sâmbătă 25 mai 2024

.

Câteva sfaturi înțelepte pentru...

Deși este foarte obișnuit ca fetele - și băieții - să-și găurească urechile,...

Reacția unei fetițe ieșite...

Cele două săptămâni petrecute de Alessia, alături de părinți, într-un centru de carantină...

Viața în stil minimalist....

Multă lume are impresia că a locui într-o garsonieră este o plăcere rezervată...

Sacrificii pentru frumusețe. Avantajele...

Faci ce vrei, dar știi ce faci? Vorba asta e importantă mai mult...
AcasăOrasulBacău: ,,Saloanele Moldovei”,...

Bacău: ,,Saloanele Moldovei”, ediția a XXVIII-a

Organizată împreună cu Uniunea Artiştilor Plastici din Republica Moldova, Expoziția-concurs de artă plastică contemporană ,,Saloanele Moldovei”, manifestare aflată la cea de-a 28-a ediție, a numărat printre parteneri instituţii prestigioase de pe ambele maluri ale Prutului: Ministerului Educaţiei, Culturii şi Cercetării din Republica Moldova, Primăria Municipiului Chişinău, Primăria Municipiului Bacău, Muzeul Naţional de Artă al Moldovei din Republica Moldova, Centrul de Cultură ,,George Apostu” Bacău, Uniunea Artiştilor Plastici din România, Uniunea Artiştilor Plastici din România – Filiala Bacău.

Manifestarea, iniţiată încă din anul 1990 reprezintă unul dintre cele mai importante evenimente artistice și ale acestui an, care nu a înregistrat de-a lungul timpului nici o sincopă şi care prezintă evoluţia artei contemporane din România şi Republica Moldova. Prin această expoziţie se realizează o strânsă legătură între artiştii plastici de pe ambele maluri ale Prutului şi se urmăreşte promovarea tinerilor creatori din cele două ţări.

La vernisajul expoziției care a avut loc, joi, 12 iulie, cu începere de la ora 17.00, au fost înscrise peste 400 de lucrări, semnate de cei mai cunoscuţi şi valoroşi artişti din România şi Republica Moldova. Au fost prezenţi Gheorghe Popa, secretar de stat în Ministerul Culturii din România (fondator al „Saloanelor..”), Dumitru Bolboceanu, preşedinte al Uniunii Artiştilor Plastici din Republica Moldova, Silviu Pravăţ, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Bacău, Constantin Scripăţ, viceprimar al Bacăului, Iulian Pintilie, director adjunct al Complexului Muzeal „Iulian Antonescu” din Bacău, amfitrionul şi gazda evenimentului, Dionis Pușcuță, Șef secție Muzeul de Artă din Bacău, artişti plastici, directori ai unor instituţii de cultură din cele două ţări.

Premii acordate:

Premiul Ministerului Educaţiei, Culturii şi Cercetării din Republica Moldova: Carmen Poenaru (Bacău) – Spaţii suprapuse; Premiul Complexului Muzeal „Iulian Antonescu” Bacău: Denis Brînzei (Galaţi) – Ochii din altă lume; Premiul Consiliului Judeţean Bacău: Veaceslav Fişticanu (Chişinău) – Haos-Ordine; Premiul Primăriei municipiului Bacău: Ovidiu Ionescu (Bucureşti) – Compoziţie; Premiul Centrului de Cultură „George Apostu” Bacău: Iurie Ursatii (Chişinău) – Motiv rural I-II; Premiul Muzeului Naţional de Artă al Moldovei: Culic Gabriela (Bucureşti) – Lucrurile se întâmplă în altă parte; Premiul „Mihail Grecu” – UAP din Republica Moldova: Adriana Florea Biloiu (Bucureşti) – Geometria învinsă a unei speranţe timpurii; Premiul UAP din România: Valeriu Şuănea (Buzău) – Vămile văzduhului; Premiul Primăriei Municipiului Chişinău: Alina Modyrca (Baia Mare) – Satul copilăriei – Memoria Imaginii; Premiul „Nicu Enea” – UAP Bacău: Victor Macovei (Chişinău) – Fiul risipitor.
Juriul a fost format din: Gheorghe Dican, artist plastic, vicepreşedinte UAP din România – preşedinte; Dumitru Bolboceanu, artist plastic, preşedinte al UAP din Republica Moldova; Marius Barb, artist plastic, preşedinte UAP din România, filiala Bucureşti; Valeriu Herfa, artist plastic, membru al Consiliului UAP din Republica Moldova; Anca Niculina Mihăilă, muzeograf, Centrul de Cultură ”George Apostu” Bacău.

Lucrările de artă, participante la concursul din acest an sunt expuse la Galeriile „Alfa”, Galeriile „Ion Frunzetti” ale UAPR Bacău, Centrul de Cultură „George Apostu” Bacău, iar lucrările premiate vor intra în patrimoniul muzeelor de artă din Bacău şi Chişinău.

Demn de reținut este și faptul că ,,Saloanele Moldovei” este prima mare iniţiativă, după „Podul cu Flori”, care a avut ca scop desfiinţarea, prin artă, a graniţei dintre cele două teritorii, aflate de o parte şi de alta a Prutului, iar ,,întemeietorii”, după cum afirma în urmă cu un an dl Geo Popa, secretar de stat în Ministerul Culturii, au fost oameni de cultură din cele două ţări, animaţi, deopotrivă de a da un semnal, atunci, că nimeni şi nimic nu poate trage o linie printr-o inimă care bate şi simte la fel, iar pe de alta de a reuni sub aceeaşi cupolă a creaţiei, talentului şi mesajului artistic, artişti din cele două ţări.

Cu toate greutăţile întâmpinate de-a lungul anilor, ,,Saloanele Moldovei” s-au impus atât ca gest spiritual, cât şi ca o dovadă a voinţei omeneşti, care nu vrea să fie stingherită de frontiere, iar lucrările artiștilor plastici participanți au îmbogăţit patrimoniul instituţiilor importante de cultură din cele două ţări: Republica Moldova şi România.

După 28 de ani de organizare fără întrerupere a concursului, organizatorii nutresc speranţa că artele vizuale şi comunitatea de artişti din România şi Republica Moldova vor avea şansa de a rămâne parteneri recunoscuţi şi necesari în societate și că, arta promovată prin acest gen de expoziții – concurs va juca rolul de martor la legitimitatea spiritualitaţii comune celor două țări.

Oricum, în ciuda timpului care trece necruțător pe lângă noi, această manifestare va rămâne cea mai longevivă şi trainică legătură de suflet, inimă şi simţire dintre cele două teritorii.

Romulus-Dan BUSNEA

De citit!

Tânăr reținut pentru tâlhărie în orașul Comănești

La data de 29 martie a.c., sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Moinești, polițiștii din cadrul Poliției orașului Comănești au pus în aplicare 3 mandate de percheziție domiciliară într-un dosar penal privind săvârșirea infracțiunii de tâlhărie. Un tânăr...

Bărbat din Onești amendat de două ori în aceeași zi pentru depășirea limitelor de viteză

În data de 30 martie a.c., în jurul orei 08:30, un echipaj de poliție din cadrul Biroului Rutier Onești a depistat un conducător auto în vârstă de 44 de ani, pe Calea Brașovului din localitate, în timp ce conducea...

Traficant de droguri prins în flagrant

Polițiștii din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Bacău, în colaborare strânsă cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Bacău, au desfășurat o operațiune de amploare ce a condus la documentarea activității infracționale a trei persoane implicate în traficul...