18.9 C
Bacau
Home Blog

Prima româncă care a luat medalia de aur la Olimpiada Internațională de Limba germană e din Bacău

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a felicitat-o duminică pe Teodora Smintanca-Strugariu, elevă în clasa a X-a la Colegiul Naţional “Vasile Alecsandri” din Bacău, care s-a clasat pe primul loc şi a obţinut Medalia de aur la Olimpiada Internaţională de Limba Germană, înregistrând şi o premieră – singura Medalie de aur obţinută de România în istoria acestei olimpiade.

“Performanţă extraordinară! Teodora Smintanca-Strugariu, elevă în clasa a X-a la Colegiul Naţional “Vasile Alecsandri” din Bacău, s-a clasat pe primul loc şi a obţinut Medalia de aur la Olimpiada Internaţională de Limba Germană – o competiţie extrem de puternică, la care au participat elevi din 57 state. Teodora a obţinut 100/100 puncte. Echipa României a participat cu doi elevi la nivelul B2 (cel mai înalt nivel din concurs). Olimpiada Internaţională de Limba Germană este un concurs în care premiile se acordă în sistemul competiţiilor sportive: un singur loc I (Medalie de aur), un loc II şi un loc III pe fiecare nivel de organizare: A2, B1 şi B2. Teodora a înregistrat o premieră, aceasta fiind singura Medalie de aur obţinută de România în istoria Olimpiadei Internaţionale de Limba Germană”, a scris ministrul pe pagina sa de Facebook.

El l-a felicitat şi pe colegul de echipă al Teodorei, Matei Florescu, elev în clasa a X-a la Colegiul Naţional de Informatică “Tudor Vianu” din Bucureşti, precum şi pe profesoara Silvia Socolescu (Colegiul Naţional “Traian” din Drobeta Turnu-Severin), care i-a pregătit la lotul naţional şi i-a însoţit în Germania.

“Rezultatul de excepţie se datorează în egală măsură şi profesorilor din şcolile în care învaţă cei doi olimpici, iar recunoştinţa şi mulţumirile mele se îndreaptă şi către ei. Este o mare bucurie să pot felicita lotul olimpic al României pentru performanţa obţinută anul acesta la Hamburg, să îi pot felicita şi să le pot mulţumi profesorilor şi părinţilor”, a mai scris Cîmpeanu. AGERPRES

Fondul forestier naţional ocupă 27,7% din suprafaţa ţării

Fondul forestier naţional ocupa, la sfârşitul anului 2021, o suprafaţă de 6,607 milioane hectare, respectiv 27,7% din suprafaţa ţării, conform datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică.

Suprafaţa fondului forestier la 31 decembrie 2021, comparativ cu aceeaşi dată a anului 2020, a înregistrat o creştere de aproximativ 0,05%.

Anul trecut, suprafaţa pădurilor a crescut cu 1.000 de hectare (+0,02%), faţă de 2021, speciile de răşinoase înregistrând o creştere de 3.000 hectare, în timp ce speciile de foioase au avut o scădere de 2.000 hectare, modificări datorate în principal reîncadrărilor în amenajamentele silvice.

Suprafaţa pădurilor era în 2021 de 6,45 milioane hectare, speciile de răşinoase acoperind 1,919 milioane hectare (respectiv 29,8%), iar speciile de foioase 4,531 milioane hectare (respectiv 70,2%).

Proprietatea publică reprezenta 64,3% din suprafaţa totală a fondului forestier naţional, fiind administrată în principal de către Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva, iar proprietatea privată reprezenta 35,7%, fiind administrată în cea mai mare parte
de structurile silvice private.

Fondul forestier era concentrat într-o proporţie însemnată în regiunile de dezvoltare Centru (19,2% din totalul fondului forestier) şi Nord-Est (18,2%), urmate de regiunile de dezvoltare Vest (16,2%), Nord-Vest (15,3%), Sud-Vest-Oltenia (12,3%), Sud-Muntenia (10,0%), Sud-Est (8,4%) şi Bucureşti-Ilfov (0,4%).

Suprafeţe mai mari de fond forestier se înregistrau în judeţele Suceava (438.000 hectare), Caraş-Severin (434.000 hectare), Hunedoara (316.000 hectare), Argeş (277.000 hectare), Vâlcea (274.000 hectare) Bacău (273.000 hectare), Harghita (264.000 hectare), Neamţ (262.000 hectare) şi Maramureş (260.000 hectare).AGERPRES

Slănic Moldova: Bărbat mort într-o carieră de piatră

Un bărbat a decedat, în noaptea de joi spre vineri, după ce a fost surprins de prăbuşirea unui mal, într-o carieră de piatră din Slănic Moldova.

Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bacău, pompierii au fost solicitaţi să intervină în satul Cerdac, oraşul Slănic Moldova, în urma unui apel la 112 care anunţa faptul că o persoană a fost surprinsă sub un mal, într-o carieră de piatră.

“De urgenţă, la locul indicat s-a deplasat o autospecială de stingere cu apă şi spumă şi o ambulanţă SMURD de la Detaşamentul de Pompieri Oneşti, o descarcerare grea şi containerul multirisc de la Detaşamentul de Pompieri Bacău. Persoana a fost găsită. Echipajele de la faţa locului au acţionat pentru extragerea acesteia”, au informat reprezentanţii ISU Bacău.

Victima a fost găsită în stop cardio-respirator şi i-au fost aplicate manevrele de resuscitate. În ciuda eforturilor depuse de echipajele medicale, manevrele de resuscitare nu au avut efect şi a fost declarat decesul. AGERPRES

CNAIR a transmis spre publicare anunţul aferent contractelor de achiziţie publică pentru Autostrada Focşani – Bacău

Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a transmis spre publicare anunţul de participare aferent contractelor de achiziţie publică pentru lucrările la autostrada Focşani – Bacău, cu o valoare estimată care depăşeşte 8,2 miliarde de lei, fără TVA.

Potrivit unui comunicat al CNAIR, Lotul 1 Focşani – Domneşti Târg are o lungime de 35,60 km şi o valoare estimată de 2,98 miliarde de lei, fără TVA, Lotul 2 Domneşti Târg – Răcăciuni are o lungime de 38,78 km şi o valoare estimată de 3,15 miliarde de lei, fără TVA, iar Lotul 3 Răcăciuni – Bacău are o lungime de 21,52 km şi o valoare estimată de 2,12 miliarde de lei, fără TVA.

Data limită pentru depunerea ofertelor a fost stabilită în 22 septembrie 2022.

Mergem pe Mare. Ce punem în bagaje?

Chiar dacă sunteți prima dată pe o navă sau călătoriți des, trebuie să vă pregătiți minuțios voiajul pe apă. În special, trebuie să aveți grijă ce veți pune în bagaje pentru că s-ar putea să fie neplăcut să aflați, în mijlocul oceanului, că aveați nevoie de ceva ce ați lăsat în dulapul de acasă.

Infiferent daca e vorba de un voiaj de plăcere sau de un loc de muncă pe o navă, trebuie să aflați, mai întâi, zona climatică în care veți afla. În cazul în care veți rămâne într-un climat cald tot timpul, luați mai multe tricouri și pantaloni scurți. Oportunitatea de a înota este un bonus suplimentar pentru călătoria în țările calde, așa că nu uitați să vă împachetați costumul de înot.

Dacă ai câteva luni de iarnă în față, nu fi zgârcit să cumperi haine călduroase. De asemenea, vei avea nevoie inevitabil de cizme, șapcă și eșarfă, mănuși, o jachetă calduroasă; iar dacă lucrezi pe punte, ar fi bine să împachetezi o cagulă rezistentă la vânt pe care să o porți sub cască, astfel încât să te protejezi de vânturile puternice de iarnă.

Iați cel puțin 5 – 7 perechi de șosete și lenjerie intimă. Nu există nicio problemă cu spălarea pe vasele moderne, dar există o problemă considerabilă cu achiziționarea de articole noi. Experiența a arătat că echipajele navelor de containere sunt deosebit de predispuse să se confrunte cu astfel de probleme, deoarece au programele portuare cele mai încărcate.

Gândește-te la ce fel de haine vei purta în timpul liber. Majoritatea profesioniștilor împachetează cu ei un trening și 2 sau 3 tricouri, crescând puțin o cantitate de îmbrăcăminte în funcție de lungimea călătoriei.

În plus, este necesar să asigurați 1 – 2 ținute pentru ieșiri.

Indiferent de regiunea și sezonul călătoriei, navigatorii experimentați recomandă întotdeauna să ai cu tine un pulover calduros.

Nu uita de papucii de cauciuc pentru cabina de duș. Călătoria pe mare este destul de dificilă fără un tratament pentru ciuperca piciorului.

Împachetați cel puțin 2 periuțe de dinți cu dvs. Navigatorii cu o experiență considerabilă pe mare sunt de acord cu stomatologii cu privire la schimbarea periuței de dinți la fiecare 3 luni.

Când trece la pasta de dinți, cu cât iei mai multe, cu atât mai bine. Se pare că acest produs poate fi achiziționat oriunde în lume; dar uneori nava acostează pentru o perioadă foarte scurtă de timp, așa că devine o problemă reală să cumperi ceva.

Dacă sunteți în voiaj de plăcere și vă mergeți împreună cu copilul mic, evident, nu trebuie să uitați să luați scutece huggies.

Același lucru este valabil și pentru șampon, deodorant, batoane de bumbac, lame de ras, spumă de ras și loțiune. Împachetați sticle mari și pachete de dimensiune maximă pentru a evita pierderea timpului atât de necesar în oraș căutând produse de igienă. Este întotdeauna mai bine să-l păstrați pentru activități mai plăcute.

O altă idee bună este să aduci o cremă pentru picioare. Pantofii noi de siguranță pot oferi o mulțime de inconveniente picioarelor tale, așa că un tub mic de cremă specială va fi un remediu la începutul călătoriei. O loțiune împotriva soarelui este mai mult decât necesară, poate fi și avene spf 50.

Mulți navigatori au, de asemenea, o mașină de tuns – o modalitate simplă și convenabilă de a menține un aspect bine îngrijit în timpul călătoriilor lungi.

Gadgeturile preferate și un set bine ales de articole mici, dar foarte necesare, cum ar fi adaptoare sau căști, vă pot face șederea la bord confortabilă. Unii navigatori aduc cu ei și un set minim de instrumente, de ex. șurubelnițev sau o lanternă puternică pentru lucru.

Telefonul mobil și bateria externă pentru reîncărcarea gadgeturilor în timpul zborurilor ar trebui să meargă la bagajul de mână.

Nu uitați de laptopul sau tableta cu filme, seriale TV, muzică, cărți, jocuri etc. încărcate pentru a vă asigura un timp liber interesant și productiv; Încărcătoarele pentru toate gadgeturile și telefonul dvs. sunt, de asemenea, foarte importante.

De asemenea, se recomandă să luați unități flash suplimentare și hard disk-uri externe.

Împachetați obiectele mici necesare, cum ar fi: căștile, ceasurile (mai bine ieftine și rezistente la apă), ochelarii de soare și ceaiul.

Experții vă sfătuiesc să aveți o lanternă mică cu dvs. în cabină pe care să o utilizați în caz de întrerupere a curentului.

În ciuda faptului că pe fiecare vas există un punct medical sau cel puțin o trusă de medicamente, este mai bine să luați cu dvs. minimul necesar de medicamente pentru a vă proteja de surprize neplăcute.

Astfel, trusa personală de prim ajutor ar trebui să conțină:

  • Antipirexiale precum ibuprofenul, paracetamolul sau alte medicamente care vor menține febra.
  • Analgezice și medicamente pentru dureri de cap. Selectați-le în funcție de nevoile dumneavoastră individuale, dar amintiți-vă că unele medicamente pot necesita o formă de medicamente în țări străine.
  • Medicamente pentru toxiinfecții alimentare și medicamente care favorizează digestia; plus că întotdeauna este o idee bună să iei Imodium în bagajul de mână.
  • Antiseptic, unguent pentru vânătăi și entorse, balsam de vindecare.
  • Complexe de vitamine cu calciu. Mulți navigatori aduc soluții de Ca în călătorii, deoarece o dietă monotonă și pierderea masivă de transpirație în climatele calde afectează negativ calitatea dinților și a oaselor.

Confortul psihologic este de o importanță capitală în timpul unei călătorii lungi. Așa că asigură-te că ai ocazia să faci lucrul tău preferat. Mulți navigatori își iau mănuși și pantofi sport pentru a face exerciții în timpul liber. Unii au unelte de pescuit, alții preferă camerele Go Pro pentru perioada furtunilor mari. Există chiar și navigatori care vin cu truse de broderie și unelte pentru sculptură. Dacă ai un hobby, fă tot posibilul să-l aduci la bord.

 

Prins la volan fără permis. A treia oară

La data de 27 iulie a.c. în jurul orei 11.30, o patrulă de poliție din cadrul Secţiei 1 Poliţie Bacău în timp ce executa serviciul de patrulare pe strada Panselelor din localitate a depistat în trafic, un autoturism la volanul căruia se afla un bărbat de 42 de ani.

  Cu ocazia verificărilor efectuate în bazele de date a reieşit faptul că, persoana depistată nu posedă permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule. Totodată, cel în cauză este cercetat şi în alte două cauze penale, pentru săvârşirea aceleiaşi fapte.

  Polițiștii au întocmit dosar penal sub aspectul comiterii infracţiunii de conducere a unui vehicul pe drumurile publice fără a poseda permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule și au luat măsura reținerii bărbatului pentru 24 de ore.

Au condus autovehicule deși aveau alcoolemii de peste 1,00 mg/l alcool pur în aerul expirat

La data de 27 iulie a.c., în jurul orei 09:00, un echipaj de poliţie rutieră din cadrul Biroului Rutier Onești au depistat în flagrant delict, un bărbat, de 38 de ani care conducea un autoturism în comuna Berzunți, având o alcoolemie de 1,03 mg/l alcool pur în aerul expirat.

În urma testării, bărbatul a fost condus la spital unde i-au fost recoltate mostre biologice de sânge în vederea stabilirii cu exactitate a alcoolemiei.

La aceeași dată, în jurul orei 19.30 o patrulă de poliție din cadrul Secţiei 3 Poliție Rurală Oneşti au oprit în trafic, pe drumul comunal din Târgu- Trotuş, un conducător auto de 47 de ani, din județul Constanţa care conducea un autovehicul, fiind depistat cu o alcoolemie de 1,44 mg/l. alcool pur în aerul expirat.

Bărbatul a fost condus la spiatl în vederea prelevării de mostre biologice de sânge pentru stabilirea alcoolemiei şi s-a luat măsura reţinerii permisului de conducere.

În ambele cazuri, polițiștii au întocmit dosare penale, efectuându-se cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sub influenţa alcoolului.

Șoferii, serviți, amabil, cu cafea de Poliția Rutieră

Oboseala la volan poate fi cauza unor accidente rutiere cu urmări deosebit de grave! 

Este de ajuns o singură fracțiune de secundă, moment în care pot apărea ațipirea și, implicit pierderea controlului autovehiculului. Închiderea ochilor pentru câteva secunde, vă poate costa viața dacă se întâmplă atunci când sunteți la volan!               

La data de 28 iulie a.c., polițiștii Serviciului Rutier au desfășurat o activitate preventivă pe Dn 2-E 85, privind oboseala la volan. Astfel, polițiștii băcăuani au oprit în trafic conducătorii auto cărora le-au oferit o pauză de cafea. Totodată, polițiștii de prevenire i-au sfătuit pe conducătorii auto ca, atunci când resimt stare de oboseală, să parcheze autovehiculele într-un loc sigur și să pornească la drum numai după ce s-au asigurat că și-au refăcut capacitățile psiho-motorii. 

Pentru a putea conduce autovehicule în condiții de siguranță, respectați următoarele recomandări:

Nu conduceţi maşina când sunteţi obosiţi! Oboseala la volan vă poate fi fatală!

Evitaţi pe cât posibil să circulaţi, pe distanţe lungi, noaptea ;

Odihniți-vă  bine înainte de  a porni la drum;

Dacă nu vă simțiți bine sau suficient de odihniți, nu conduceți!

Etapizați-vă călătoria, prevăzând pauze pentru a mânca și a vă odihni;

Evitați să conduceți pe timp de noapte. Șansele de implicare în accidente sunt mult mai mari noaptea târziu și dimineața devreme;

Nicholas David Ionel şi Vlad Andrei Dancu s-au calificat în sferturile de finală ale turneului de tenis ITF la Bacău

Românii Nicholas David Ionel şi Vlad Andrei Dancu s-au calificat, joi, în sferturile de finală ale turneului de tenis ITF la Bacău, dotat cu premii totale de 25.000 de dolari.

Ionel, principalul favorit, a avut nevoie de trei seturi pentru a trece de alt jucător român, Dragoş Constantin Ignat: 3-6, 6-2, 6-0. În sferturi, Ionel va primi replica rusului Bogdan Bobrov,

Dancu a reuşit să îl elimine pe al şaselea favorit, argentinianul Juan Pablo Paz, cu 6-1, 6-2. Următorul său adversar va fi tunisianul Moez Echargui, al patrulea favorit.

Rezultatele de joi:

simplu, optimi
Moez Echargui (Tunisia/N.4) – Ilia Sniţari (R. Moldova) 6-3, 6-4
Nicholas Bybel – Piotr Kusiewicz (Polonia) 6-2, 6-0
Alexander Weis (Italia/N.5) – Radu Mihai Papoe 6-1, 4-6, 6-3
Valerio Aboian (Argentina) – Dragoş Nicolae Mădăraş (Suedia/N.2) 3-6, 6-0, 6-1
Bogdan Bobrov (Rusia/N.7) – Vasile Antonescu 6-4, 6-3
Vlad Andrei Dancu – Juan Pablo Paz (Argentina/N.6) 6-1, 6-2
Nicholas David Ionel (N.1) – Dragoş Constantin Ignat 3-6, 6-2, 6-0
Oliver Crawford (SUA/N.3) – Mihai Alexandru Coman 6-0, 6-3

dublu, sferturi
Bogdan Bobrov (Rusia)/Juan Pablo Paz (Argentina/N.3) – Valerio Aboian (Argentina)/Francisco Llanes (Argentina) 6-4, 6-2
Ray Ho (Taiwan)/Ilia Sniţari (R. Moldova) – Vasile Antonescu/Andrei Cuceu 6-0, 6-3
Oleksandr Bielinski (Ucraina)/Nicholas Bybel (SUA) – Moez Echargui (Tunisia)/Alexander Weis (Italia/N.1) 6-4, 6-7 (4), 10-4
Sebastian Gima/Dan Alexandru Tomescu – Patrick Grigoriu/Călin Manda (retragere Grigoriu/Manda)

Delegație din Moldova la SNPAP Târgu Ocna

O delegaţie a Centrului de instruire din cadrul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor din Republica Moldova a participat, în perioada 25 – 27 iulie, la un schimb de experienţă la sediul Şcolii Naţionale de Pregătire a Agenţilor de Penitenciare (SNPAP) Târgu Ocna.

Întâlnirea de lucru a fost organizată în baza protocolului încheiat între cele două instituţii, în vederea cooperării în domeniul pregătirii şi formării profesionale.

“Printre obiectivele întâlnirii s-au numărat schimbul de bune practici şi de informaţii în domeniul psihopedagogiei aplicate prin asistenţe la ore şi workshop-uri pe teme stabilite în comun”, se arată într-un comnicat de presă al SNPAP Târgu Ocna remis, joi, AGERPRES.

Invitaţii din Republica Moldova au avut ocazia să viziteze şcoala şi să cunoască facilităţile logistice şi didactice prin care este sprijinit procesul de învăţământ.

Totodată, au participat la workshop-ul privind modul de organizare şi desfăşurare a pregătirii practice a elevilor, ce a inclus şi o sesiune de întrebări şi răspunsuri inclusiv asupra modului de organizare şi desfăşurare a examenului de absolvire din cadrul SNPAP Târgu Ocna.