentele de recuperare a căldurii sunt bine proiectate și durabile, tehnologia a fost afectată de practicile de instalare slabe care le reduc valoarea.

Un recuperator căldură are ventilatoare interne care rulează multe ore pe zi și uneori continuu. Ar trebui să alegeți un model care să asigure fluxul de aer necesar în timp ce utilizați cât mai puțină energie.

Deoarece ideea este de a îndepărta aerul umed, odoros din casă, localizați punctele de evacuare a aerului învechit în fiecare baie, bucătărie, încăpere de utilitate și alte zone cu umiditate ridicată. Acest lucru permite recuperarea căldurii din zonele casei în care umiditatea și mirosurile sunt cele mai abundente. Recuperatoarele de căldură pot înlocui ventilatoarele spot din aceste camere pentru a economisi bani și pentru a oferi un mediu mai plăcut. În cazul în care proprietarii de case sunt pasionați de un duș cu aburi, dar nu vor ca oglinda de pe mobila baie să fie încețoșată, un ventilator de baie standard poate fi instalat pentru a suplimenta recuperatorul de căldură.

Un punct de evacuare situat în apropierea zonei de bucătărie ar trebui să fie la cel puțin 6 metri de suprafața de gătit. Acest punct de evacuare este destinat eliminării umezelii generale și a mirosurilor de gătit.

Pentru a amesteca aer proaspăt în toată casa, punctele de alimentare trebuie poziționate la o distanță considerabilă de punctele de evacuare. Dormitoarele și camerele de zi sunt alegeri bune. Chiar dacă aerul proaspăt primit a fost temperat de schimbătorul de căldură, acesta este de obicei puțin sub temperatura camerei, așa că aveți grijă să suflați aerul rece direct peste locatari. Așezați orificiile de intrare sus pe un perete, astfel încât să se amestece cu aer cald și să nu fie observat. Într-un dormitor, introducerea aerului proaspăt într-un dulap permite amestecarea ușoară cu aerul camerei. În plus, are avantajul suplimentar de a ajuta la menținerea mirosului hainelor proaspete și curate!

Informațiile de mai sus se aplică atât ventilatoarelor pentru recuperarea căldurii cât și pentru ventilatoarele de recuperare a energiei. Diferența dintre cele doua este că primul transferă doar temperatura aerului între fluxurile de aer de ieșire și de intrare. Este căldura pe care o simțiți direct ca o schimbare a temperaturii aerului. Dar aerul conține întotdeauna niște vapori de apă și vaporii dețin și energia. Ventilatoarele de recuperare a energiei transferă căldură sensibilă plus o cantitate substanțială de vapori de apă între fluxurile de aer de intrare și de ieșire împreună cu energia din vaporii respectivi.

Cum să ascunzi o cameră de supraveghere

O cameră de supraveghere este bună la casa omului si nu mai detaliem prea mult necesitatea ei. Fie că vrei să-ți supraveghezi locuința de hoți sau doar de vandali, fie că vrei să știi ce se întâmpla acasă în lipsa ta (poate ai copii mici supravegheați de o bonă, poate ai pisici jucăușe) sau doar vrei să descurajezi eventualii intruși, camera este necesară.

Unele sunt puse la vedere de-ți sar in ochi din prima și puteți fi destul de siguri că e vorba de camere false, care distrag atenția de la camerele adevărate, bine camuflate. Unele sunt ascunse “la vedere”, adică într-un loc destul de banal dar unde nimeni nu ar căuta iar altele sunt camuflate cu grijă în obiecte casnice: o ramă foto, un ceas, un încărcator de telefon…

Ascundeți camera în spatele mobilierului de uz casnic

Această idee este simplă și eficientă. În general, oamenii se uită la colțurile superioare și tavanul unei camere pentru camere de securitate. Acest lucru lasă o mulțime de „puncte oarbe” în care este puțin probabil să caute o cameră. Puteți utiliza acest lucru în avantajul dvs. și puteți utiliza mai inteligent camuflajul natural dintr-o cameră.

Iată câteva idei despre cum să ascunzi o cameră în casa ta:

 • În interiorul unei plante false în ghiveci (utilizați una falsă, astfel încât să nu fie nevoie să o udați)
 • Montați camera pe sau în spatele unui suport
 • Puneți camera pe suportul TV (cu cât aveți mai multe ornamente în jur, cu atât mai bine)

Ascundeți camera într-o bibliotecă

Acestea sunt doar câteva idei și depind foarte mult de aspectul și conținutul casei sau biroului dvs.

Ascundeți camera pe ramura unui copac sau într-o pensulă

O soluție ușoară este să montați camera pe ramura unui copac din exterior. S-ar putea să vă confruntați cu probleme de legănare a ramurilor și creșterea copacilor pe tot parcursul anului. De asemenea, puteți ascunde camera pe un suport în interiorul unui tufiș sau arbust. Acest lucru funcționează surprinzător de bine și camera este foarte greu de observat. Asigurați-vă că nu aveți câini prea curioși. Rețineți că sunt mai multe șanse ca dispozitivul dvs. să fie deteriorat în aer liber și în copaci. Trebuie să decideți dacă merită sau nu.

Montați-o pe perete

Pare că am mers împotriva propriilor noastre recomandări. Este vorba despre alegerea locației corecte și există o mulțime de avantaje atunci când puneți camera pe un perete:

 • În general, este mai protejată împotriva daunelor și furtului
 • Aveți un unghi de vizualizare excelent
 • Puteți construi o montură mai puternică și mai robustă
 • Veți obține un flux consistent, deoarece cablurile de alimentare sunt mai ușor de rulat pe perete

Dar nu toată lumea caută camerele de securitate de-a lungul peretelui? A face camera să se potrivească cu textura și culoarea fundalului va face ca majoritatea oamenilor să nu le observe. Acest lucru este valabil mai ales în birouri și magazine, deoarece există mai mult spațiu pe perete. Ai putea chiar să faci o husă sau o carcasă materială care să se potrivească exact cu culoarea și modelul peretelui. Va fi foarte greu de observat.

Cumpărați o carcasă camuflată

Va trebui să cheltuiți niște bani pentru a obține unul dintre aceste cazuri – dar fac o treabă excelentă de a vă ascunde camera la vedere. Dacă doriți să vă păstrați camera ascunsă corect, atunci merită să cumpărați. Probabil că v-ați întrebat cum să ascundeți niște camere hikvision. Este mai ușor decât credeți și nu vă va costa mult. Faceți câteva căutări și veți găsi o mulțime de opțiuni din care să alegeți – amintiți-vă doar că nu doriți să atrageți prea multă atenție, așa că alegeți ceva neutru.

Mai mare este mai bine

Amplasarea unei camere deasupra vederii noastre standard poate ajuta la trecerea total neobservată. De câte ori ați stat la un bancomat și nu ați observat mica cameră rotundă chiar deasupra dvs.? Acest lucru funcționează foarte bine cu camerele mai mici, deoarece de obicei nu le veți vedea în viziunea dvs. periferică.

 • Păstrați camera cu o culoare similară cu cea de fundal
 • Puneți-o lângă alte obiecte, astfel încât să nu iasă prea mult în evidență
 • Asigurați-vă că este în afara vederii periferice

Camerele montate sus sunt foarte bune, deoarece vă oferă o imagine mai bună a solului. Acest lucru le face numai bune de ascuns în casă sau într-un magazin. Principalul dezavantaj este că pot fi observate destul de ușor atunci când sunt căutate în mod activ.

Obțineți o cameră de spionaj

Acestea sunt camere inteligente care vor trece cu ușurință neobservate. Puteți să le ascundeți la vedere și să obțineți imagini bune. Au o durată mare de viață a bateriei și se alimentează direct în priza electrică. Sunt foarte bune pentru utilizarea în interior, deoarece vă oferă o imagine clară a feței și a ceea ce face o persoană. Nu sunt scumpe și de multe ori vă permit să vă conectați prin Wi-Fi pentru a obține o vizualizare live.

Ascundeți-o într-o ramă foto

Plesnirea unei camere de securitate de dimensiuni complete pe o ramă mică va arăta puțin ciudat. Lăsând gluma la o parte, acest lucru poate funcționa excepțional de bine. Nu va fi nevoie să cumpărați o ramă concepută exclusiv pentru a găzdui o cameră spion. Dacă sunteți o persoană îndemânoasă, puteți face o gaură în cadru și puteți pune camera în acolo.

 • Asigurați-vă că obiectivul are un unghi de vizualizare bun
 • Alegeți un cadru de culoare blandă și neutră, care să nu atragă atenția
 • Nu utilizați o pictură sau o fotografie care să conțină oameni, deoarece acestea tind să atragă mai multă atenție decât o simplă fotografie în stil carte poștală

Această idee va funcționa doar cu camere mici și camere spion. Puteți cumpăra o ramă foto cu cameră ascunsă și economisiți timp.

Ascunde-o în spatele unui geam

Iată un mod creativ de a ascunde o cameră de securitate la vedere. Funcționează atât de bine, deoarece sticla este greu de văzut când lumina este mai strălucitoare pe partea ta decât cealaltă parte. Va face o treabă minunată în magazine și vă va ajuta să obțineți imagini clare ale feței persoanei atunci când încearcă să arunce o privire prin fereastră. Asigurați-vă că lumina de pe partea sticlei camerei nu este prea strălucitoare. Utilizarea acestui truc funcționează și mai bine cu oglinzile cu sens unic – deși va fi nevoie de mai mult timp și bani pentru a le configura. Veți avea mai multe opțiuni și locuri pentru a ascunde camerele în casele care au multe oglinzi.

Nu este întotdeauna ușor să ascunzi o cameră

Chiar și atunci când alegeți corect, camera este încă predispusă la deteriorare și furt. Camerele de exterior pot fi afectate de vreme, bateriile au durata de viață în scădere, cablarea poate fi ușor de detectat dacă nu o faceți bine, unele tipuri de camere ascunse sunt ușor de deteriorat sau furat iar alegerea celui mai bun loc pentru montare poate fi o provocare.

 

 

Câteva idei pentru amenajarea balconului

Da, știm cu toții că balconul este acel loc minunat în care se țin peste iarnă vinul, muraturile, carnea de porc, lucrurile pe care nu ne îndurăm să le aruncăm sau punga de gunoi pe care ne e lene s-o ducem la ghenă chiar acum.

Dar un balcon poate fi mai mult decât un spațiu de depozitare. Poate fi un loc plăcut în care să-ți petreci timpul, să citești, să bei un pahar de limonadă. Amenăjarea unui balcon este și simplă și complicată, depinde de gusturi și de buzunar. Voință să fie, că idei se găsesc!

Se folosesc materiale precum răchită răchită, fier forjat, tec și plastic, care pot face față intemperiilor. În afară de mobilier, există și alte câteva elemente care vă vor ajuta să vă luminați balconul. Plantele sunt excelente pentru condimentarea spațiului. Flori precum mușcate și begonii, plante solide precum bambusul și ierburi proaspete prosperă într-o grădină de balcon. Lista plantelor de exterior este lungă – trebuie doar să țineți cont de zona în care locuiți și de câtă lumină primește balconul dvs. înainte de a lua orice decizie.

Dacă locuiți într-un apartament sau într-o comunitate strânsă, intimitatea totală poate părea greu de realizat. Dar există o varietate de metode pentru a vă ajuta să vă luați rămas bun de la babele nebune și să revendicați mai mult spațiu personal. Plantele înalte, vițele cățărătoare și arbuști sunt soluții excelente. Textile rezistente la intemperii și pânzeturile din stofă sunt foarte bune pentru a vă închide puțin spațiul și pentru a adăuga o umbră atât de necesară.

Indiferent cât de mic este, balconul dvs. are un potențial de proiectare suficient.

Adăugați o mică masă Tot ce aveți nevoie pentru a savura cafeaua de dimineață pe balconul dvs. este o masă de cafenea și un scaun. Alegeți una care se pliază ușor, astfel încât să o puteți depozita în interior, dacă este necesar.

Aduceți verdeață Împachetați balconul cu jardiniere pline cu plante luxuriante pentru a crea senzația acelei curți pe care v-ați dorit-o dintotdeauna. Adăugați niște ierburi pentru a face mirosul balconului să fie cât mai plăcut.

Perne pentru podea Nu este nevoie să investiți în mobilier de exterior – mai ales dacă stați cu chirie. Faceți rost niște perne de podea colorate și confortabile, pe care le veți putea folosi și în interior.

Adăugați un covor de exterior Amplificați aspectul balconului dvs. cu un covor cu model sau alergător. Asigurați-vă că alegeți unul care să reziste bine intemperiilor.

Folosiți pereții Agățați jardiniere sau artă rezistentă la intemperii pentru a vă ajuta balconul să se simtă ca o extensie a apartamentului dvs.

Luminați-l Oferiți-vă multă lumină pentru serile lungi de vară instalând aplice în aer liber. Dacă sunteți cu chirie, puteți alege ghirlande luminoase sau felinare exterioare.

Agățați un scaun sau hamac Nu există niciun motiv pentru care balconul dvs. să nu simtă că sunteți în vacanță. Un scaun suspendat sau un hamac creează o atmosferă relaxată.

Optează pentru mobilier pliant Dacă nu aveți suficient spațiu, încercați să instalați mobilier care poate fi ascuns sau pliat atunci când nu îl folosiți.

Proiectează un loc pentru cocktailuri Ce este mai bun decât happy hour afară? O măsuță de cafea și două scaune joase sunt tot ce aveți nevoie.

Înconjoară-te cu flori Este posibil să nu aveți loc pentru o zonă de luat masa, dar există întotdeauna spațiu pentru flori. Instalați jardiniere de-a lungul balustradei balconului pentru a vă îndulci vederea și pentru a adăuga atracție.

Acordați-vă o anumită intimitate În cazul în care balconul dvs. este chiar în dreptul celui al vecinului, adăugați plante înalte, cum ar fi bambusul, pentru a crea un perete natural.

Adăugați o umbră Bucurați-vă de balconul dvs. în orice vreme cu o copertină retractabilă care vă va proteja, de ploaie sau de soare.

Evident că acestea nu sunt singurele idei pentru amenajare balcoane. Sunt doar un început. Nu mă îndoiesc de faptul că veți găsi ceva pe gustul dvs. Și cine știe, poate veți transforma o pasiune într-o afacere. Căutați, poate veți găsi idei de afaceri cu fonduri europene în acest domeniu!

Peste 600 elevi din județul Bacău continuă programul Digitaliada în anul școlar 2021 – 2022

Elevii și profesorii din Școala Gimnazială Solonț și Școala Gimnazială „Nicolae Bălcescu” din județul Bacău vor continua să învețe anul acesta în laboratoare digitale complet echipate de Fundația Orange cu tablete și echipamente IT prin programul Digitaliada. În plus, ei vor putea utiliza peste 3.500 de lecții, teste și exerciții pentru diferite discipline, o secțiune nouă în Platforma Digitaliada dedicată Evaluării Naționale, precum și noile ghiduri de predare cu ajutorul resurselor digitale la limba și literatura română pentru ciclul gimnazial pe care programul le pune la dispoziție gratuit tuturor profesorilor și elevilor din țară.

„Elevii și cadrele didactice au descoperit avantajele utilizării instrumentelor digitale în învățarea la clasă încă din 2016, au avut oportunitatea să folosească aplicații pe care alte școli au început să le descopere odată cu trecerea la învățământul online și au beneficiat de schimbări de fond în predarea disciplinelor școlare. Aplicațiile recomandate în proiect au încurajat trecerea la o învățare activă prin implicarea elevilor și au contribuit la organizarea unor experiențe relevante de învățare. Digitaliada a însemnat pentru școala noastră o ancorare în evoluția previzibilă și imprevizibilă a învățării pe parcursul ultimilor ani.” – Costel Dudău, Director, Școala Solonț

Peste 800 de școli (elevi, profesori și părinți) sunt înrolate și utilizează Platforma Digitaliada, un sistem de management școlar care pune la dispoziție în mod gratuit toate facilitățile necesare pentru învățarea online, dar și resurse complementare pentru activitatea din clasă. Orice profesor se poate înregistra pe platformă pentru a avea acces gratuit la module dedicate pentru teste, teme, videoconferințe și rapoarte de activitate.

În acest an școlar, platforma vine cu o serie de funcționalități îmbunătățite, inclusiv un nou modul prin care toate cadrele didactice înscrise își pot crea și gestiona propriul portofoliu de lecții virtuale pentru clasele lor, noi aplicații digitale integrate și un tool colaborativ pentru ca elevii să poată lucra la proiecte în echipă. În plus, o nouă secțiune dedicată pregătirii pentru Evaluarea Națională cu testări automatizate la matematică și limba română și feedback personalizat va fi disponibilă în curând pe Platforma Digitaliada.
Pe lângă platforma de învățare, hubul de resurse Digitaliada.ro pune la dispoziție 12 noi ghiduri de predare prin metode digitale pentru profesorii de matematică, TIC și limba română, dezvoltate pentru clasele V-VIII. Aplicate pe materia primului semestru, ele includ și 200 de teste noi și fac parte din cele peste 2.000 de resurse educaționale pentru clasele I-VIII disponibile gratuit.

„Noile teste, lecții și videoclipuri îi pot ajuta pe elevii ce studiază în limba română, indiferent că sunt în interiorul granițelor sau în comunități din afara acestora, să se dezvolte și să învețe mai ușor, prin activități interactive. Mai mult, am inclus în Digitaliada și un set nou de ghiduri pentru profesorii de limba română, create chiar la inițiativa unora dintre profesorii de specialitate din proiect. Noul nivel la care va ajunge Digitaliada se află în concordanță cu cele mai noi metode de predare interactivă și creativă.” – Dana Deac, Președinte Fundația Orange

Digitaliada este lider al educației digitale în România și timp de 6 ani și-a concentrat eforturile asupra implementării și dezvoltării de soluții digitale în procesul de predare-învățare-evaluare în clasă. Principalul obiectiv al programului constă în găsirea celor mai practice metode, care să ajute atât profesorii, cât și elevii în adaptarea unui mod de predare și învățare mai facil, cu ajutorul celor mai bune resurse digitale.

Programul de educație digitală se desfășoară cu avizul Ministerului Educației și își propune încurajarea folosirii tehnologiei la clasă pentru îmbunătățirea performanței școlare în învățământul preuniversitar. Oricine este interesat de predarea și învățarea cu ajutorul tehnologiei digitale are la dispoziție, în mod gratuit, resursele online disponibile pe www.digitaliada.ro și poate aplica la concursul de materiale digitale #Digitaliada, care încurajează dezvoltarea de materiale educaționale în limba română. Fundația Orange a investit până acum, în cele șase ediții Digitaliada, 3,2 milioane euro și a sprijinit peste 16.000 de elevi din școli rurale să aibă acces egal la educație de calitate.

Pentru a veni și mai mult în sprijinul învățării online, clienții Orange continuă să beneficieze de trafic de date gratuit, pe tot parcursul anului școlar 2021-2022, la accesarea Platformei Digitaliada, dar și a resurselor educaționale din www.digitaliada.ro.

Scandal în club, au intervenit jandarmii

Duminică dimineață, un echipaj de jandarmerie a fost direcționat pentru a interveni într-un caz de agresiune fizică în municipiul Moinești.
Totul s-a întâmplat în jurul orei 4.00 într-un club, unde, pe fondul consumului de alcool, un client a intrat în conflict cu personalul de serviciu, care ulterior l-a scos afară.

Persoana a continuat scandalul și în afara clubului, moment în care o altă persoană l-a lovit cu un obiect contondent în cap, provocându-i leziuni.

La câteva minute după ce au fost anunțați prin apelul unic de urgență 112, jandarmii au ajuns la adresa indicată, unde l-au identificat pe agresor, care nu era altcineva decât administratorul clubului.

Bărbatul agresat a primit primele îngrijiri de specialitate de la personalul medical de pe ambulanța solicitată în acest scop, iar apoi a fost transportat la Spitalul Municipal Moinești.

Jandarmii au întocmit actele de constatare sub aspectul săvârșirii infracțiunii de lovire și alte violențe, dosarul fiind înaintat organelor de urmărire penală, în vederea continuării cercetărilor.

Totodată, jandarmii i-au aplicat administratorului și o sancțiune contravențională în valoare de 10000 de lei, pentru nerespectarea orarului de funcționare a clubului, respectiv între orele 05.00-02.00, conform prevederilor Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

Căteva ponturi pentru alegerea unui ceas

Primul meu ceas a fost un «Racheta» sovietic, primit ca premiu la un concurs pionieresc. Cred că mai merge și acum dacă îl caut prin casă. Oricum, l-am purtat puțin; mi s-a părut mai cool un ceas electronic cu cinci melodii. Ce vreți, era înainte de 1989, erau alte vremuri, alte idei. Apoi au mai fost altele, un Citizen care m-a ținut toată facultatea, alte ceasuri electronice până când am renunțat de tot. Întâi pentru o imitație de pager care se ținea la curea, apoi pentru că apăruseră telefoanele mobile care aveau și ceas integrat.

Astăzi nu aș mai purta ceas decât dacă ar fi să fie ori o bijuterie foarte scumpă, ori ceva extrem de util și sănătos de purtat în același timp. De ce sănătos? Să porți în permanentă metal la mâna poate fi periculos. Nu pentru că ai atrage fulgerele, ci pentru că poți să devii meteosensibil: răceală ceasului îți afectează structura osoasa și dezvolți un reumatism de toată frumusețea. Vei ști cund se schimbă vremea, fără să te uiți la Meteo!

Dar, dacă chiar vreți să purtați ceas ori intenționați să faceți un cadou, iată câteva sfaturi folositoare!

1. Analizați persoana celui care-l va primi

Înainte de a alege să cumpărați un ceas, gândiți-vă cu atenție la interesele, hobby-urile, stilul sau direcția modei, aprecierile și antipatiile persoanei care va purta ceasul. Este un pasionat de sport, un manager, dependent de modă sau o persoana fara griji? Acest lucru ar trebui să influențeze tipul de ceas pe care îl alegeți.

2. Alegeți un buget

Chiar dacă știți aprecierile și antipatiile persoanei pentru care vreți să cumpărați, trebuie să vă gândiți mai întâi la propriul portofel. Există ceasuri pentru fiecare buget, indiferent dacă este vorba de 100 de euro sau 100.000 de euro.

3. Încercați să înțelegeți ceasurile

Este important, înainte de a începe să faceți cumpărături, să înțelegeți diferitele tipuri de acționare și materiale pentru ceas, deoarece sunt factori care vor influența prețurile, precum și stilurile. Ceasurile cu cuarț (care necesită o baterie) sunt, în general, mai puțin costisitoare decât ceasurile mecanice cu funcții de întoarcere automată sau cu întoarcere manuală. În mod similar, ceasurile din oțel inoxidabil sunt adesea mai accesibile decât titanul sau fibra de carbon și decât metalele nobile. Faceți puțin din propriile dvs. cercetări care vă vor ajuta să vă înarmați.

4. Luați în considerare stilurile și caracteristicile.

Anterior v-am sugerat să vă gândiți la destinatarul ceasului. Acest lucru se datorează faptului că aceasta este cea mai importantă parte a cumpărării unui ceas. De exemplu, dacă cumpărați pentru un pragmatist care nu este interesat de gadgeturi și funcții, un ceas frumos cu trei limbi, cu cadran ușor de citit poate fi cea mai buna alegere. În ceea ce privește stilul, dacă el sau ea este dependent de modă, luați în considerare ceasurile cu cadrane colorate sau forme neobișnuite ale carcasei. Caracteristicile sunt și ele importante. De exemplu, dacă cumpărați pentru un pasionat de sport, poate că un cronograf poate fi opțiunea mai bună. Fusurile orare duale sau indicațiile temporizatorului mondial ar putea fi valoroase.

5. Luați în considerare marca

Conceptul de mărci este puțin mai complex. Dar, înainte de a citi mai departe, înțelegeți acest lucru: nu trebuie să cumpărați un anumit brand de ceasuri. Cu toate acestea, este util să fii conștient de mărcile mai bune – în toate punctele de preț. Unii oameni sunt foarte conștienți de marca și doresc să aibă un brand de renume, fie că e vorba despre Pierre Cardin sau Daniel Klein ceasuri, în timp ce alții doresc să se îndepărteze de calea bătută și să caute un brand mai puțin cunoscut. Din nou, o parte din acest proces de luare a deciziilor revine la a ști pentru cine cumpărați și la ce buget.

6. Relaxați-vă și bucurați-vă de experiență

Cumpărarea unui ceas nu trebuie să fie înspăimântătoare. Considerați-o o experiență de învățare și nu vă fie teamă să puneți întrebări. Dar cel mai bun dintre toate, dacă ați urmat pașii 1 și 2 de mai sus, puteți contura acest lucru de la început pentru a ține sub control experiența de cumpărături. De asemenea, atâta timp cât cumpărați dintr-o sursă de încredere, amintiți-vă că returnarea este întotdeauna o opțiune.

4 unități școlare din județul Bacău beneficiază de donații de calculatoare prin proiectul Dăm Click pe România

În pragul unui nou val al pandemiei, în care școala de acasă va fi din nou o realitate și o problemă pentru școlile și copiii din mediile vulnerabile, Ateliere Fără Frontiere anunță 110 instituții educaționale spre care vor fi donate 2000 de calculatoare până la finalul acest an, prin programul Dăm Click pe România.

Ateliere Fără Frontiere anunță lista laureaților pentru ediția 2021 a proiectului „Dăm Click pe România” și adaugă astfel 110 școli, organizații non-guvernamentale și instituții sociale la numărul de structuri beneficiare de calculatoare recondiționate în atelierul educlick.

Proiectul este implementat cu sprijinul partenerilor de la Kaufland România și OMV Petrom și vine în continuarea ediției de anul trecut, ajungând astfel la un total de 232 de structurile educaționale ce au beneficiat de echipamente în perioada 2020-2021 prin „Dăm Click pe România”.

Cele 110 structuri vor beneficia în total de 2000 de calculatoare ce vor sprijini elevii și profesorii la crearea, adaptarea sau îmbunătățirea traseului lor educațional prin digitalizarea modului de învățare și comunicare. Peste 20,000 de beneficiari direcți vor avea parte de o școală mai atractivă, adaptată nevoilor și stilului lor de viață, mai eficientă în a dezvolta competențe.

Printre laureați se numără 4 școli din județul Bacău:Școala Gimnazială „Scarlat Longhin” din Dofteana, Școala Gimnazială Mihai Eminescu din Lespezi, Școala Gimnazială „Alexandru Cel Bun” și Școala Gimnazială „Mihail Sadoveanu” din Bacău.

Lista laureaților poate fi consultată aici.

Înscrierea inițială a candidaților a avut loc în contextul închiderii școlilor ca urmare a măsurilor de siguranță și prevenției împotriva răspândirea virusului SARS-COV-19.

Laureații actualei ediții au fost selectați pe baza aplicațiilor din toamna anului 2020, când peste 350 de structuri educaționale ne-au semnalat nevoia de calculatoare în comunitățile din care fac parte, majoritatea dintre ele unități școlare în zone defavorizate care au fost nevoite să facă tranziția la școala online, unde majoritatea elevilor nu aveau sau chiar nu știau să folosească un calculator.

Selecția laureaților s-a bazat pe evaluarea proiectelor depuse de către un juriu alcătuit din reprezentanți ai Ateliere Fără Frontiere și ai partenerilor ediției. Comisia a urmărit relevanța, impactul, fezabilitatea și sustenabilitatea proiectelor depuse de către candidați.

Platforma de donații educlick sprijină de peste 13 ani aceste comunități vulnerabile cu echipamente recondiționate, timp în care a donat peste 20,000 de calculatoare. Mai mult, prin activitatea sa, educlick urmărește valorificarea oportunităților de dezvoltare digitală în domeniul educației şi formării profesionale pentru o societate digitală și o economie verde.

„Nevoia de calculatoare și digitalizare continuă să fie pentru multe școli din România o temă recurentă ce depășește subiectul școlii online și atinge de fapt dificultățile comunităților ce nu reușesc să țină pasul tehnologic cu cerințele societății moderne. Dăm Click pe România vine în sprijinul acestor unități școlare din zone defavorizate cu 2000 de calculatoare recondiționate ce oferă copiilor oportunitatea de a descoperi lumea din jurul lor prin experimentare și exercițiu practic”, a declarat Damien Thiery, Director General la Ateliere Fără Frontiere.

Cu sprijinul Kaufland România și OMV Petrom, prin Dăm Click pe România s-au donat 2,000 de calculatoare în perioada noiembrie 2020 – iunie 2021, urmând ca alte 2000 din ediția 2021 să fie livrate până la finalul anului curent. În total, la finalul proiectului se vor dona 4,000 de calculatoare într-un interval de 13 luni către copiii și unitățile care nu dispun de echipamentele digitale necesare pentru aprofundarea de cunoștințe moderne și relevante în lumea actuală.

„Educația este unul dintre pilonii strategiei de responsabilitate socială ai Kaufland România și investim anual aproximativ 2 milioane de euro în proiecte ce oferă acces și resurse pentru educație. Credem în parteneriatele pe termen lung și de aceea, de 4 ani, Dăm Click pe România alături de Ateliere Fără Frontiere pentru a susține dezvoltarea digitală”, a declarat Katharina Scheidereiter, CSR Manager Kaufland România.
“Educația solidă a tinerei generații este esențială pentru dezvoltarea societății. Ne implicăm în mod continuu în proiecte de educație și dezvoltare a tinerilor. Prin acest proiect dorim să contribuim la reducerea decalajului privind accesul la mijloacele moderne de educație a elevilor din unități școlare aflate în zone defavorizate”, a afirmat Franck Neel, membru al Directoratului OMV Petrom, responsabil pentru Downstream Gas.

Calculatoarele donate în acest program sunt echipamentele IT uzate pe care Ateliere Fără Frontiere le obține în calitate de colector autorizat de la companii și diverse organizații, toate fiind recondiționate de persoanele vulnerabile și dezavantajate care lucrează în educlick, unul dintre atelierele de inserție socio-profesională ale asociației.

Ce trebuie să știm despre pancreatită

Pancreasul vă ajută să reglați modul în care corpul dumneavoastră procesează zahărul. De asemenea, servește o funcție importantă în eliberarea enzimelor și vă ajută să digerați alimentele. Când pancreasul se umflă sau se inflamează, acesta nu își poate îndeplini funcția. Această afecțiune se numește pancreatită. Deoarece pancreasul este atât de strâns legat de procesul digestiv, este afectat de ceea ce alegeți să mâncați. În cazurile de pancreatită acută, inflamația pancreasului este adesea declanșată de calculii biliari.

Ce să mâncați dacă aveți pancreatită

Pentru a vă face pancreasul sănătos, concentrați-vă asupra alimentelor bogate în proteine, sărace în grăsimi animale și care conțin antioxidanți. Încercați carne slabă, fasole și linte, supe clare și alternative lactate (cum ar fi laptele de in și laptele de migdale). Pancreasul dvs. nu va trebui să lucreze la fel de mult pentru a le procesa.

Cercetările sugerează că unii oameni cu pancreatită pot tolera până la 30 până la 40% din calorii din grăsimi atunci când provin din surse de plante alimentare integrale sau trigliceride cu lanț mediu (MCT). Alții se descurcă mai bine cu un aport mult mai scăzut de grăsimi, cum ar fi 50 de grame sau mai puțin pe zi.

Spanacul, afinele, cireșele și cerealele integrale pot lucra pentru a vă proteja digestia și a lupta împotriva radicalilor liberi care vă afectează organele.

Dacă doriți ceva dulce, căutați fructe în loc de zaharuri adăugate, deoarece cei cu pancreatită prezintă un risc ridicat de diabet.

Luați în considerare roșiile cherry, castraveții și humusul și fructele ca gustări. Pancreasul tău îți va mulțumi.

Ce să nu mănânci dacă ai pancreatită

Trebuie să evitați carnea roșie, mâncarea prăjită, cartofii prajiți și chipsurile din cartofi, maioneza, margarina și untul, lactatele pline de grăsimi, produsele de patiserie și deserturile cu zaharuri adăugate, băuturile cu zaharuri adăugate.

Dacă încercați să combateți pancreatita, evitați acizii grași trans în dieta dumneavoastră.

Alimentele fierte sau prăjite ar putea declanșa o apariție a pancreatitei. De asemenea, veți dori să reduceți făina rafinată găsită în prăjituri, produse de patiserie și prăjituri. Aceste alimente pot afecta sistemul digestiv provocând creșterea nivelului de insulină.

Dieta de recuperare a pancreatitei

Dacă vă recuperați de pancreatită acută sau cronică, evitați să beți alcool. Dacă fumați, va trebui să renunțați. Concentrați-vă pe consumul unei diete cu conținut scăzut de grăsimi care nu vă va afecta sau inflama pancreasul. De asemenea, ar trebui să rămâneți hidratat. Păstrați în permanență o băutură electrolită sau o sticlă de apă.

Dacă ați fost spitalizat din cauza unei apariții a pancreatitei, medicul dumneavoastră vă va recomanda probabil la un dietetician pentru a vă ajuta să aflați cum să vă schimbați obiceiurile alimentare.

Persoanele cu pancreatită cronică se confruntă adesea cu malnutriție datorită scăderii funcției pancreasului. Vitaminele A, D, E și K sunt cel mai frecvent constatate că lipsesc ca urmare a pancreatitei.

Sfaturi pentru dietă

Întotdeauna consultați medicul sau dieteticul înainte de a vă schimba obiceiurile alimentare atunci când aveți pancreatită. Iată câteva sfaturi pe care le-ar putea sugera:

Mâncați între șase și opt mese mici pe tot parcursul zilei pentru a vă ajuta să vă recuperați de pancreatită. Acest lucru este mai ușor pentru sistemul digestiv decât să mănânci două sau trei mese mari.

Utilizați MCT (Medium chain triglycerides – trigliceride cu lanț mediu) ca grăsime primară, deoarece acest tip de grăsime nu necesită digerarea enzimelor pancreatice. MCT-urile pot fi găsite în uleiul de cocos și uleiul de sâmburi de palmier și sunt disponibile în majoritatea magazinelor de produse naturiste.

Evitați să consumați prea multe fibre simultan, deoarece acest lucru poate încetini digestia și poate duce la absorbția mai puțin decât ideală a nutrienților din alimente.

Cauzele pancreatitei

Cea mai frecventă cauză a pancreatitei cronice este consumul de alcool în exces. Pancreatita poate fi, de asemenea, genetică (ca și otita) sau simptomul unei reacții autoimune. În multe cazuri de pancreatită acută, afecțiunea este declanșată de un canal biliar blocat sau de calculi biliari.

Dacă pancreasul dvs. a fost afectat de pancreatită, o modificare a dietei vă va ajuta să vă simțiți mai bine. Dar s-ar putea să nu fie suficient pentru a restabili complet funcția pancreasului. Medicul dumneavoastră vă poate prescrie enzime pancreatice suplimentare sau sintetice pe care să le luați la fiecare masă. O ecografie endoscopică sau o intervenție chirurgicală ar putea fi recomandată ca următor curs de acțiune dacă durerea dumneavoastră continuă.

Pe acest site folosim instrumente de primă sau terță parte care stochează fișiere mici ( cookie ) pe dispozitiv. Modulele cookie sunt utilizate în mod normal pentru a permite site-ului să ruleze corect ( cookie-uri tehnice ), pentru a genera rapoarte de utilizare a navigației ( cookie-uri de statistici ) și pentru a promova serviciile cookie-uri de profil ). Putem folosi direct cookie-urile tehnice, dar aveți dreptul să alegeți dacă doriți sau nu să activați cookie-urile statistice și de profil . Activând aceste module cookie, ne ajuți să vă oferim o experiență mai bună .