Prostata este atât o glandă accesorie a sistemului reproducător masculin, cât și un comutator mecanic între urinare și ejaculare, condus de mușchi. Se găsește doar la unele mamifere. Diferă între specii anatomic, chimic și fiziologic. Din punct de vedere anatomic, prostata se găsește sub vezica urinară, prin ea trecând uretra.
Glandele prostatice produc și conțin lichid care face parte din materialul seminal, substanța care este emisă în timpul ejaculării ca parte a răspunsului sexual masculin. Acest lichid prostatic are un aspect ușor alcalin, lăptos sau alb. Alcalinitatea spermei ajută la neutralizarea acidității tractului vaginal, prelungind durata de viață a spermei. Lichidul prostatic este expulzat în prima parte a ejaculatului, împreună cu cea mai mare parte a spermatozoizilor, datorită acțiunii țesutului muscular neted din prostată.
De ce mi-ar putea face teste de prostată?
Este posibil să fie nevoie să faceți teste dacă aveți un risc mai mare de a face cancer de prostată. Ai mai multe șanse să faci cancer de prostată dacă ai 50 de ani sau peste, sau tatăl sau fratele tău au avut. De asemenea, puteți avea un risc mai mare dacă mama sau sora dumneavoastră a avut cancer de sân.
Medicul dumneavoastră de familie vă poate sugera, de asemenea, efectuarea unor teste dacă aveți simptome ale unei probleme de prostată. Problemele de prostată pot provoca simptome urinare, cum ar fi nevoia de a se grăbi la toaletă sau nevoia de a merge mai des decât în mod normal.
Simptomele urinare sunt de obicei cauzate de probleme care nu sunt cancer, cum ar fi o prostată mărită sau o infecție de urină. Și majoritatea bărbaților cu cancer de prostată precoce nu au niciun simptom.
Cancerul de prostată care s-a răspândit în alte părți ale corpului poate provoca pierderea în greutate și dureri de spate, șolduri sau pelvis. Aceste simptome sunt adesea cauzate de alte probleme. Dar este o idee bună să verificați orice simptom de către medicul dumneavoastră de familie. Ei vor dori să se asigure că obțineți diagnosticul corect, astfel încât să puteți obține tratamentul potrivit, dacă aveți nevoie de el.
Ce analize se fac la cabinetul de medicină generală?
Nu există un singur test pentru a diagnostica cancerul de prostată. Există câteva analize prostată pe care medicul dumneavoastră de familie le poate face pentru a afla dacă aveți o problemă cu prostată. Principalele teste includ:
- un test de urină pentru a exclude o infecție de urină
- un test de sânge pentru antigenul specific prostatic (PSA) (a nu se confunda cu testul de sânge pentru proteine totale).
- un examen rectal digital
Înainte de a face aceste teste, medicul dumneavoastră ar trebui să vă explice ce implică acestea și să vă spună despre avantaje și dezavantaje. Ele vă pot ajuta să înțelegeți mai multe despre cancerul de prostată și despre propriul risc de a-l obține.
După ce ați făcut testele, medicul dumneavoastră va discuta rezultatele cu dvs. Dacă ei cred că ați putea avea o problemă cu prostată, vă vor programa pentru a vedea un specialist la un spital.
Ce analize se fac la spital?
La spital veți vedea un specialist, care va fi de obicei un urolog sau o asistentă medicală de specialitate. Este posibil să aveți un alt test PSA sau alt examen rectal.
Specialistul vă va analiza:
- Nivelul PSA
- Rezultate examenului rectal
- riscul de cancer de prostată
- sănătatea generală.
S-ar putea să recomande un alt test PSA în viitor. Sau ar putea recomanda teste suplimentare, inclusiv:
- o scanare RMN (imagini prin rezonanță magnetică).
- o biopsie de prostată
- o scanare CT (tomografie computerizată).
- o scanare osoasă – cu sau fără raze X.
Este posibil să aveți, de asemenea, un test de debit de urină și o scanare cu ultrasunete a vezicii urinare. Acestea sunt de obicei făcute pentru a verifica dacă există o prostată mărită.
Dacă aveți un nivel foarte ridicat de PSA (de exemplu, în sute sau mii), este posibil să aveți cancer de prostată care s-a răspândit în afara prostatei. Deci s-ar putea să nu aveți nevoie de o biopsie. În schimb, este posibil să aveți o scanare pentru a arăta dacă există cancer și pentru a vedea cât de departe s-a răspândit.
În unele spitale este posibil să aveți un tip special de scanare RMN, numită scanare RMN multiparametrică (mpMRI), înainte de a face o biopsie. Acest lucru vă poate ajuta medicul să vadă dacă există cancer în interiorul prostatei și cât de repede este probabil să se dezvolte orice cancer. În alte spitale, este posibil să vă faceți mai întâi o biopsie.