Biban de mare pe pat de portocale, la cuptor

_100-copy

Bibanul de mare (lavrac), provenit din crescătoriile grecești ori turcești, este de-acum o prezență comună în raioanele de pescărie ale marilor “Alimentare” care au și raioane de pește proaspăt: Auchan, Carrefour, Cora, Metro, Selgros. Ce fel de pește este, cum se mai cheamă prin Europa și cum arată, v-am mai povestit. Când îl găsiți, este bine să-l cumpărați proaspăt (corp elastic, ochi limpezi, branhii roz) și, dacă nu-l pregătiți imediat, să-l eviscerați, să-l desolzați și să-l congelați. Ține cel puțin 3 luni, dacă nu mai mult. Când vă hotărâți să-l gătiți, îl scoateți de cu seară din congelator și-l lăsați să se dezghețe lent, peste noapte, în frigider. Nu vă recomand să-l dezghețați forțat, în apă ori în cuptorul cu microunde. Nu că s-ar “iradia” de la microunde ( cum spun unii “experți”), ci pentru că o să-i distrugeți textura, ori mai rău, o să îl fierbeți prin zonele mai sensibile.

_103

Deși bibanului de mare îi stă cel mai bine pe grătar (ori în tigaia-grill), acum în prag de iarnă, ca să nu vă afumați toată casa, se pretează și la gătirea în cuptor. Pe un pat de portocale, ca să nu se lipească de grătar.

Continuare…