26.1 C
Bacau

Bacăul va fi gazda unui eveniment educațional de prestigiu: etapa jubiliară a Olimpiadei Naționale de Chimie

De stiut!

logo olimpiada bacau-1 (1)

În municipiul Bacău se va desfășura în perioada 16 – 22 aprilie a.c., a 50-a Etapă Națională a Olimpiadei de Chimie, în organizarea Ministerului Educaţiei Naționale și Cercetării Științifice prin Direcţia Generală Educaţie şi Învăţare pe Tot Parcursul Vieţii, Consiliului Judeţean Bacău (CJ), Inspectoratului Şcolar Judeţean Bacău (ISJ) și Colegiului Național „Gheorghe Vrănceanu” Bacău. Parteneri în cadrul acestui proiect sunt Universitatea ,,Vasile Alecsandri” din Bacău și Asociaţia „Chemexpert: asociația laboranților, profesorilor de științe și de chimie, inginerilor chimiști din Bacău”.

La această competiție vor participa 500 de elevi și cadre didactice, respectiv elevi din clasele VIII – XII , din fiecare judeţ, care au obţinut rezultate deosebite la etapa judeţeană (400 elevi), cadre didactice implicate în concursurile şi olimpiadele şcolare naţionale de chimie, cu statut de profesor însoţitor (50 profesori de chimie) și o comisie centrală alcătuită din profesori universitari, inspectori, profesori emeriţi (50 membri).

,,De cincizeci de ani chimia și știința românească beneficiază de talentele descoperite prin olimpiadele de chimie. Îmi place să cred că acestea sunt mai mult decât niște simple concursuri, că înseamnă și altceva decat bucuria succesului sau tristețea eșecului. Olimpiada de chimie reprezintă bucuria descoperirii și înțelegerii unei științe fascinante și momentul, pentru multi dintre participanți, al alegerii viitoarei profesii. Și mai înseamnă ceva: legarea de statornice prietenii care, peste ani și de multe ori, se transformă în fructuoase colaborări științifice.
O ediție jubiliară ne face să ne gândim la toți cei care au fost eroii olimpiadelor noastre, elevii și profesorii lor. Mulți, foarte mulți din participanții la Olimpiada Națională de Chimie sunt azi profesioniști desăvârșiți, cercetători renumiți și profesori devotați, care, la rândul lor, descoperă și încurajează noi talente.

Vă urez vouă, celor de azi, succes la cea de-a cincizecea Olimpiadă Națională de Chimie și ei, Olimpiadei, La mulți ani, spre binele Științei românești! Mulțumiri tuturor organizatorilor din Bacău, care au făcut posibilă această ediție specială! este cuvântul de salut adresat participanților și organizatorilor de către academicianul Marius ANDRUH, profesor la Universitatea din București.
,,Judeţul Bacău se înscrie printre promotorii performanțelor educaționale, aspect confirmat de către elevii care participă în fiecare an la etapele naţionale ale olimpiadelor, performând de fiecare dată pe locuri fruntaşe. În ceea ce priveşte disciplina chimie, reprezentarea județului Bacău de către elevii băcăuani, în competiţiile de amploare, a condus la poziţionarea superioară a judeţului nostru într-o ierarhie naţională, determinând desemnarea Inspectoratului Şcolar Judeţean Bacău în a organiza în acest an şcolar a 50-a Etapă Naţională a Olimpiadei de Chimie, fiind o ediție jubiliară. Onoarea organizării a 50-a ediție a Olimpiadei Naţionale de Chimie reprezintă, însă, şi responsabilitatea de a pune la dispoziţia concurenţilor şi a delegaţiilor însoţitoare toate resursele indispensabile derulării în condiţii optime a manifestării competiţionale menţionată, precum şi asigurarea confortului pe toată perioada în care participanţii vor fi oaspeţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Bacău”, a declarat inspector școlar general, prof. Theodora ȘOTCAN

,,În anul şcolar 2014 – 2015, elevii reprezentanţi ai lotului de chimişti băcăuani, care au participat la Olimpiada Naţională de Chimie ce s-a desfășurat la Galați, au obţinut locul I pe ţară, rezultat care ne onorează, dar, ne și situează în postura de organizatori ai celei de a 50-a Ediție a Olimpiadei Naţionale de Chimie, pentru anul şcolar 2015 – 2016.

Evoluţia elevilor din lotul judeţean pe parcursul anilor a fost puternic ascendentă, elevii participanţi la etapa naţională aducând imagine şi prestigiu învăţământului chimic băcăuan prin premiile şi medaliile obţinute şi onoarea organizării, după mai bine de 20 de ani, a acestei competiţiei naţionale”, a precizat inspector școlar, prof. Laura PRUTEANU.

Calendarul activităţilor:
Ziua 1, 16 aprilie 2016 (sâmbătă) – Primirea participanţilor
Ziua 2, 17 aprilie 2016 ( duminică) – Festivitatea de deschidere – Teatrul de Vară Bacău, cu începere de la ora 18.00
Ziua 3, 18 aprilie (luni) – Proba teoretică
Ziua 4, 19 aprilie (marţi) – Proba practică
Ziua 5, 20 aprilie (miercuri) – Probă baraj
Ziua 6, 21 aprilie (joi) – Excursie în județ
– Seara festivă
Ziua 7, 22 aprilie (vineri) – Festivitatea de premiere și plecarea participanților

La începutul olimpiadei fiecare participant va primi mapa care va cuprinde un pix, un carnet, ecusonul, programul de activitate, diverse pliante promoţionale.
Competiţia şcolară de Chimie se va finaliza cu o festivitate de premiere a elevilor care vor primi următoarele premii: I, II, III şi menţiuni.

Romulus Dan BUSNEA

- Advertisement -

Ultimele stiri