sâmbătă 12 octombrie 2024

.

De ce aveți nevoie...

Unele persoane petrec mult timp în bucătărie. Pentru a găti, desigur, dar și...

Autoturismele Smart: Alegerea inteligentă...

Într-o lume în continuă evoluție, mobilitatea urbană inteligentă devine tot mai importantă. Autoturismele...

Cei mai batrani Homo...

Se spune că românii sunt printre cei mai inteligenți oameni din lume,...

Mașina electrică, mult marketing...

Probabil ați aflat că Anglia va interzice peste vreo zece ani înmatricularea mașinilor...
AcasăActualitateInfractionalCamerele video din...

Camerele video din comune: autoritatile se declara multumite

Joi, 31 ianuarie 2013, la sediul primăriei Mărgineni, de la ora 13.00, subprefectul Constantin-Dorian Pocovnicu şi Carmen Cioltan, directorul Cancelariei Prefectului Claudiu-Octavian Şerban, au participat la şedinţa de evaluare parţială a activităţilor din cadrul proiectului “COMUNITĂŢI RURALE ÎN SIGURANŢĂ”.

Iniţiat de Inspectoratul Judeţean de Poliţie Bacău prin Poliţia Municipiului Bacău şi Secţia 1 Poliţie Rurală Bacău, proiectul se desfăşoară începând cu luna august 2012 în parteneriat cu Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară “Zona Metropolitană” Bacău şi cu susţinerea Instituţiei Prefectului – judeţul Bacău, Consiliului Judeţean Bacău, a consiliilor locale şi a secţiilor locale de poliţie.

Scopul proiectului este combaterea infracţionalităţii în cele 8 comune arondate Secţiei 1 a Poliţiei Rurale Bacău (Hemeiuşi, Săuceşti, Letea Veche, Nicolae Bălcescu, Sărata, Luizi Călugăra, Măgura, Mărgineni) care cunosc o ascensiune economică permanentă specifică localităţilor aflate în zonele metropolitane, astfel regăsindu-se în aceste zone un număr însemnat de obiective economice, cartiere rezidenţiale, locaţii ce prezintă interes pentru infractorii locali, cei din municipiul Bacău şi cei aflaţi în tranzit. Întrucât cei mai mulţi dintre aceştia se deplasează cu autovehicule, combaterea infracţionalităţii a fost gândită în cadrul acestui proiect prin montarea de camere de luat vederi în zone de risc pentru crearea unei baze de analiză a evenimentelor, stocarea probatoriului judiciar în eventualitatea comiterii unor infracţiuni, supravegherea suspecţilor cunoscuţi cu preocupări infracţionale şi contravenţionale, descurajarea unor persoane predispuse să încalce legea.

O primă evaluare a activităţilor desfăşurate în cadrul proiectului “COMUNITĂŢI RURALE ÎN SIGURANŢĂ” a evidenţiat faptul că infracţiunile comise în localităţile în care s-au montat camere de luat vederi (Hemeiuş, Nicolae Bălcescu şi Mărgineni) au fost soluţionate cu identificarea autorilor în cel mult două zile, în timp ce infracţiunile comise în localităţi în care nu sunt montate camere de luat vederi care să supravegheze traficul rutier, autorii sunt identificaţi mai greu, operaţiunile putând dura chiar mai mult de o săptămână.

Potrivit comisarului şef al Secţiei 1 a Poliţiei Rurale Adrian Tuluc, această operativitate facilitată de imaginile stocate prin camerele de luat vederi descurajează fenomenul infracţional. Ideal este ca, în viitorul apropiat, să putem avea şi noi structura statelor dezvoltate, în care, pe măsura înfiinţării şi extinderii zonelor metropolitane, s-a înfiinţat şi poliţia metropolitană.
Comisarul şef al Inspetoratului Judeţean de Poliţie Bacău, domnul Vasile Oprişan a declarat că există dorinţa şi intenţia de a extinde acest proiect la nivelul tuturor unităţilor administrativ-teritoriale din judeţul Bacău.

Primarul comunei Mărgineni a subliniat necesitatea dezvoltării acestui proiect chiar şi în comunele unde a fost deja implementat şi a atras atenţia asupra faptului că e nevoie de fonduri care ar putea fi atrase din Uniunea Europeană dacă acest obiectiv, al siguranţei cetăţenilor, ar deveni prioritar pentru a putea fi obiectul unei axe prioritare de intervenţie care să permită organizaţiilor precum Asociaţia “Zona Metropolitană” să acceseze fondurile europene în acest sens, cofinanţarea fiind asigurată din bugetele locale ale unităţilor administrativ-teritoriale beneficiare. O propunere în acest sens a fost chiar pentru Asociaţia Primarilor din România să iniţieze o astfel de analiză forurilor decizionale europene.

Subprefectul judeţului Bacău, a declarat că este mai mult decât necesară extinderea unui astfel de proiect creat pentru cetăţeni, motiv pentru care rămâne partener în implementarea acestuia şi în calitatea sa de membru în comisia pentru autoritate şi ordine publică, precum şi în calitatea sa de subprefect, alături de prefectul Claudiu-Octavian Şerban şi Instituţia Prefectului – judeţul Bacău. Dat fiind faptul că la această întâlnire a fost prezent şi domnul Lucian Şova, deputat de Bacău, subprefectul a solicitat iniţierea în Parlamentul României a unei proceduri pentru un astfel de proiect extins la întreaga ţară.

De citit!

Acțiunea BLOCADA în municipiul Moinești: Peste 50 de autovehicule verificate și sancțiuni în valoare de peste 21.000 de lei

Polițiștii din cadrul Poliției municipiului Moinești, alături de colegii lor din secțiile de poliție rurală arondate, au desfășurat o amplă acțiune de control în municipiu și în comunele limitrofe. Aceasta a avut ca scop prevenirea și combaterea accidentelor rutiere,...

Tusea la copii: cauze, remedii și soluții naturale

Tusea este una dintre cele mai frecvente probleme de sănătate la copii, provocând îngrijorare și stres pentru părinți. De multe ori, părinții se confruntă cu situația în care nu mai scapă de tuse la copii, iar această problemă poate...

“Maradonist” reținut după ce l-a lăsat pe un tânăr fără 750 de lei

 Un tânăr de 22 de ani s-a prezentat la sediul Poliţiei Municipiului Bacău, unde a reclamat faptul că, în timp ce se afla în faţa unei case de schimb valutar de pe strada Mihai Viteazu din localitate, a fost...