joi 18 aprilie 2024

.

Câteva sfaturi înțelepte pentru...

Deși este foarte obișnuit ca fetele - și băieții - să-și găurească urechile,...

Reacția unei fetițe ieșite...

Cele două săptămâni petrecute de Alessia, alături de părinți, într-un centru de carantină...

Viața în stil minimalist....

Multă lume are impresia că a locui într-o garsonieră este o plăcere rezervată...

Sacrificii pentru frumusețe. Avantajele...

Faci ce vrei, dar știi ce faci? Vorba asta e importantă mai mult...
AcasăActualitateCAMPANIE DE PREVENIRE...

CAMPANIE DE PREVENIRE A TUBERCULOZEI, LA TÂRGU-OCNA

În fiecare an, la 24 martie, este marcată în întreaga lume ,,Ziua Mondială de Luptă împotriva Tuberculozei” (sau ,,Ziua Mondială TBC”), ce evidențiază momentul din 1882, când Robert Koch a informat oficial comunitatea știiințifică internațională că a descoperit bacilul TBC, tema campaniei din acest an fiind ,,Atenție ținta de 3 milioane. Găsește. Tratează. Vindecă tuberculoza”.

Cu acest prilej, cadre specializate din cadrul Penitenciarului Spital Targu-Ocna, în colaborare cu echipa de specialişti condusă de către dna dr. Lucia Mihăilescu, coordonator al proiectelor derulate la nivelul Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP) și finanțate de Fondul Global de Luptă împotriva HIV/SIDA, Tuberculozei si Malariei, desfăşoară o campanie de informare a deţinuţilor custodiaţi şi a personalului instituției penitenciare spitalicești.

Având ca reper sloganul potrivit căruia ,, o persoană bine informată va cunoaşte cum să se protejeze împotriva acestei maladii, iar la primele simptome se va adresa medicului pentru a evita agravarea stării sănătăţii”, campania va pune un accent deosebit pe prezentarea şi aprofundarea împreună cu deţinuţii custodiaţi a unor informaţii complete despre riscurile îmbolnăvirii de tuberculoză, factorii care duc la apariţia tuberculozei, modalitatea de transmitere a bacilului, dar și faptul că tuberculoza se tratează şi se vindecă în condiţiile efectuării unui tratament corect sub îndrumarea strictă a medicului specialist.

Campania oferă cel mai bun moment pentru atragerea atenţiei deţinuţilor şi a personalului din cadrul Penitenciarului Spital Targu-Ocna şi sensibilizarea factorilor de decizie cu privire la importanţa acestei probleme de sănătate publică, cu multiple implicaţii de ordin medical, psihologic şi social.
,,La baza acestei campanii au stat discuţiile interactive purtate între specialiştii spitalului şi deţinuţi, ocazie cu care deţinuţii au fost invitați să completeze un chestionar ce ține de cunoștințele lor despre tuberculoză și căile de transmitere a acestei boli, dar și metodele de prevenire.

Pe parcursul campaniei de informare, deţinuţii au avut posibilitatea să povestească despre persoanele pe care le-au cunoscut în mediul lor și au avut tuberculoză, experiențele pe care le-au avut, precum și felul în care au știut să facă față acestei încercări. De asemenea, deţinuţilor le-au fost distribuite pliante informative despre cum se răspândește și cum se tratează tuberculoza. Considerăm că scopul unor astfel de campanii este atins atunci când fiecare persoană participantă va conştientiza ce înseamnă pericolul numit bacilul Koch, cu toții fiind conştienţi că rezultatele acestui gen de informări vor fi vizibile atunci când fiecare caz în parte va fi tratat”, a declarat agent șef principal de penitenciare Gabriel Vraciu, purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Spital Târgu-Ocna.

La nivel național, campania desfășurată cu ocazia ,,Zilei Mondiale de Luptă împotriva Tuberculozei” se desfășoară în perioada 24 martie-10 aprilie 2014.

Conform datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, în fiecare an 9 milioane de oameni se îmbolnăvesc de tuberculoză, 1,3 milioane de oameni mor din cauza acestei boli, iar un număr de 3 milioane de persoane bolnave de tuberculoză sau contacţi ai bolnavilor de tuberculoză nu primesc îngrijirile medicale necesare. Peste 95% din cazuri au apãrut în ţările cu venituri mici şi medii.

Tuberculoza se regãseşte printre primele 3 cazuri de deces la femeile cu vârste între 15 si 44 de ani. În anul 2012, aproximativ 530.000 de copii au fost diagnosticaţi cu TBC, 74 000 dintre aceștia decedând din cauza tuberculozei. Ca în multe dintre alte cazuri ce vizează varii domenii, România se află în fruntea statisticilor negative: locul 5 în Europa ca valoare a incidenţei tuberculozei, fiind de 2,5 ori mai mare decât media europeană şi de 6,7 ori decât Uniunea Euroeană; România rămâne astfel, ţara din UE cu cele mai multe cazuri de tuberculoză: peste 34.000 (în 2013), dintre care 1.500 cazuri de tuberculoză multidrog-rezistentă. Aproximativ 1.200 bolnavi decedează anual.

Campania de luptă împotriva tuberculozei din 2014 urmărește toate obiectivele înscrise în Planul Global Stop TBC 2011 – 2015 și va permite populației de pe întreg globul să participe la controlul și eradicarea bolii, tuberculoza fiind o boală a sărăciei, întrucât, în proporție de 95% pacienții provin din medii sărace, fără venituri, fără locuri de muncă, cu mijloace reduse de subzistență.
ROMULUS DAN BUSNEA

De citit!

Infracțiuni rutiere constatate de polițiști în trafic

La data de 27 martie a.c., polițiștii Secției 2 Poliție Bacău au depistat în flagrant delict, un bărbat de 38 de ani, din orașul Dărmănești, în timp ce conducea un autoturism pe strada Aleea Parcului din municipiu, aflându-se sub...

Reținut de polițiști după ce a provocat un accident rutier

La data de 26 martie a.c., în jurul orei 20.30, polițiștii Serviciului Rutier Bacău au fost sesizați cu privire la faptul că, pe DN 2F, în localitatea Traian a avut loc un eveniment rutier.               Din primele cercetări a reieșit faptul...

Urmărit internațional pentru viol, depistat de polițiștii de investigații criminale

La data de 27 martie a.c., polițiștii Serviciului Investigații Criminale Bacău au depistat în municpiul Bacău, un bărbat de 41 de ani, din comuna Asău, urmărit la nivel internațional.               Pe numele bărbatului, autoritățile judiciare din Germania au emis un...