joi, noiembrie 30, 2023

Trigliceridele: care e problema cu ele?

Dacă v-ați urmărit tensiunea arterială și nivelul...

ŠKODA 1000 MB: schimbarea revoluționară de concept

ŠKODA a construit o linie de producție...

Ce este și la ce este bună polietilena expandată

Spuma de polietilenă expandată este unul dintre...

Brexitul, românii care lucrează în Marea Britanie şi Uniunea Europeană – ce se va întâmpla cu imigranţii care muncesc în Regatul Unit după Brexit!

ActualitateBrexitul, românii care lucrează în Marea Britanie şi Uniunea Europeană – ce se va întâmpla cu imigranţii care muncesc în Regatul Unit după Brexit!
- Advertisement -

Pe data de 19 iunie este preconizată începerea discuţiilor dintre Marea Britanie şi Uniunea Europeană în vederea ieşirii primei din cadrul acestei comunităţi economice. Brexitul a constituit unul dintre evenimentele majoare ale anului 2016, iar rezultatul său a reuşit să pună în dificultate întreaga scenă politică internaţională.

Theresa May, premierul conservator al Regatului Unit, se dovedeşte a fi principalul “motor” al susţinerii unor soluţii radicale în ceea ce priveşte separarea de Uniunea Europeană, în acest sens solicitând alegeri în data de 8 iunie pentru creşterea majorităţii în Camera Comunelor. Surpriză, însă din moment ce rezultatele s-au dovedit a fi unele greu de digerat pentru conservatori: laburiştii au crescut în ceea ce priveşte numărul locurilor în Cameră, ceea ce înseamnă că Theresa May are nevoie să formeze o coaliţie pentru a guverna majoritar Regatul Unit.

Ce se întâmplă cu cei peste 230,000 de români care trăiesc şi lucrează în Marea Britanie?

Oficial, peste 230,000 de români muncesc în Regatul Unit, iar soarta lor nu este indiferentă nici autorităţilor din România, precum nici reprezentanţilor Uniunii Europene, care îşi doresc ca Marea Britanie să le garanteze drepturile sociale tuturor imigranţilor care activează în acest stat. Peste 2,2 milioane de imigranţi din statele europene trăiesc şi muncesc în Marea Britanie, aşa că decizia celor 51,9% dintre britanicii care s-au pronunţat în favoarea Brexitului le poate influenţa în mod radical existenţa.

În ceea ce-i priveşte pe românii din Anglia, preşedintele României, Klaus Johannis, a declarat că, în ciuda previziunilor negative din partea anumitor medii din Regat, soarta celor care lucrează în acest stat va fi prioritară pentru Uniunea Europeană, urmărindu-se, în special, obţinerea unor garanţii solide din partea britanicilor în ceea ce priveşte respectarea drepturile acestora în perioada post-Brexit.

Românii care au rezidenţă permanentă în Marea Britanie şi muncesc cu forme legale nu trebuie să se teamă de ceea ce o să le rezerve discuţiile pe tema ieşirii Regatului Unit din Uniunea Europeană. Chiar dacă o să se ajungă la o anumită îngrădire a libertăţii de mişcare, cei care au acte în regulă nu vor avea probleme în acest sens. În plus, conaţionalii noştri contribuie din plin la dezvoltarea economiei Marii Britanii şi nu sunt o problemă pentru sistemul de asigurări sociale.

Românii care muncesc în ţările Europei şi-n Regatul Unit trimit bani în România lunar, iar sumele expediate se cifrează în jurul valorii de 300 de euro. Până în prezent (începând cu anii ’90), românii au trimis peste 50 de miliarde de euro în ţară, ceea ce reprezintă o sursă importantă pentru economia românească, aşadar, interesul autorităţilor române este să se îngrijească în mod exclusiv de soarta acestora.

Mai reprezintă Marea Britanie o atracţie pentru românii care vor să studieze în această ţară?

În momentul actual, numărul studenţilor români din Marea Britanie este de aproximativ 8000 de persoane, iar principalul motiv pentru care aceştia au ales Marea Britanie sunt cele 4 mari universităţi engleze care figurează în topul celor mai universităţi la nivel mondial. Pentru reprezentanţii britanici, studenţii români constituie un capital extrem de important, prin prisma faptului că mulţi dintre aceştia sunt extraordinar de bine dezvoltaţi intelectual, iar atragerea acestora pentru a se stabili în Regat constituie un obiectiv de maximă importanţă.

Soarta studenţilor români nu este în pericol, fiindcă există relaţii de reciprocitate între cele două state, iar mulţi tineri britanici studiază în România. Mai mult decât atât, faptul că aceştia îşi plătesc studiile (învăţământul din Regatul Unit se plăteşte), iar prin plata studiilor studenţii noştri contribuie la economia Marii Britanii, aşa că nu se pune problema ca aceştia să fie trimişi în România. O taxă de 9000 de lire sterline nu este la îndemână oricui, aşa că guvernul britanic o să reflecteze profund la tema limitării accesului la învăţământul britanic studenţilor din statele Uniunii Europene.

Theresa May trebuie să se aştepte la negocieri dure cu Uniunea Europeană începând cu data de 9 iunie (având în vedere că până la mijlocul anului 2019 aceste discuţii trebuie să se finalizeze). Iar România, ca stat care o să deţină preşidenţia Uniunii Europene în intervalul ianuarie-iunie 2019 este interesată în mod direct să rezolve situaţia în sens favorabil românilor care muncesc în Marea Britanie.

Sursa fotografie: Pixabay

Alte titluri