Testul este o metodă de screening cervical utilizat pentru detectarea proceselor potențial precanceroase și canceroase la nivelul colului uterin (deschiderea uterului sau a uterului) sau a colonului (atât la femei, cât și la bărbați).
Rezultatele anormale sunt adesea urmate de proceduri de diagnostic mai sensibile și, dacă se justifică, de intervenții care vizează prevenirea progresiei către cancerul de col uterin. Testul a fost inventat independent în anii 1920 de către Dr. Georgios Papanikolaou și dr. Aurel Babeș și numit după Papanikolaou. O versiune simplificată a testului a fost introdusă de Anna Marion Hilliard în 1957.
Celulele colectate sunt examinate la microscop pentru a căuta anomalii. Testul își propune să detecteze modificări potențial precanceroase (numite neoplazie intraepitelială cervicală (CIN) sau displazie cervicală; sistemul de leziuni intraepiteliale scuamoase (SIL) este de asemenea utilizat pentru a descrie anomalii) cauzate de papilomavirusul uman, un virus ADN cu transmitere sexuală. Testul rămâne o metodă eficientă, pe scară largă, pentru detectarea precoce a cancerului de col uterin. În timp ce testul poate detecta, de asemenea, infecții și anomalii în endocervix și endometru, nu este proiectat să facă acest lucru.
În Statele Unite, se recomandă screeningul începând cu vârsta de 21 de ani până la vârsta de 65 de ani. Cu toate acestea, alte țări nu recomandă testarea Papanicolau la femei care nu sunt active sexual.
Liniile directoare privind frecvența variază de la trei la cinci ani. Dacă rezultatele sunt anormale și în funcție de natura anomaliilor, este posibil ca testul să fie repetat în șase până la douăsprezece luni.
Dacă anormalitatea necesită o examinare mai atentă, pacientul poate fi trimis pentru inspecție detaliată a colului uterin prin colposcopie. Persoana poate fi, de asemenea, recomandată pentru testarea ADN-ului HPV, care poate servi ca adjuvant la testarea Papanicolau.
Dacă aveți 21 până la 29 de ani
Ar trebui să începeți să faceți testele Papanicolau la vârsta de 21 de ani. Dacă rezultatul unui test Papanicolau este normal, medicul vă poate spune că puteți aștepta trei ani până la următorul test Papanicolau.
Dacă aveți între 30 și 65 de ani
Discutați cu medicul dumneavoastră despre ce opțiune de testare este potrivită pentru dumneavoastră:
Un test Papanicolau. Dacă rezultatul dvs. este normal, medicul vă poate spune că puteți aștepta trei ani până la următorul test Papanicolau.
Doar un test HPV. Aceasta se numește testare primară HPV. Dacă rezultatul dvs. este normal, medicul vă poate spune că puteți aștepta cinci ani până la următorul test de screening.
Un test HPV împreună cu testul Papanicolau. Aceasta se numește co-testare. Dacă ambele rezultate sunt normale, medicul vă poate spune că puteți aștepta cinci ani până la următorul test de screening.
Dacă aveți mai mult de 65 de ani
Este posibil ca medicul dumneavoastră să vă spună că nu mai trebuie să fiți examinat dacă:
– Aveți rezultate normale ale testului de screening timp de câțiva ani sau
– V-ați eliminat colul uterin ca parte a unei histerectomii totale pentru afecțiuni non-canceroase, cum ar fi fibroamele.
Rezultatele testului
Poate dura până la trei săptămâni pentru a primi rezultatele testului. Dacă testul dumneavoastră arată că s-ar putea să nu fie ceva normal, medicul vă va contacta și vă va sfătui cum este cel mai bine să continuați. Există multe motive pentru care rezultatele testelor s-ar putea să nu fie normale. De obicei nu înseamnă că aveți cancer.
Dacă rezultatele testului dvs. arată celule care nu sunt normale și pot deveni cancer, medicul vă va anunța dacă trebuie să începeți un tratament. În cele mai multe cazuri, tratamentul împiedică dezvoltarea cancerului de col uterin. Este important să contactați imediat medicul pentru a afla mai multe despre rezultatele testului dvs. și pentru a primi orice tratament care ar putea fi necesar.
Dacă rezultatele testului dvs. sunt normale, șansa dvs. de a face cancer de col uterin în următorii ani este mică. Medicul dumneavoastră vă poate spune că puteți aștepta câțiva ani pentru următorul test de screening. Dar totuși trebuie să mergeți la medic în mod regulat pentru un control.