vineri 24 mai 2024

.

Câteva sfaturi înțelepte pentru...

Deși este foarte obișnuit ca fetele - și băieții - să-și găurească urechile,...

Reacția unei fetițe ieșite...

Cele două săptămâni petrecute de Alessia, alături de părinți, într-un centru de carantină...

Viața în stil minimalist....

Multă lume are impresia că a locui într-o garsonieră este o plăcere rezervată...

Sacrificii pentru frumusețe. Avantajele...

Faci ce vrei, dar știi ce faci? Vorba asta e importantă mai mult...
AcasăDe stiutCând trebuie să...

Când trebuie să căutăm produse etichetate “fără gluten” și de ce acestea nu sunt necesare tuturor

Probabil ați văzut unele etichete de pe produse pe care scrie “fără gluten”. Etichetele de genul acesta au cunoscut un succes fulminant încât au început să fie aplicate inclusiv pe produse care nu au nici o treaba cu glutenul, nebunia fiind maximă, când, în SUA, au fost etichetate sticle cu apă.

Pentru că boala celiacă, provocată de gluten, se manifestă la nivelul intestinelor, multă lume are impresia că, eliminând glutenul din alimentație, fără a fi obligați de condiții obiective, contribuie la înbunătățirea stării de sănătate sau ar ajuta la slăbit.

Un non-sens: apa fără gluten

În realitate, glutenul afectează doar persoanele care suferă de boala celiacă. Aceasta este o reacție imună la consumul de gluten, o proteină găsită în grâu, orz și secară. Un număr mic de persoane cu celiachi reacţionează la ovăz. Alte cereale, cum ar fi porumbul, meiul, sorgul, tefful, orezul și orezul sălbatic sunt sigure de consumat pentru persoanele celiace, precum și necereale precum amarantul, quinoa și hrișca. Alimentele non-cereale bogate în carbohidrați, cum ar fi cartofii și bananele, nu conțin gluten și nu declanșează simptome.

Dacă aveți boală celiacă, consumul de gluten declanșează un răspuns imun în intestinul subțire. În timp, această reacție dăunează mucoasei intestinului subțire și îl împiedică să absoarbă unele substanțe nutritive. Leziunile intestinale cauzează adesea diaree, oboseală, scădere în greutate, balonare și anemie și pot duce la complicații grave.

La copii, malabsorbția poate afecta creșterea și dezvoltarea, pe lângă faptul că provoacă simptomele observate la adulți.

Singurul tratament eficient cunoscut este o dietă strictă fără gluten pe tot parcursul vieții, care duce la recuperarea mucoasei intestinale, ameliorează simptomele și reduce riscul de apariție a complicațiilor la majoritatea oamenilor. Dacă nu este tratată, poate duce la cancer, cum ar fi limfomul intestinal și un risc ușor crescut de deces prematur.

Ratele variază între diferitele regiuni ale lumii, de la 1 din 300 până la 1 din 40, cu o medie între 1 din 100 și 1 din 170 de persoane. Se estimează că 80% din cazuri rămân nediagnosticate, de obicei din cauza unor plângeri gastrointestinale minime sau absente și a lipsei de cunoaștere a simptomelor și a criteriilor de diagnosticare. Boala celiacă este puțin mai frecventă la femei decât la bărbați.

Diagnosticul este adesea dificil. Nu e chiar ca a diagnostica o febră la copii. Poate dura până la 12 ani pentru a primi un diagnostic de la debutul simptomelor, iar majoritatea celor afectați din majoritatea țărilor nu îl primesc niciodată. Se pot folosi mai multe teste. Nivelul simptomelor poate determina ordinea testelor, dar toate testele își pierd utilitatea dacă persoana urmează deja o dietă fără gluten. Leziunile intestinale încep să se vindece în câteva săptămâni de la eliminarea glutenului din dietă, iar nivelurile de anticorpi scad de-a lungul lunilor.

Simptome

Semnele și simptomele bolii celiace pot varia foarte mult și diferă la copii și la adulți.

Semnele și simptomele digestive pentru adulți includ:

 • Diaree
 • Oboseală
 • Pierdere în greutate
 • Balonare și gaze
 • Durere abdominală
 • Greață și vărsături
 • Constipație

Cu toate acestea, mai mult de jumătate dintre adulții cu boală celiacă au semne și simptome care nu au legătură cu sistemul digestiv, inclusiv:

 • Anemia, de obicei din cauza deficitului de fier
 • Pierderea densității osoase (osteoporoză) sau înmuierea osoasă (osteomalacie)
 • Erupție cutanată cu mâncărime, cu vezicule (dermatită herpetiformă)
 • Ulceratii bucale
 • Dureri de cap și oboseală
 • Leziuni ale sistemului nervos, inclusiv amorțeală și furnicături în picioare și mâini, posibile probleme de echilibru și tulburări cognitive
 • Dureri articulare
 • Funcționare redusă a splinei (hiposplenism)

Copii

Copiii care au boala celiacă sunt mai predispuși decât adulții să aibă probleme digestive, inclusiv:

 • Greață și vărsături
 • Diaree cronică
 • Burtă umflată
 • Constipație
 • Gaz
 • Scaune palide, urât mirositoare

Incapacitatea de a absorbi nutrienții poate duce la:

 • Deteriorarea smalțului dinților
 • Pierdere în greutate
 • Anemie
 • Iritabilitate
 • Mic de statura
 • Pubertate întârziată

Simptome neurologice, inclusiv tulburare de deficit de atenție/hiperactivitate (ADHD), dificultăți de învățare, dureri de cap, lipsă de coordonare musculară și convulsii

Când trebuie să mergi la medic

Consultați-vă medicul dacă aveți diaree sau disconfort digestiv care durează mai mult de două săptămâni. Consultați medicul copilului dumneavoastră dacă copilul dumneavoastră este palid, iritabil sau nu crește sau are o burtă și scaune voluminoase, urât mirositoare.

Asigurați-vă că vă consultați medicul înainte de a încerca o dietă fără gluten. Dacă opriți sau chiar reduceți cantitatea de gluten pe care o consumați înainte de a fi testat pentru boala celiacă, puteți modifica rezultatele testului.

Boala celiacă tinde să apară în familii. Dacă cineva din familia ta are această boală, întreabă-ți medicul dacă ar trebui să fii testat. De asemenea, întrebați medicul despre testare dacă dumneavoastră sau cineva din familia dumneavoastră aveți un factor de risc pentru boala celiacă, cum ar fi diabetul de tip 1.

 

 

 

De citit!

Tânăr reținut pentru tâlhărie în orașul Comănești

La data de 29 martie a.c., sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Moinești, polițiștii din cadrul Poliției orașului Comănești au pus în aplicare 3 mandate de percheziție domiciliară într-un dosar penal privind săvârșirea infracțiunii de tâlhărie. Un tânăr...

Bărbat din Onești amendat de două ori în aceeași zi pentru depășirea limitelor de viteză

În data de 30 martie a.c., în jurul orei 08:30, un echipaj de poliție din cadrul Biroului Rutier Onești a depistat un conducător auto în vârstă de 44 de ani, pe Calea Brașovului din localitate, în timp ce conducea...

Traficant de droguri prins în flagrant

Polițiștii din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Bacău, în colaborare strânsă cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Bacău, au desfășurat o operațiune de amploare ce a condus la documentarea activității infracționale a trei persoane implicate în traficul...