După un periplu prin diverse zone ale țării și în București, ,,Caravana filmului românesc – Capodopere ale cinematografiei naționale – Cartea și filmul” a poposit din nou la în municipiul de pe Trotuș, cu filme clasice și invitați speciali.
Timp de o săptămână (23 – 29 iunie a.c.), cinefilii vor putea viziona producţii din cinematografia românească clasică ale căror scenarii au ca sursă de inspiraţie romane celebre, nuvele şi povestiri din programa şcolară sau din bibliografia opţională a elevilor, de asemenea opera unor autori români.
Organizatorii acestei importante manifestări culturale şi-au propus să itinereze, în oraşele ţării, mari creaţii cinematografice româneşti de dinainte de 1989, considerând că este important a se păstra vie, în memoria publicului iubitor de film, imaginea marilor creaţii cinematografice româneştişi a rolurilor remarcabile realizate de actorii români; că este important a se arăta că filmul românesc are continuitate, iar actualele succese ale noului val de regizori, distinși cu numeroase premii la festivalurile internaţionale, au în urmă o întreagă istorie a filmului românesc.
Proiecții, locații și ore de începere: B. D. – la munte și la mare, Zâmbet de soare, Mofturi 1900, Liceenii, Saltimbancii, Tudor, Declarație de dragoste, Titanic Vals, Neamul Șoimăreștilor, Liceenii Rock’n Roll, Dumbrava minunată, Cucoana Chirița, Toamna bobocilor, Mama, B. D. – intră în acțiune, Drumul câinilor, De-aș fi Harap Alb, Imoposibila iubire, B. D. – în alertă (Aula Bibliotecii ,,Radu Rosetti”, zilnic, de la orele 10.00, 12.00, 17.00); Între oglinzi paralele, Masca de argint, Chirița în Iași, Cel mai iubit dintre pământeni, Domnișoara Christina, Ultimul zburător, Ticăloșii (Platoul din fața Primăriei Onești, zilnic de la ora 21.00). Intrarea este liberă!
Invitați speciali: Draga Olteanu Matei, Mircea Albulescu, Ștefan Marinescu, Laurențiu Damian, Alexandru Maftei și Ovidiu Georgescu
Succesul acestui proiect este atestat de prezența numeroasă a publicului la filmele prezentate (aproximativ 14.500 de spectatori), cât și de reflectarea în presă (aproximativ 230 de referiri in mediul on-line). De asemenea, în octombrie anul trecut, s-a lansat cel de-al doilea proiect pe care MDV AUDIO STUDIO, împreună cu Asociația CineCultura îl desfășoară și anume: ,,Caravana Filmului Românesc – Cartea și filmul”.
Proiectul este realizat cu sprijinul Uniunii Cineaștilor din România (UCIN) și Centrului Național al Cinematografiei (CNC)
ROMULUS DAN BUSNEA