joi 3 octombrie 2024

.

Top 10 mituri de...

Acest articol se ocupă de topul celor mai importante 10 mituri despre nutriția...

Cum să îți hidratezi...

Toată lumea folosește o cremă de față în mod regulat, dar tu știi...

De ce YouTube schimba...

Utilizarea canalelor YouTube a devenit in prezent o posibila sursa de castig, foarte...

Importanța sportului pentru dezvoltarea...

Sportul joacă un rol esențial în dezvoltarea fizică și psihică a copiilor. Participarea...
AcasăActualitateSanatateCampania națională de...

Campania națională de vaccinare anti-HPV va începe în luna martie a acestui an, potrivit Ministerului Sănătății

Coaliția de Prevenire a Cancerului de Col Uterin, formată la inițiativa Fundației Renașterea, susține demersul Ministrului Sănătății, Eugen Nicolăescu, în ceea ce privește programele de prevenție pentru cancerul de col uterin, printre acestea fiind și inițiativa de a relua campania de vaccinare împotriva HPV, soluție care, alături de testarea Babeș Papanicolau, ar putea scădea riscul apariției cancerului de col uterin cu până la 94%.

„Pentru 2014 avem în plan să abordăm principalele probleme prin programe de sănătate într-o manieră orizontală (de la prevenție primară până la reabilitate). De asemenea, regândim cum putem oferi femeilor, în cazul cancerului de col uterin, o variantă care aduce plus valoare reprezentată de screening și vaccinare anti-HPV. Vaccinarea anti-HPV va fi disponibilă începând cu luna martie sau cel târziu finalul trimestrului întâi, pentru un grup țintă de 10-14 ani. Finanțarea va fi asigurată în totalitate de Ministerul Sănătății, la solicitatea părinților.

Programul de screening pentru cancerul de col uterin va continua la nivel național, cu accent pe București, unde ne dorim să construim un model comprehensiv care să funcționeze la fel de bine precum a funcționat programul de screening început în septembrie 2012 în zonele de N-V, N-E și Vest ale țării”, a declarat Adrian Pană din cadrul Ministerului Sănătății.
Până în prezent, aproximativ 150 milioane de doze de vaccin anti-HPV au fost administrate în întreaga lume și numărul este într-o continuă creștere. Organismele europene și internaționale recomandă fără ezitare vaccinarea împotriva HPV, iar ca rezultat, peste 20 de țări din cadrul Uniunii Europene desfășoară în acest moment campanii de vaccinare împotriva HPV, inclusiv Bulgaria și Cehia, cele două țări lansând astfel de programe în anul 2012.

“În țări unde există programe de prevenție și screening s-a demonstrat statistic că rata mortalității cauzată de această afecțiune scade dramatic. Cancerul de col uterin poate fi prevenit prin vaccinarea anti-HPV sau depistat la timp prin testul Babeș Papanicolau. Fundația Renașterea promovează prevenția și depistarea precoce a cancerului de col uterin. Fiecare dintre noi, fiecare femeie din România are dreptul de a se informa și de a se proteja pentru a-și păstra sănătatea”, a declarat Mihaela Geoană, Președinte Fundația Renașterea.

Vaccinul anti-HPV asigură protecţie împotriva bolilor determinate de tipurile de HPV 6, 11, 16 şi 18 și se adresează în general populaţiei feminine cu vârste cuprinse între 9 și 45 de ani. Vaccinarea este recomandată în primul rând fetelor cu vârste cuprinse între 9 și 15 ani, interval de vârstă unde eficacitatea sa este de 99%, dar și targetului secundar, respectiv populaţiei feminine cu vârste cuprinse între 16 și 26 de ani. Pentru acest target secundar, s-a demonstrat imunogenitate crescută la administrarea vaccinului, acesta fiind intervalul cel mai expus contactării HPV. Se pot vaccina, de asemenea, și tinerele de peste 26 de ani care nu s-au infectat cu HPV.

„Profilul de siguranță al vaccinului anti-HPV a fost evaluat în peste 6 studii clinice randomizate, numai 0,2% din persoanele vaccinate raportând reacții adverse la locul injectării, reacții comune oricărui tip de vacinare. Aceasta demonstrează o tolerabilitate bună a vaccinului anti-HPV, fapt dovedit și de recomandarea diferitelor societăți profesionale recunoscute mondial: American Cancer Society (Societatea Americană de Cancer), American Academy of Family Physicians (Academia Americană a Medicilor de Familie), American Academy of Pediatrics (Academia Americană de Pediatri), American College of Gynecologists (Colegiul American al Ginecologilor)”, a declarat dr. Ruxandra Dumitrescu, medic primar ginecolog.

„Este păcat să existe un vaccin împotriva unei forme de cancer, cancerul de col uterin, iar noi, din lipsă de informație, să nu îl folosim. Suntem datori față de noi, față de copiii noștri și, nu în ultimul rând, față de societate, să întrebăm medicul despre vaccinul anti-HPV și să ne protejăm copiii astfel încât, la vârsta adultă, să nu sufere din cauza unor boli grave pe care le-ar fi putut preveni în copilărie printr-un simplu vaccin”, spune Dana Războiu – ambasador al Coaliției de Prevenire a Cancerului de Col Uterin în România.

Săptămâna Europeană de Prevenire a Cancerului de Col Uterin a fost creată special pentru a rezolva aceste probleme și pentru a crește gradul de conștientizare asupra cancerului de col uterin și a modalităților prin care poate fi prevenit.

Anul acesta, Săptămâna Europeană de Prevenire a Cancerului de Col Uterin este marcată în România prin spectacolul de dans contemporan Un Tango Mas, susținut de Monica Petrică, prim-balerină a Operei Naționale București, și Răzvan Mazilu, dansator și coregraf. Reprezentația cu numărul 100 a acestui spectacol, montat sub direcția de scenă a regizorului Alexandru Dabija, este dedicată în exclusivitate prevenirii cancerului de col uterin în Romania.

De citit!

Acțiunea BLOCADA în municipiul Moinești: Peste 50 de autovehicule verificate și sancțiuni în valoare de peste 21.000 de lei

Polițiștii din cadrul Poliției municipiului Moinești, alături de colegii lor din secțiile de poliție rurală arondate, au desfășurat o amplă acțiune de control în municipiu și în comunele limitrofe. Aceasta a avut ca scop prevenirea și combaterea accidentelor rutiere,...

Tusea la copii: cauze, remedii și soluții naturale

Tusea este una dintre cele mai frecvente probleme de sănătate la copii, provocând îngrijorare și stres pentru părinți. De multe ori, părinții se confruntă cu situația în care nu mai scapă de tuse la copii, iar această problemă poate...

“Maradonist” reținut după ce l-a lăsat pe un tânăr fără 750 de lei

 Un tânăr de 22 de ani s-a prezentat la sediul Poliţiei Municipiului Bacău, unde a reclamat faptul că, în timp ce se afla în faţa unei case de schimb valutar de pe strada Mihai Viteazu din localitate, a fost...