miercuri 12 iunie 2024

.

Câteva sfaturi înțelepte pentru...

Deși este foarte obișnuit ca fetele - și băieții - să-și găurească urechile,...

Reacția unei fetițe ieșite...

Cele două săptămâni petrecute de Alessia, alături de părinți, într-un centru de carantină...

Viața în stil minimalist....

Multă lume are impresia că a locui într-o garsonieră este o plăcere rezervată...

Sacrificii pentru frumusețe. Avantajele...

Faci ce vrei, dar știi ce faci? Vorba asta e importantă mai mult...
AcasăCulinarBiban de mare...

Biban de mare la grill

100 copyBibanul de mare este un pește comun în Mediterana și în Marea Neagră, dar îl găsim și pe coastele Atlanticului, din sudul Marocului și până în Bretania și Irlanda, dar și în Canalul Mânecii, ori în zonele de coastă la Marea Nordului ale Belgiei, Olandei, Danemarcei, Germaniei, Suediei, Norvegiei, Scoției și Angliei. Dacă britanicii îi zic seabass (deși bass ar fi fost suficient), la francezi se cheamă loup de mer ori bar commun, în funcție de domiciliu: Mediterana ori Atlantic. În ciuda divergențelor cvasimilenare, turcii și grecii îi spun aproape la fel: levrek, respectiv lavraki. Italienii din nord și slavii de la Adriatica îl știu ca branzino, respectiv brancin. În restul Italiei este cunoscut drept spigola, în timp ce în peninsula iberică i se zice robalo (sursa). N-am făcut toată această poliloghie pentru a epata, ci pur și simplu pentru a mă scuti de a răspunde la întrebări de genul “Da’ la noi în Italia, come se dice?”.

Am mai pregătit biban de mare pe care l-am luat gata filetat și congelat. De data aceasta am găsit proaspăt (evident, de crescătorie), la raionul de pescărie din Auchan (fostul Real). Prețul acceptabil, cam ca la dorada: 35,99 lei/kg.

Continuare…

De citit!

Cartofi due formaggi

De pizza quattro formaggi cu siguranță ați auzit. Poate și de spaghetti quattro formaggi. Posibil să fi mâncat și patate due formaggi chiar dacă n-ați știut că se cheamă așa (trăitorii de Italia nu intră la socoteală). Cartofii ăștia la cuptor,...

Piept de pui pane

Când vreți să faceți “felul doi” pentru mai multe zile, dar v-ați săturat de pârjoale (chiftelepentru cei nedomiciliați în Moldova, Buzău sau Brașov, piftele pentru cei mai culți în cap) ori de șnițele din piept de pui, încercați un...

Cartofi crocanți la cuptor

Cartofi la cuptor. Din nou. Dacă la cartofii grecești vă recomandam griș, la aceștia vă recomand mălai. În același scop, de a face exteriorul cartofilor cât mai crocant. Nu durează mai mult de o oră gătirea lor în cuptor....