Home Blog

Ce cauzează bilirubina crescută?

Bilirubina este o substanță gălbuie în sângele dumneavoastră. Se formează după ce celulele roșii din sânge se descompun și se deplasează prin ficat, vezica biliară și tractul digestiv înainte de a fi excretat. De obicei, nivelurile de bilirubină scad undeva între 0,3 și 1,2 miligrame pe decilitru (mg / dL). Orice peste 1,2 mg / dL este de obicei considerat ridicat.

Condiția de a avea niveluri ridicate de bilirubină se numește hiperbilirubinemie. De obicei este un semn al unei afecțiuni de bază, deci este important mergeți la un medic dacă rezultatele testelor arată că aveți bilirubină ridicată. Mulți copii se nasc și cu bilirubină ridicată, provocând o afecțiune numită icter. Acest lucru cauzează pielea și ochii de culoare galbenă. Se întâmplă deoarece, la naștere, ficatul nu este încă pe deplin capabil să proceseze bilirubina. Aceasta este o afecțiune temporară care de obicei se rezolvă singură în câteva săptămâni.

Care sunt simptomele bilirubinei ridicate?

Dacă aveți bilirubină ridicată, simptomele dvs. vor depinde de cauza principală. Puteți avea bilirubină ușor ridicată și nu aveți deloc simptome. Sau, cu bilirubină moderat ridicată, este posibil să aveți numai icter, o culoare galbenă la ochi și piele. Icterul este principalul semn al nivelurilor ridicate de bilirubină.

Alte semne generale ale multor boli care cauzează bilirubină ridicată pot include:
dureri abdominale sau umflături
frisoane
febră
dureri în piept
slăbiciune
amețeală
oboseală
greaţă
vărsături
urină neobișnuit de întunecată

Ce cauzează bilirubina crescută?

A avea bilirubină crescută poate fi un semn al mai multor afecțiuni. Medicul dumneavoastră va lua în considerare simptomele dvs., precum și orice alte rezultate ale testelor, pentru a ajuta la restrângerea diagnosticului.

Pietre biliare

Calculii biliari apar atunci când substanțe precum colesterolul sau bilirubina se întăresc în vezica biliară. A nu se confunda cu pietrele la rinichi. Vezica biliară este responsabilă de producerea bilei, un lichid digestiv care ajută la descompunerea grăsimilor înainte de a intra în intestinele tale.

Simptomele calculilor biliari includ:
durere la nivelul abdomenului superior drept sau chiar sub piept
dureri de spate între umeri sau în umărul drept
vărsături

Se pot forma calculi biliari dacă corpul dumneavoastră produce deja prea multă bilirubină din cauza unei afecțiuni hepatice sau dacă ficatul dumneavoastră creează prea mult colesterol. Ele pot fi, de asemenea, o complicație a unei infecții a căilor biliare sau a unei tulburări de sânge. Bilirubina se acumulează atunci când vezica biliară este blocată și nu se poate scurge corespunzător.

Sindromul Gilbert

Sindromul Gilbert este o afecțiune genetică a ficatului care determină ficatul să nu proceseze corect bilirubina. Acest lucru îl face să se acumuleze în fluxul de sânge.

Această afecțiune nu provoacă adesea simptome, dar atunci când apare, acestea pot include:
icter
greaţă
vărsături
diaree
disconfort abdominal minor

Disfuncție hepatică

Orice afecțiune care afectează funcția ficatului dvs. poate determina bilirubina să se acumuleze în sânge. Acesta este rezultatul pierderii capacității ficatului de a îndepărta și procesa bilirubina din fluxul sanguin.

Mai multe lucruri pot afecta funcția ficatului, inclusiv:
ciroză
cancer de ficat
tulburări autoimune care implică ficatul, cum ar fi hepatita autoimună sau colangita biliară primară
Simptomele frecvente ale disfuncției hepatice includ:
icter
durere sau umflarea abdomenului
umflarea picioarelor sau gleznelor (edem)
epuizare
greaţă
vărsături
vânătăi ușoare
urină închisă la culoare
scaune palide, sângeroase sau negre
piele iritata

Hepatita

Hepatita se întâmplă atunci când ficatul se inflamează, adesea din cauza unei infecții virale. Când este inflamat, ficatul nu poate procesa cu ușurință bilirubina, ducând la acumularea acesteia în sânge.

Hepatita nu provoacă întotdeauna simptome, dar atunci când se produce, acestea pot include:
icter
epuizare
urină închisă la culoare
durere abdominală
greaţă
vărsături

Inflamația căilor biliare

Canalele biliare vă conectează ficatul la vezica biliară la deschiderea intestinului subțire, numit duoden. Ele ajută la mișcarea bilei, care conține bilirubină, din ficat și vezica biliară în intestin. Dacă aceste conducte se inflamează sau se blochează, bila nu poate fi drenată corespunzător. Acest lucru poate duce la un nivel crescut de bilirubină.

Simptomele inflamației căilor biliare pot include:
scaune palide
urină închisă la culoare
icter
mâncărime
greaţă
vărsături
slabire inexplicabila
febră

Colestaza intrahepatică a sarcinii

Colestaza intrahepatică a sarcinii este o afecțiune temporară care se poate întâmpla în ultimul trimestru de sarcină. Provoacă drenajul bilei din ficat fie să încetinească, fie să se oprească complet. Acest lucru face mai dificil pentru ficat să proceseze bilirubina din sânge, ducând la niveluri ridicate de bilirubină.

Simptomele colestazei intrahepatice ale sarcinii includ:
mâncărime mâncărime și picioare fără erupție
icter
simptome biliare
Anemie hemolitică
Anemia hemolitică apare atunci când celulele sanguine se descompun prea repede în fluxul sanguin. Uneori se transmite genetic, dar condițiile autoimune, splina mărită sau o infecție o pot provoca.
Simptomele acestei anemii hemolitice includ:
epuizare
respiratie dificila
ameţeală
dureri de cap
durere abdominală
dureri în piept
icter
mâini sau picioare reci

Ar trebui să fiu îngrijorat?

În multe cazuri, bilirubina ridicată nu este un semn al a ceva care necesită tratament imediat.

Dar dacă observați oricare dintre următoarele simptome, sunați-vă medicul sau mergeți la îngrijiri urgente pentru orice eventualitate:
durere abdominală intensă sau sensibilitate
somnolență sau dezorientare
scaune negre sau sângeroase
vărsături de sânge
o febră de 38 de grade Celsius sau mai mare
vânătăi ușoare sau sângerări
erupție cutanată roșie sau purpurie

Concluzii

Nivelurile ridicate de bilirubină sunt de obicei un semn că ceva nu este în regulă în ficat sau în vezica biliară. Unele dintre aceste condiții nu sunt prea grave, dar este important să le monitorizați și să le tratați. Oricine are icter, principalul semn al nivelului ridicat de bilirubină, trebuie să-și vadă medicul. Dacă medicul dumneavoastră nu este imediat sigur de ce cauzează un nivel ridicat de bilirubină, poate fi necesar să vă întoarceți pentru sânge suplimentar, funcția ficatului sau alte teste

eReader sau tabletă?

Chiar dacă cititul nu mai este cea mai plăcută zăbavă din viața omului, există, totuși, suficiente persoane care-și pierd vremea în mod folositor citind câte o carte. Mai nou, cartea aceea este una în format electronic, drept pentru care este nevoie de instrumentul care să-ți afișeze textul.

Scoatem din discuție desktopul, laptopul și telefonul; primele două nu sunt suficient de mobile, ultimul are un ecran prea mic, totuși.

Rămân două variante: un eReader sau o tabletă.

eReaderul, se știe, este instrumentul specializat pentru cititul cărților electronice. Mai ales dacă are acel ecran special care simulează aproape perfect cartea pentru a nu obosi ochiul. Unele sunt atât de mici încât încap în buzunarul de la blugi, bateria ține suficient de mult încât să nu-ți mai faci probleme din acest punct de vedere.

Dezavantajele sunt reprezentate de preț și de anumite caracteristici care pot să lipsească. De exemplu, un cititor de carduri pentru a transferă cărțile sau capacitatea de a citi anumite formate. Nu în ultimul rând, mărimea destul de mică a ecranului, atât de apreciat de tineri, poate fi un dezavantaj pentru persoanele în vârstă, care au nevoie de un ecran mai mare. Iar un eReader cu ecran mare costă suficient ca să ai nevoie de un credit cu buletinul sau de credite nebancare.

Tableta este mai ieftină, are atât memorie internă cât și posibilitatea de a i se monta card de memorie, citește cam toate formatele – iar dacă nu citește,se poate descarcă o aplicație care să o facă. Dezavantajul este că bateria nu ține atât de mult ca un eReader iar ecranul nu este special pentru cărți.

Fiecare poate să aleagă ce i se potrivește.

Totuși, înainte să alegeți, gândiți-vă de ce cărțile electronice au devenit atât de populare. Nu pentru noutatea lor sau pentru că ar fi ecologice, ci pentru că puteți găsi mii de titluri gratuite. Ei, bine, acele titluri gratuite, precum și versiunile digitalizate din bibliotecile publice sunt, în majoritatea cazurilor, în format .PDF.

Indiferent ce ați alege, deci, asigurați-va că instrumentul dvs. citește acest format.

Iar dacă-l citește, vedeți dacă puteți citi scrisul afișat. Altfel, o tabletă de 10 inch a ajuns să coste în magazinele europene mai puțin de 100 de euro.

Poliția în acțiune

Mandat de executare a unei pedepse privative de libertate, pus în aplicare de polițiști

La data de 19 februarie a.c., polițiștii din cadrul Secţiei 2 Poliţie Rurală Moineşti au depistat un bărbat, de 46 de ani, din judeţul Satu- Mare, condamnat de Judecătoria Moineşti la o pedeapsă de 2 ani şi 3 luni de închisoare pentru comiterea infracţiunilor de ameninţare, şantaj şi hărţuire.
Acesta a fost încarcerat în Penitenciarul Bacău.

Cu autoturismul pe lângă partea carosabilă a DN 2G

Polițiștii Secţiei 2 Poliţie Rurală Moineşti cercetează un bărbat pentru conducere sub influenta alcoolului.
La data de 20 februarie a.c., în jurul orei 00.30, polițiștii au depistat un autoturism ieșit în decor în comuna Şcorţeni, la volanului căruia se afla un bărbat de 38 de ani, sub influența alcoolului. În urma testării cu aparatul alcooltest a rezultat o îmbibație alcoolică de 0,47 mg./l. alcool în aerul expirat.
Conform procedurii, s-a dispus recoltarea de mostre biologice în vederea stabilirii cu exactitate a alcoolemiei, pe numele bărbatului fiind întocmit un dosar de cercetare penală.

Un bărbat, de 38 de ani, cercetat de polițiștii din cadrul Biroului Rutier Bacău

La data de 20 februarie a.c., pe raza municipiului Bacău, s-a produs un eveniment rutier, soldat cu pagube materiale.
Din cercetări a reieșit că un bărbat de 38 de ani, din localitate, în timp ce conducea un autoturism pe strada Erou Ciprian Pintea, ar fi efectuat viraj la stânga şi ar fi acroşat un autoturism, condus regulamentar din sens opus, de un tânăr de 29 de ani.
Din impact au rezultat pagube materiale.
În urma testării cu aparatul etilotest, bărbatul de 38 de ani a prezentat o alcoolemie de 0,97 mg./l. alcool în aerul expirat, iar tânărul de 29 de ani, rezultat negativ.
În cauză, polițiștii au întocmit un dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii de conducere sub influenţa alcoolului.

Tot ceea ce trebuie să știți despre modul în care să vă organizați bucătăria

Contrar a ceea ce cred mulți oameni, nu aveți nevoie de un spațiu enorm pentru a avea o bucătărie funcțională – este mai mult despre modul în care organizați spațiul pe care îl aveți!

De asemenea, nu aveți nevoie de o revizie majoră pentru a evita aglomerația și a vă organiza – doar câteva sfaturi și trucuri la îndemână pentru a vă începe.

Scoateți și curățați

Pentru început, este important să vedeți literalmente fiecare articol din bucătăria dvs. și să începeți de la zero. Așadar, scoateți totul și evaluați daunele!

Gândiți-vă la fiecare articol: este necesar? Funcționează? Îmi place?

Acest pas poate fi foarte greu, dar luați în considerare obiectivele – să aveți un spațiu funcțional și să vă bucurați de fapt de a fi în bucătărie. După ce ați parcurs articolele, ar trebui să aveți o secțiune de păstrare, o secțiune de aruncare și o secțiune de donații.

Faceți curățenie !

Deoarece aveți totul afară din dulapuri și sertare, acesta este momentul perfect pentru a face o curățenie generală. Ați fi surprins cât de grozav se va simți, mai ales când veți pune totul la loc.

Definiți-vă zonele

Înainte de a începe să puneți ceva înapoi, evaluați întreaga bucătărie și grupați dulapurile și sertarele în zone. Cel mai simplu mod de a face acest lucru este să aveți un blocnotes și un pix și să-l notați, inclusiv ce articole aparțin în ce zone. Iată un exemplu despre cum ar arăta asta:

Zona 1: În fiecare zi (cel mai ușor de accesat, aproape de mașina de spălat vase, dacă este posibil) – farfurii, boluri, sticlărie de bază, căni, veselă, tacâmuri

Zona 2: Gătit (localizați aproape de cuptor sau plite încorporabile) – tigăi, vase, tocătoare, spatule, linguri de lemn, căni / linguri de măsurare, boluri pentru amestecare, orice alte articole de copt, mixer de bucătărie, etc.

Zona 3: cămară – produse uscate, condimente, obiecte de bucătărie mai mari etc.

Zona 4: Accesorii și depozitare (lângă frigider, dacă este posibil) – ambalaje alimentare, pungi cu fermoar, folie de aluminiu, etc.

Zona 5: cafea și bar – căni de cafea, accesorii de cafea, cafetieră, recipiente de bar, precum pahare de vin, pahare pentru shot-uri, alte articole de sticlă, accesorii de bar etc.

Zona 6: Sub chiuvetă – consumabile de curățare, săpun suplimentar pentru mâini, pungi de gunoi, reciclare etc.

Cea de-a 7-a zonă ar putea fi obiectele tale speciale, cum ar fi un serviciu pe care îl folosești de obicei numai lpentru oaspeți sau ceramică / suveniruri speciale. Sfatul nostru ar fi, totuși, să încercați să păstrați articolele pe care le utilizați cu adevărat și, dacă nu sunt folosite des, atunci depozitarea într-o altă zonă a casei, cum ar fi sufrageria sau garajul, vă va servi mai bine.

Aceleași reguli se aplică frigiderului dvs. – grupați articolele împreună și determinați cea mai bună dispunere pentru rafturile dvs. din interior!

Poziționează corect

Acum, că știi ce elemente merg unde, gândește-te la modul în care le poziționezi. Păstrați obiectele pe care le utilizați cel mai mult la nivelul ochilor. Dacă nu puteți vedea sau accesa cu ușurință ceva, cu atât este mai puțin probabil să îl utilizați.

Același lucru este valabil și pentru cămară! Luați în considerare mutarea cerealelor, a produselor de copt, a pastelor și a orezului, de exemplu, în recipiente transparente. Veți avea mai mult spațiu, vor păstra mai bine și veți putea vedea de fapt totul! Poziționați lucrurile pe care le folosiți cel mai mult, cum ar fi cerealele, acolo unde este cel mai ușor de accesat.

Fii creativ

Vrei să faci un pas mai departe? Începeți să fiți creativi cu organizarea dvs. și stabiliți ce lucruri vor funcționa cel mai bine în fiecare zonă.

De exemplu:

Instalați un suport suspendat pentru vase și tigăi pentru a elibera spațiul dulapului

Montați un raft pentru condimente și puneți-le în ordine alfabetică

Agățați de ușa de la cămară un organizator de pantofi transparent pentru a utiliza acel spațiu

Utilizați organizatoarele și separatoarele pentru sertare pentru a menține totul foarte accesibil

Utilizați separatoare în picioare pentru lucruri precum foi de copt și plăci de tăiat

Rafturile de sârmă sunt foarte utile – în special sub chiuvetă

Utilizați spațiu pe perete (suporturi magnetice pentru cuțite, ierburi proaspete agățate, cârlige pentru a agăța aproape orice!)

Instalați o placă de plută pe interiorul ușilor dulapului pentru a atârna obiecte mici sau pentru a afișa cele mai utilizate rețete

Continuă

După o lună, acordați-vă un moment pentru a reflecta la modul în care merge organizarea. Definiți orice domeniu problematic și reevaluați.

Urmărit internațional reținut

Astăzi, 19 februarie, în jurul orei 09.00, o patrulă mixtă formată dintr-un jandarm din Gruparea de Jandarmi Mobilă Bacău și un polițist din Serviciul Regional Poliție Transporturi Galați, în timp ce executau serviciul de patrulare în trenurile de călători pe raza regionalei C.F.R. Galați, au depistat, în trenul InterRegio 1732 pe ruta Făurei – Buzău, pe numitul F.N., de 36 de ani, din Galați, pe numele căruia era emis un mandat de arestare european de autoritățile din Austria pentru săvârșirea infracțiunii de furt calificat.

În urma efectuării controlul corporal preventiv, asupra sa a fost găsit un obiect înțepător, drept pentru care i s-au întocmit documentele de constatare a infracțiunii prevăzute la art. 372 Cod Penal – portul sau folosirea fără drept de obiecte periculoase.

Acesta a fost reținut și condus la sediul Poliției Județului Galați pentru continuarea cercetărilor.

Folosim această oportunitate să reamintim cetățenilor despre prevederile Codului Penal cu privire la portul obiectelor periculoase :

„Articolul 372 – Portul sau folosirea fără drept de obiecte periculoase

(1) Fapta de a purta fără drept, la adunări publice, manifestări cultural-sportive, în locuri special amenajate şi autorizate pentru distracţie ori agrement sau în mijloace de transport în comun:
a) cuţitul, pumnalul, boxul sau alte asemenea obiecte fabricate sau confecţionate anume pentru tăiere, înţepare sau lovire;
b) arme neletale care nu sunt supuse autorizării ori dispozitive pentru şocuri electrice;
c) substanţe iritant-lacrimogene sau cu efect paralizant se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.
(2) Folosirea, fără drept, la adunări publice, manifestări cultural-sportive, în locuri de distracţie ori agrement sau în mijloace de transport în comun a obiectelor sau substanţelor prevăzute în alin. (1) se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă.
(3) Portul, fără drept, al obiectelor sau substanţelor prevăzute în alin. (1) în sediul autorităţilor publice, instituţiilor publice sau al altor persoane juridice de interes public ori în spaţiile rezervate desfăşurării procesului electoral se pedepseşte cu închisoare de la unu la 3 ani sau cu amendă.”

Cercetați pentru viol și pornografie infantilă

Polițiștii de combatere a criminalității organizate și procurorii D.I.I.C.O.T. din Bacău au depistat două persoane, din localitate, bănuite de viol și pornografie infantilă.

La data de 12 ianuarie a.c., polițiștii Inspectoratului de Poliție Județean Bacău au fost sesizați despre faptul că, în cursul aceleiași zile, un minor, rezident într-un centru de îngrijire copii, ar fi fost victima unei fapte de viol.

Cazul a fost preluat de Brigada de Combatere a Criminalității Organizate Bacău și D.I.I.CO.T. – S.T. Bacău, cercetările fiind continuate față de două persoane, sub aspectul comiterii infracțiunilor de pornografie infantilă și viol.

La data de 17 februarie 2021, o persoană a fost reținută pentru 24 de ore, iar, ulterior, a fost prezentată instanței de judecată, care a dispus măsura arestării preventive pentru 30 de zile.

Ți-ai luat câine? Iată ceea ce trebuie să știi!

Sunteți pentru prima dată proprietarul unui câine? Felicitări pentru că ți-ai găsit noul companion canin și bine ai venit în lumea minunată a stăpânirii câinilor! Iată ce trebuie să știți despre îngrijirea noului dvs. câine.

Trebuie să știi la ce să te aștepți

Fie că noul dvs. câine este un cățeluș sau un adult, va exista un fel de perioadă de acomodare după ce noul dvs. câine va veni acasă. Pregătiți-vă din timp și aveți răbdare. Câinii sunt deseori speriați sau copleșiți când merg pentru prima dată la o casă nouă. Se pot ascunde sau prezenta semne de frică. Alții pot să pară distanți și relaxați până se obișnuiesc cu viața, apoi chiar pot deveni hiperactivi odată ce se simt încrezători.

Câinii adulți au adesea nevoie de mai mult timp de acomodare, mai ales dacă au locuit o perioadă într-un adăpost. Pe de altă parte, puii au de obicei nevoie de mai multă formare (în special de formare în casă). Oricum ar fi, sunt de obicei câteva luni înainte ca dvs. și noul dvs. câine să vă stabiliți într-o rutină.

Pregătiți totul acasă și faceți un plan pentru toate lucrurile înainte ca noul dvs. câine să vină acasă. Acest lucru vă va ajuta să începeți foarte bine.

Ai un cățeluș? Aflați totul despre pui

Puii sunt uimitori, dar nimeni nu a spus că sunt ușori! Există multe de învățat despre creșterea puiilor în modul corect. Socializarea, instruirea și vaccinările sunt doar câteva dintre lucrurile pe care va trebui să le citiți și să le adăugați la lista de sarcini. Îngrijirea unui cățeluș se poate simți uneori ca o slujbă cu normă întreagă, mai ales dacă puiul este foarte tânăr. Începeți cercetarea înainte să-l aduceți acasă, astfel încât să fiți gata pentru orice.

Îndeplinește nevoile de bază ale câinelui tău

Acum, că ești un mândru proprietar de câini, trebuie să stăpânești elementele de bază ale îngrijirii câinilor. Cel puțin, fiecare câine are nevoie de o nutriție adecvată, adăpost adecvat, îngrijire fizică și interacțiune socială. Odată ce puteți acoperi elementele de bază, veți fi pe cale să oferiți câinelui dvs. o viață uimitoare. Învățând cum să vă asigurați câinele în avans, vă va fi mult mai ușor odată ce noul dvs. câine va veni acasă.

Alegeți mâncarea potrivită pentru câini

Dieta câinelui dvs. este fundamentul sănătății sale. Dar cu atâtea alimente pentru câini de luat în considerare, s-ar putea să vă simțiți copleșiți. Aflați despre elementele de bază ale nutriției canine, apoi alegeți o dietă care să se potrivească nevoilor câinelui dvs. Nu există un răspuns corect când vine vorba de mâncarea câinilor. O regulă generală este următoarea: dacă câinele dvs. se descurcă bine cu un anumit tip de hrană pentru câini, probabil că este bine (atâta timp cât este complet și echilibrat).

Antrenamentul câinilor este esențial

Fiecare câine are nevoie de antrenament. Antrenamentul câinilor vă ajută să vă controlați câinele și oferă câinelui dvs. un sentiment de structură. Pe termen lung, un antrenament adecvat vă poate face pe dvs. și pe câinele dvs. mai fericiți. În plus, va spori legătura specială pe care o împărtășiți doi. Luați puțin timp în fiecare zi pentru a vă antrena câinele, parcurgând toți pașii esențiali ai antrenamentului câinilor, inclusiv comenzile de bază.

Pregătește-te pentru problemele de comportament

Niciun câine nu este perfect. Majoritatea proprietarilor de câini vor trebui să se confrunte cu un fel de problemă de comportament la un moment dat. Poate fi ceva la fel de simplu ca lătratul excesiv sau rosul mobilierului. Pe de altă parte, puteți întâlni o problemă mai gravă, cum ar fi anxietatea sau agresivitatea. S-ar putea să vedeți chiar că noul dvs. câine urinează în mod necorespunzător (ceea ce poate fi o problemă de sănătate și nu de comportament). Oricum ar fi, este întotdeauna o idee bună să fii bine informat despre problemele de comportament canin înainte ca acestea să devină probleme pentru tine și câinele tău.

Găsiți un veterinar bun

Fiecare câine are nevoie de un veterinar grozav! Unul dintre primele locuri în care îți iei noul câine este să vezi medicul veterinar. Veterinarul dvs. va avea grijă de sănătatea câinelui dvs., vă va educa despre câinele dvs. și vă va ghida prin lumea proprietății câinilor. Găsiți un medic veterinar cu un personal și o echipă minunată. La el veți apela pentru primi sfaturi pentru vitamine câini sau antiiflamatoare câini. Mai presus de toate, păstrați întotdeauna liniile de comunicare deschise între dvs. și medicul veterinar.

Fii un proprietar responsabil

Acesta este unul dintre cele mai importante lucruri pe care trebuie să le cunoașteți ca nou proprietar de câine. A fi proprietar de câine responsabil înseamnă a vă angaja cu câinele pe viață și a accepta responsabilitatea acțiunilor câinelui dvs. Înseamnă să ai grijă de propriul câine, respectându-ți comunitatea. Dacă puteți face acest lucru, atunci sunteți cu siguranță pe drumul cel bun.

Reţinut şi cercetat de poliţişti pentru săvârşirea infracţiunii de furt calificat

Un tânăr de 22 de ani, din Moineşti, bănuit de comiterea infracţiunii de furt calificat a fost reţinut de către poliţişti pentru 24 de ore.

La data de 18 februarie a.c., poliţiştii din Moineşti au depistat şi identificat un tânăr de 22 de ani, din localitate, bănuit de săvârşirea infracţiunii de furt calificat.

Astfel, în urma cercetărilor specifice efectuate de poliţişti, s-a stabilit că în noaptea de 09/10 februarie a.c., bănuitul ar fi pătruns în curtea unui localnic de 72 de ani, de unde ar fi sustras bunuri, dintr-un garaj, în valoare totală de aproximativ 800 de lei.

Tânărul a fost reţinut de poliţişti pentru o perioadă de 24 de ore.

Cercetările sunt continuate în vederea documentării întregii activităţi infracţionale a celui în cauză, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de furt calificat.

Două bunicuțe au luat credite de 100.000 de lei folosind acte false

La data de 17 februarie a.c., polițiștii din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice, sub coordonarea procurorului de caz de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Bacău, au efectuat două percheziții la domiciliile a două femei, pe raza localităţii.

În urma cercetărilor efectuate, polițiștii au stabilit că, în perioada 2018-2020, două femei, de 64 şi 66 de ani, ambele din Bacău, ar fi solicitat mai multe credite prin inducerea în eroare a reprezentanţilor unităţilor bancare cu privire la calitatea de pensionari, prezentând documente false în acest sens.

Prejudiciul cauzat unităţilor bancare se ridică la aproximativ 100.000 de lei.

Poliţiştii de investigare a criminalităţii economice, împreună cu cei din cadrul Secţiilor 1 şi 2 Poliţie Bacău au pus în aplicare două mandate de percheziţie, ocazie cu care au fost ridicate în vederea continuării cercetărilor mai multe documente, înscrisuri şi telefoane mobile.

Totodată, în baza a două mandate de aducere, cele două bănuite au fost conduse la sediul poliţiei în vederea audierii.
La descinderi au participat și criminaliști.

Polițiștii continuă cercetările, sub coordonarea și îndrumarea procurorului de caz, pentru documentarea întregii activități infracționale, în cadrul unui dosar penal, sub aspectul comiterii infracţiunilor de înşelăciune, fals material în înscrisuri oficiale şi uz de fals.

Ce trebuie să știi când cumperi cărți vechi

Din cauza pandemiei, a restricțiilor, a întregii nebuneli de anul trecut, m-am apucat de citit masiv. Dar nu orice, am căpătat o predilecție pentru cartea veche, de dinainte de război. Am presupus că exista autori care nu au mai fost tipăriți sau care au fost cenzurați. Cum, de exemplu, cartea lui Nicolae Iorga, «România cum era până la 1918», deși reeditată după război, a fost cenzurată masiv.

Evident, am găsit o mulțime de titluri mai mult decât interesante. Pentru asta am “bătut” anticariatele online dar și site-urile de vânzări. Dacă în privința anticariatelor nu pot să am nici un reproș, despre site-urile de vânzări nu pot decât să spun că sunt populate cu o mulțime de oameni habarniști care au găsit o carte veche și cred că pot să facă un ban cu ea.

Bineînțeles, nu e vorba numai despre cărți; omul își face curat în debara, prin casa bunicilor, mai știu eu pe unde și găsește lucruri: timbre, jucării, obiecte de îmbrăcăminte. A văzut la televizor “Regii amanetului” și crede că se poate îmbogăți peste noapte cu o centură de pionieri, o serie de mărci poștale cu Ceaușescu sau cu o carte rusească din 1950.

Da, sunt cărți vechi de la 1700 – 1800 pentru care prețul este de la 1000 de euro în sus. Dar nu pentru o tipăritură de la Editura Cartea Rusă din 1956. În nici un caz 1500 de euro pentru un volum în rusește al lui Maiacovski. “Carte veche”, titrează unii și ne prezintă cărți de ecologie sau un român din colecția “Secolul XX” la preț de Cazanie din secolul XIX. “Carte veche într-o limba străină”, zice altul, fără să știe că limba aia străină e franceza. “Carte veche de 100 de ani”, își laudă marfa altul, deși acum 100 de ani tiparul era inventat de jumătate de secol iar cărțile nu erau nici lux, nici o curiozitate ca să ceară sute de euro pentru un volum anost din 1910.

Iadul cred că are un loc special pentru cei care pun un preț mic și, când îi contactezi spun că, nu, prețul ăla e pus numai așa, să atragă clienții, în realitate mai pui în zero sau chiar îți spune în față că nu știe cât să ceară, cartea este în evaluare, dar el a pus prețul acolo, să fie.

Binainteles, o altă problema cu cărțile cumpărate de pe astfel de site-uri este că prețul lor este majorat de transport, pe care îl plăteșți cel puțin dublu. Magazinele online, cu vânzări multe, încheie convenții cu curierii și scot un preț mai bun pentru transport; pentru o persoană fizică, însă, la plata ramburs trebuie să plătească o dată transportul coletului de la vânzător și, a două oară, să plătească pentru transportul banilor către acesta. Iei o carte cu 40 de lei, mai plăteșți încă 40 de lei transportul.

Pe alte site-uri e și mai complicat, chiar dacă ai cumpără mai multe cărți de la același vânzător, poți să ai surpriză să-ți ceară să plătești transportul separat pentru fiecare carte. Poate fi complicat să-ti umpli biblioteca în felul acesta; cel mult ocupi un raft de perete.

Ce cauzează bilirubina crescută?

Bilirubina este o substanță gălbuie în sângele dumneavoastră. Se formează după ce celulele roșii din sânge se descompun și se deplasează prin ficat, vezica...

Pe acest site folosim instrumente de primă sau terță parte care stochează fișiere mici ( cookie ) pe dispozitiv. Modulele cookie sunt utilizate în mod normal pentru a permite site-ului să ruleze corect ( cookie-uri tehnice ), pentru a genera rapoarte de utilizare a navigației ( cookie-uri de statistici ) și pentru a promova serviciile cookie-uri de profil ). Putem folosi direct cookie-urile tehnice, dar aveți dreptul să alegeți dacă doriți sau nu să activați cookie-urile statistice și de profil . Activând aceste module cookie, ne ajuți să vă oferim o experiență mai bună .