Calea spre succes

In orice domeniu, calea catre succes este asigurata prin stabilirea si respectarea anumitor seturi de reguli pe care fiecare persoana si le impune. Performanta este echivalentul, de cele mai multe ori, a unei mentalitati puternice. Aceasta asigura oricarui om posibilitatea de a progresa, de a se autodepasi, respectand insa o simpla cerinta: sa se bazeze pe niste caracteristici bine definite.

De cele mai multe ori, in diverse domenii de activitate, fie care este vorba despre afaceri, sport sau jocurile de cazino, mentalitatea corecta si adoptarea unui stil principial bazat pe niste tactici si tehnici indelung exersate au avut ca rezultat aparitia unor campioni.

Desigur, mentalitatea de invingator nu se naste peste noapte, ci este rezultatul obtinut in urma unor procese, procedee si reguli pe care o persoana stabileste sa le respecte, avand drept scop crearea mediului propice dezvoltarii performantei si, implicit a succesului.
 
cup-1010916_1920
 
Cum te poate ajuta mentalitatea sa reusesti in ceea ce iti propui
 
In domeniul sportiv, este bine stiut faptul ca un trup bine dezvoltat din punct de vedere fizic, care indeplineste parametrii fizici, nu are nicio valoare fara a fi dublat de o mentalitate pe masura. De exemplu, intr-un meci de rugby sau fotbal american, fara o tactica potrivita care sa ofere jucatorilor punerea in evidenta a calitatilor fizice si fara pregatirea motivationala care lucreaza asupra psihicului acestora, in mod pozitiv, soarta meciului respectiv ar sta in balanta, pana cand echipa care are mentalitatea mai puternica, reuseste sa transeze victoria.
 
poker-846309_1920
 
In cazul jocurilor de cazino, jucatorul are nevoie de o gandire structurata, abilitatea de a gestiona orice situatie indiferent cat de extrema ar fi aceasta, capacitatea de a-si disimula orice reactie (pozitiva sau negativa) si puterea mentala de a respecta strategia stabilita. Unul dintre cei mai buni jucatori din lume de texas holdem poker, campionul Pokerstars, Daniel Negreanu, cunoscut pretutindeni datorita castigarii a numeroase turnee din cadrul World Series of Poker, a explicat in cartea sa “Power Hold’em Strategy” cat de importanta este pentru un jucator din aceasta categorie, mentalitatea.

Un jucator cu o mentalitate de campion o sa-si poate destabiliza foarte usor competitorii, prezentandu-le acestora actiunile sale (care fac parte dintr-o strategie bine stabilita de catre acesta) ca fiind niste actiuni haotice, imprevizibile si care nu fac, de fapt, parte dintr-un plan bine stabilit. Astfel de procedee poti starni extrem de usor confuzie si fara niciun risc, jucatorul cu mentalitatea de invingator castiga jocul mai degraba, pe mana adversarului.
 

“Stiind ca adversarii cauta tiparuri, tu poti crea unul propriu si il poti folosi in avantajul tau” 

Daniel Negreanu, jucator de poker
 

 
Este ceea ce in jocul de tenis se numeste “greseala nefortata a adversarului”, atunci cand jucatorul/jucatoarea care are psihicul mult mai puternic (rezultat al exercitiului, indelungat, de motivatie si auto-motivatie) reuseste sa se impuna in fata adversarului doar prin forta mentala. Pentru Daniel Negreanu, jucatorul de tip campion are intotdeauna abilitatea de a exploata orice situatie in favoarea sa, de a se adapta in conformitatea de jocul adversarilor, fiind mereu in garda, activ si “stabil emotional”.
 
Calitatile necesare dezvoltarii unei mentalitati de campion
 
Un jucator care are o mentalitate puternica, o strategie bine stabilita si pe care o respecta intocmai, prevede rezultatul final, acela pe care si-l doreste. Campionul nostru roman la poker reuseste sa identifice o abordare care poate fi implementata cu succes si in alte domenii, aceea a concentrarii exclusive pe rezultatul final, care poate fi atins, atat timp cat intreaga structura a fost edificata in conformitate cu strategia impusa.
 
motivation-721826_1920
 
Mentalitatea corecta nu inseamna inducerea in eroare a adversarului, ci adoptarea unei strategii care sa iti permita sa beneficiezi de jocul mai slab al oponentului. In cazul jocului de poker, a fi campion inseamna sa ai puterea de a elabora o strategie adaptativa, in functie de ceea ce se intampla la masa de joc. A avea o mentalitate de campion se poate traduce, pe langa aspectele descrise mai sus, si intr-o continua posibilitate de adaptare la orice situatie, acest lucru insemnand o buna intuitie, viteza de reactie sporita si abilitatea de a calcula orice posibilitate, optimizand rezultatul. In domeniul afacerilor, mentalitatea corecta, de campion, face diferenta intre doi adversari care prezinta aceleasi trasaturi. Aici, echilibrul emotional, abilitatea de a reactiona imediat si intr-un mod optim, de a analiza corect si obiectiv o situatie, respectand regulile impuse de catre piata, sunt atributele unui campion. Intotdeauna, ca urmare a mentalitatii corecte, un campion va arata respectul cuvenit adversarului sau, pentru ca acesta iti ofera posibilitatea de a invata din actiunile intreprinse si de a evita astfel de evenimente pe viitor.
 
brain-998993_1280
 
Mentalitatea corecta este cheia succesului unui campion
 
Calea catre obtinerea unei mentalitati de invingator nu este una usoara. Ea este rezultatul muncii, perseverentei si perfectionarii mintii umane care particularizeaza persoana respectiva. Unicitatea omului ca individ este punctul de pornire care permite unei persoane sa evolueze, perfectionand acele caracteristici care ii vor asigura obtinerea performantei. Un campion are o mentalitate disciplinata, care este stimulata de catre variile situatii prin care trece, ceea ce ii asigura posibilitatea de a evalua o situatie din mai multe perspective, reusind intotdeauna sa obtina cel mai bun rezultat. In afaceri, sport sau jocul de poker, presiunea exercitata de trecerea timpului este un factor esential, care poate afecta o mentalitate dezechilibrata.
 

“Un alt aspect important se refera la intelegerea faptului ca cel mai mare dusman al tau intr-o partida esti tu, nu oponentul tau. Te lupti cu tine, cu indoielile tale, cu frica ta, cu temperamentul tau, cu nerăabdarea ta, cu tot ceea ce te impiedica sa fii calm, obiectiv, matur.” 
Dragos Nicolaescu, country manager Fujitsu Siemens Computers

 
Campionul isi dezvolta mentalitatea castigatoare ca urmare a observarii evolutiei propriei persoane (si imbunatatirii constante a acesteia), cat si prin interpretarea tuturor actiunilor celor din jurul sau. Acesta se dezvolta armonios din punct de vedere psihic, logic si tactic. Motivatia exterioara si auto-motivatia ii permite sa isi antreneze reactiile in functie de diversii stimuli, rezultatul fiind crearea unor acte reflexe automatizate, care pot fi updatate in functie de evenimentele care se desfasoara si la care acesta este parte integranta.
 
success-413093_1920
 
Consideratii finale
 
Adoptarea si pregatirea unei mentalitati corecte presupune crearea bazei dezvoltarii ulterioare a unui campion. Antrenarea zilnica a psihicului nostru in concordanta cu niste criterii si reguli bine determinate, corecte si clare isi va produce efectele, pe termen lung, oferindi-ne, astfel, posibilitatea de a fi niste adevarati campioni.