Borș cu afumătură de porc

_100 copy

Concomitent cu primii fulgi de omăt căzuți în “Grădina Maicii Domnului”, națiunea televizionistică română începe să fie bombardată emoțional de “iadul alb”, “urgia albă” (semn că deja avem un strat de zăpadă de vreo 5 – 10 cm) și de “ger de crapă pietrele” ori “cea mai grea iarnă din ultima sută/mie de ani” (semn că temperaturile diurne au scăzut sub 270 K). Îmi amintesc nostalgic de vremurile în care începea să ningă pe la jumătatea lui noiembrie și ninsoarea se oprea pe la sfârșitul lui martie, gerurile de –20 ˚C erau un fenomen obișnuit, iar singurul cod cunoscut (în afara celui rutier și a celui penal) era codul congelat, cam singurul pește etalat în galantar la Alimentara.

_117

Dacă tot e o vreme de să nu dai afară un om din casă, darămite un câine, e momentul să ne aciuăm în bucătărie, la gura aragazului, și să înjghebăm bucate corespunzătoare anotimpului. Ori ce-ar putea fi mai bun, mai hrănitor și mai încălzitor decât un borș fierbinte cu afumătură? Dacă n-aveți, ori sunteți prea comozi ca să megeți să cumpărați oase afumate, desigur aveți prin casă niscaiva șunculiță afumată, ori jambon afumat. Le puteți folosi cu încredere, pe sistemul brevetat de Maria Antoaneta (n.n.: doamna care și-a pierdut capul după Ludovic al XVI-lea – la propriu): “dacă n-au pâine, să mănânce cozonac!”

_116

Continuare…